Τρίγωνα πολιτικών κινήσεων

72 ώρες πριν από την Τριμερή και στο παρασκήνιο συζητούνται τα «αγκάθια» του Κυπριακού
Νίκος Αναστασιάδης και Τζο Μπάιντεν συζήτησαν αναλυτικά όλα τα ζητήματα, την ώρα που Ερντογάν με Τσίπρα και Μπάιντεν από τη μια και Βρετανός ΥΠΕΞ με Κασουλίδη και Ακιντζί, από την άλλη, ανέλυσαν όλες τις τελευταίες εξελίξεις

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο είχε τα πάντα. Και, το πιο σημαντικό, ξεπέρασε κατά πολύ την προβλεπόμενη διάρκεια που θα έπρεπε να είχε, καθώς ενώ ο προγραμματισμός

μιλούσε για συζήτηση 20 λεπτών, τελικώς είχε διάρκεια μίας ώρας και πέντε λεπτών.

Το Κυπριακό, ιδιαίτερα το θέμα της ασφάλειας, οι διμερείς σχέσεις και τα ενεργειακά ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «τρία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην συζήτηση. Από τη μια το θέμα της ασφάλειας και η ανάγκη μέσα από τη λύση του Κυπριακού η Κύπρος να μπορεί να συνεχίσει και να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της ως παροχέας ασφάλειας στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση».

Συζητήθηκε επίσης, είπε, η ανάγκη όπως αποφευχθούν διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και επηρέασαν με τον δικό τους τρόπο το τελικό αποτέλεσμα, ενώ συζητήθηκαν και διμερή θέματα, με την Ενέργεια να κυριαρχεί -στην παρουσία και του αρμόδιου Υπουργού του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών- και τις προοπτικές που υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε ετοιμότητα να βοηθήσει μέχρι την τελευταία μέρα που θα βρίσκεται στη θέση του, έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας», σημείωσε.

Ενημερώθηκε ο Πρόεδρος
Ερωτηθείς αν ο κ. Μπάιντεν μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «αντιλαμβάνεστε πως έγινε εκτενής συζήτηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο για το Κυπριακό και (ο κ. Μπάιντεν) ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση αν προέκυψε κάποιο καινούριο στοιχείο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η θέση της δικής μας πλευράς, θέση που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, είναι ότι όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Υπάρχει σημαντική πρόοδος που καταγράφεται, υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες και διαφωνίες, λιγότερο στο περιουσιακό, περισσότερο στα κεφάλαια των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εγγυήσεων, και όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα».

Σχέδιο χωρίς ασάφειες
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο που δεν θα έχει ασάφειες, εποικοδομητικές ή άλλες, ένα σχέδιο το οποίο θα είναι ξεκάθαρο και δεν πρόκειται σε καμιάν απολύτως περίπτωση να οδηγηθεί σε μια λύση που γνωρίζει ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του κυπριακού λαού. «Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι ανησυχίες του κυπριακού λαού», τόνισε.

Δεν μίλησαν για εγγυήσεις
Το ζήτημα της ασφάλειας ήταν το σημαντικότερο κεφάλαιο του Κυπριακού που συζήτησαν στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, δεν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων.

Ο κ. Τσίπρας, θέτοντας το θέμα της ασφάλειας, είπε ότι το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μια λύση, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις που έχει διατυπώσει η Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε στον Πρόεδρο της Τουρκίας ότι θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα της ασφάλειας όλων των Κυπρίων, όμως με πάγια θέση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του κ. Τσίπρα, η ελληνική πλευρά επισήμανε ότι το Κυπριακό είναι μια διαδικασία που σημειώνει πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά ανοιχτά ζητήματα στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές της ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ. Ερντογάν δεν απάντησε στα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η γενικότερη απάντησή του ήταν να συνεχίσουμε με συνεργασία και στενότερες συνομιλίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα.

Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς
Αποτιμώντας κατ' αρχήν το κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτό συνοψίζεται στο ότι τα πράγματα λύνονται και διευθετούνται πάντοτε στη βάση του διαλόγου και της συζήτησης, και αυτό είναι θετικό, είναι ένα μήνυμα που μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση σε όλα τα προβλήματα.

Τονίζουν, σε κάθε περίπτωση, ότι η συζήτηση Τσίπρα-Ερντογάν δεν ήταν διαπραγματεύσεις, σημείωσαν πως καμία πλευρά δεν θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ζητήματα, αλλά προτάσσουν τον διάλογο, ενώ ανέφεραν πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει ότι, από την πρώτη στιγμή που έγινε Πρωθυπουργός, θεώρησε ότι «ο,τιδήποτε έχουμε να κουβεντιάσουμε πρέπει να το λύνουμε με διάλογο και με καλό κλίμα».

Ασφάλεια και εγγυήσεις είναι το ίδιο
Πάντως, η Λευκωσία αλλιώς αντιλαμβάνεται το ζήτημα, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα των εγγυήσεων κατά τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, και ερωτηθείς αν χθες συζητήθηκαν τα θέματα αυτά, να λέει ότι «ασφάλεια και εγγυήσεις είναι το ίδιο κεφάλαιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξουν εγγυήσεις από τρίτες χώρες ή παρουσία ξένων στρατευμάτων».

Δεν μπήκε πάντως σε λεπτομέρειες για το τι συζήτησαν οι κύριοι Τσίπρας και Ερντογάν και αρκέστηκε να πει ότι «έγινε αμέσως μετά ενημέρωση για τη συζήτηση που έγινε για το Κυπριακό, που οφείλω να πω ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν της συζήτησης».

Χωρίς αποκαλύψεις
Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, η συνεργασία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, η Συρία, το Κυπριακό και η αμερικανική βοήθεια στις τουρκικές έρευνες για το πραξικόπημα, ήταν τα θέματα που συζήτησαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο, όπου έχει καταλύσει η τουρκική αποστολή, «ο Αντιπρόεδρος και ο Πρόεδρος Ερντογάν συζήτησαν επίσης άλλες σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης της κατάπαυσης των εχθροπραξιών στη Συρία και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες προς μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων στην Κύπρο».

Ενημερώθηκε ο Τζόνσον
Τις απόψεις των δύο πλευρών για την πορεία των συνομιλιών είχε την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέπτυξε τις απόψεις του στον κ. Τζόνσον για το τι θα πρέπει να γίνει στο Κυπριακό.

Όπως είπε σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεξίωσης του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, εξήγησε στον κ. Τζόνσον την παρούσα κατάσταση στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και του ανέπτυξε τις απόψεις του για το τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ο συνομιλητής του τον άκουσε με προσοχή και του είπε ότι η Βρετανία παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις συνομιλίες, είναι εντυπωσιασμένη με τις εξελίξεις και θα υποστηρίζουν πάντα τη διαδικασία.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ χρήσιμη και πολύ θετική, ιδιαίτερα γιατί επιδεικνύει το συνεχές ενδιαφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κυπριακό, επειδή όχι μόνο είναι μία από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά επειδή εκεί ζει σημαντικός αριθμός Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η κατάσταση στην Ε.Ε. μετά το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., συζητήθηκαν και σε συνάντηση που είχε, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με τον Βρετανό ομόλογό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα