Τρεις "πολιτικά εκτεθειμένοι" Κύπριοι στα Panama Papers

Τρία άτομα από την Κύπρο τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των "πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων", βρίσκονται στην λίστα των Panama Papers σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Δήμητρα Καλογήρου.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων η κ. Καλογήρου σημείωσε ότι μετά τις έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στους εποπτευόμενους

της για τα Panama Papers, βρέθηκαν συνολικά 61 άτομα τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), δηλαδή πολιτικοί και αξιωματούχοι, αλλοδαποί και Κύπριοι, οι οποίοι είχαν συναλλαγές στον Παναμά, μέσω Κύπρου.

Από αυτούς, οι 20 έχουν ποινικό ή πειθαρχικό ιστορικό, ενώ μόνο τρεις από αυτούς είναι Κύπριοι πολίτες.

Όπως υπογράμμισε, τα τρία αυτά άτομα δεν είναι πολιτικά πρόσωπα, αλλά αξιωματούχοι του κράτους.

Επιπλέον, οι έρευνες που πραγματοποίησε το γραφείο Εφόρου Φορολογίας κατέληξαν σε 1.050 φυσικά πρόσωπα από τα οποία έχουν τακτοποιηθεί τα 600, ενώ ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αναμένεται να ολοκληρώσει τον έλεγχο συνολικά 72 εταιριών που φιγουράρουν στη λίστα των Panama Papers που διέρρευσε ο ιστότοπος WikiLeaks.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι τα αρμόδια εποπτικά όργανα, όπως το Υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά Κύπρου και η ΜΟΚΑΣ, όπως επίσης και τα οργανωμένα επαγγελματικά σώματα των δικηγόρων και λογιστών, δεν φαίνεται να προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και σε βάθος τις έρευνες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα