Ιράν: 22χρονη οδηγείται στην αγχόνη

13:55 12/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κουρδικής καταγωγής Ιρανή Zeinab Sekaanvand ήταν 17 χρονών όταν συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2012 για τη δολοφονία του συζύγου της, τον οποίο είχε παντρευτεί στην ηλικία των 15. Ως τις 13 Οκτωβρίου θα έχει εκτελεστεί με απαγχονισμό, ανακοίνωσαν οι αρχές του Ιράν παρά τη διεθνή κατακραυγή. Η Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνει ότι το Ιράν οφείλει σεβασμό στη

Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

«Η Zeinab Sekaanvand ήταν ανήλικη, κάτω των 18 ετών κατά τη στιγμή του εγκλήματος, στερήθηκε την πρόσβαση σε δικηγόρο και καταγγέλλει ότι βασανίστηκε μετά τη σύλληψη της», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η κατάδικος φέρεται να «ομολόγησε» ότι μαχαίρωσε τον σύζυγό της, κατηγορώντας τον για κακοποίηση.

Το ιρανικό κράτος διόρισε δικηγόρο για πρώτη φορά στις 18 Οκτωβρίου του 2014. Ωστόσο το δικαστήριο αγνόησε, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τη δήλωση της 22χρονης, ότι «ο αδελφός του συζύγου της, ο οποίος την είχε βιάσει αρκετές φορές, είναι ο δολοφόνος». Ισχυρίστηκε επίσης, ότι εκείνος την είχε εξαναγκάσει να «ομολογήσει», υποσχόμενος ότι θα την «συγχωρέσει», βάσει του ισλαμικού νόμου που παρέχει στους συγγενείς των θυμάτων δολοφονίας εξουσία χάριτος σε δράστη, έναντι οικονομικής αποζημίωσης.

«Η κατάφωρα άδικη δίκη», ενισχύεται από ιρανικό νόμο, βάσει του οποίου όσοι έχουν καταδικαστεί για φόνο με qesas (αντίποινα σε είδος) δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ζητήσουν χάρη ή μετατροπή της ποινής του θανάτου τους από το κράτος, όπως προβλέπεται από το άρθρο 6 (4) του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Zeinab Sekaanvand Lokran, a 22-year-old Iranian Kurdish woman, is at risk of execution following an unfair trial | #SaveZeinab @TarekFatah pic.twitter.com/LYKlj8nwvr

— Jihadi Kermit ☮ (@islamlie2) October 11, 2016

Η κατακραυγή ωστόσο δεν έσωσε πέρυσι τη ζωή της 17χρονης Fatemeh Salbehi, που επίσης ήταν ανήλικη και εκτελέστηκε κατηγορούμενη για το φόνο του συζύγου της.

Κατά την τελευταία δεκαετία, το Ιράν έχει εκτελέσει τουλάχιστον 73 ανήλικους, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, η ενηλικίωση καθορίζεται από την εφηβεία, στην ηλικία των 15 ετών για τα αγόρια και στα 9 για τα κορίτσια.

ΠΗΓΗ: Amnesty International, Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα