Τραβούν μαχαίρια για το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Μαχαίρια αναμένεται να βγουν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και την Ελεγκτική Υπηρεσία, με το πεδίο της μάχης να αποτελεί το Ταμείο Υδρογονανθράκων.

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 9:30.

Εκείνο που αναμένεται να προκαλέσει τη σύγκρουση, είναι η απόφαση από πλευράς Υπουργείου να προχωρήσει σε τροποποίηση σχετικού άρθρου επί του νομοσχεδίου που βρίσκεται υπό συζήτηση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα

στο Υπουργικό Συμβούλιο να διορίζει το ίδιο ανεξάρτητα μέλη στην Επιτροπή Ελέγχου του Ταμείου, τα οποία δεν θα αποτελούν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της, η Ελεγκτική Υπηρεσία θέτει θέμα «αποτελεσματικότητας», διαφωνώντας έτσι με την πρόθεση αυτή, καθώς, όπως λέει, μια τέτοια μέθοδος δεν συνάδει με τις διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές που εφαρμόζονται σε τέτοιες περιπτώσεις, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο τα έξοδα αυξάνονται κατά πολύ, χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος.

Έτσι, η εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν είναι άλλη από τη σύσταση της σχετικής Επιτροπής, από τα μέλη των ΔΣ, κατά τον τρόπο που αυτό συμβαίνει στη Cyta και στον Συνεργατισμό.

Συν τοις άλλοις, εκφράζεται έντονα η δυσαρέσκεια της Υπηρεσίας, καθώς επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, δεν της κοινοποιήθηκε. Στην εν λόγω επιστολή, ο Υπουργός φέρεται να σχολιάζει αναφορές και θέσεις που έχει εκφράσει η Υπηρεσία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στην επιστολή του προς την επιτροπή οικονομικών της βουλής, αναφέρεται στην απόφαση για τροποποίηση του άρθρου 21 του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει όπως την επιτροπή ελέγχου του ταμείου υδρογονανθράκων διορίζει το υπουργικό συμβούλιο.

Στην ίδια επιστολή, εκφράζει τη διαφωνία του ότι η Επιτροπή Ελέγχου θα πρέπει να απαρτίζεται από μέλη του ΔΣ του ταμείου, υποστηρίζοντας τη σημασία να υπάρξει μία ανεξάρτητη και αξιόπιστη επιτροπή ελέγχου στο ταμείο ως επιπρόσθετη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Επιπλέον, επικαλείται σχετική ευρωπαϊκή οδηγία η οποία προβλέπει πως τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι κάθε παρόμοιος οργανισμός διαθέτει Επιτροπή Ελέγχου, παραπέμποντας, ταυτόχρονα, σε νομοσχέδιο του παρελθόντος, με το οποίο η επιτροπή θα απαρτίζεται από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της λογιστικής, των ελεγκτικών και νομικών υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα