Η Ελλάδα πάει για πολιτική συμφωνία

Ιδιαίτερα κρίσιμο το σημερινό Eurogroup με στόχο την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα
Όπως εκτιμάται από όλες τις πλευρές είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα

Εν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων στην πλευρά των θεσμών, η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο σημερινό

Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μια τέτοια συμφωνία -η οποία σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες που επικαλείται το ΑΠΕ- θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες.

Και όπως εκτιμάται από όλες τις πλευρές, μετά είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Τα λένε Μέρκελ - Λαγκάρντ
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών εντάσσεται και η συνάντηση την προσεχή Τετάρτη της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ραντεβού πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δύο, στην οποία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.

«Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις»
Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε: «Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος πως το «ελληνικό ζήτημα» δεν θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της δεύτερης θητείας του, λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τη βοήθειά μας για άλλα πέντε χρόνια. (…)

Εκτιμώ ότι εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στην αρχή του προγράμματος, τότε αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα. Τους επόμενους 18 μήνες πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα προόδου, κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Εάν γίνει αυτό, τότε είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αντλήσει και πάλι χρήματα από τις αγορές, να αναχρηματοδοτηθεί και δεν θα χρειάζεται πλέον τη δανειακή βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων».

«Απαισιόδοξη πρόγνωση»
Ωστόσο, από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, έχει επισημάνει ότι το ΔΝΤ «εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά».

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε «η ελληνική Κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε, όμως, αποφασιστικότητα (σ.σ. εκ μέρους του ΔΝΤ).

Άρα, εάν το ΔΝΤ θέλει να ενταχθεί, θα πρέπει αποφασίσει πολύ γρήγορα και να σταματήσει να εγείρει παράλογες απαιτήσεις από εμάς, συμφωνώντας, ταυτόχρονα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Ομοίως, ορισμένοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας (σ.σ. κυρίως η Γερμανία και η Ολλανδία) χρειάζονται τη συμμετοχή του ΔΝΤ, και θα πρέπει να καταλήξουν σε έντιμο συμβιβασμό για το χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

«Είμαστε κοντά»
Η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχει στόχο μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα μέτρο λιτότητας, με τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει πως «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση είναι ο κόσμος της εργασίας. «Είμαστε πολύ κοντά στο να μετατρέψουμε έναν φαύλο κύκλο σε ενάρετο και μια αποφασιστική συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, θα ανοίξει σίγουρα τον δρόμο για μια τέτοια στροφή», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια, εργασία
Από την πλευρά των θεσμών, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστηρίζει ότι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να γίνουν ακόμη μεταρρυθμίσεις, αφορούν σε ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά ενέργειας, στην αγορά εργασίας και σε ορισμένα ελάχιστα θέματα στον προϋπολογισμό. Ο ίδιος πιστεύει, επίσης, πως το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό είναι ζητήματα που είναι στην παρούσα φάση υπό συζήτηση.

Με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Συνεδριάζει η ΕΚΤ
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει με αντικείμενο τη νομισματική πολιτική στις 9 Μαρτίου. Εάν παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία, η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 27 Απριλίου. Κοινοτικοί αξιωματούχοι «δείχνουν» προς αυτήν την ημερομηνία, λαμβάνοντας υπ' όψιν δύο ενδιάμεσους σημαντικούς σταθμούς: τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ελληνική οικονομία το 2016 από τη Eurostat και τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων από το ΔΝΤ.

Στο σημερινό Eurogroup, η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως αναγράφεται σε αυτήν, «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β' αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

«Ζητούσαν μέτρα 2%»
Κριτική στη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποκαλύπτοντας συγχρόνως πώς προέκυψε η πίεση για μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων. Ερωτηθείς, από την Εφημερίδα των Συντακτών αν η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης προκάλεσε νέες απαιτήσεις, ο Υπουργός απαντά:

«Δεν έχει παίξει σε αυτό το θέμα ρόλο η όποια καθυστέρηση. Ήδη από το φθινόπωρο το ΔΝΤ ζητούσε 2% μέτρα, διότι εκτιμούσε ότι το 2019 δεν θα φτάσουμε τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Από τον Δεκέμβριο, όταν πλέον φαινόταν ότι θα πιάναμε τον στόχο, άλλαξε το τροπάριο και ζήτησε μέτρα για μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, με το επιχείρημα ότι αυτά είναι ποιοτικά διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία». Και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών καταλήγει:

«Αυτά τα επιχειρήματα συνοδεύτηκαν με την επωδό ότι αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν και άλλα! Πώς είναι λοιπόν δυνατό να μην υπάρχει καθυστέρηση με αυτήν την τακτική και με έναν Σόιμπλε που παραμένει σφίγγα σε ό,τι αφορά το χρέος;», αναρωτιέται ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

«Δείχνει» ΔΝΤ ο Τζανακόπουλος
Τη θέση της Κυβέρνησης για «ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν και χωρίς επιπλέον λιτότητα» επαναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News δείχνει και τον κύριο υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις, αφού θυμίζει ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητούσε πρόσθετα μέτρα 2% του ΑΕΠ.

«Το πρόβλημα είναι ότι το Ταμείο δεν αποδέχεται τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για μηδενικό δημοσιονομικό κενό το 2019. Αν, λοιπόν, επιλυθεί μέχρι τη Δευτέρα αυτή η διαφωνία ως προς τις εκτιμήσεις αυτές, ανοίγει ο δρόμος για να ολοκληρωθούν σε τεχνικό επίπεδο πλέον όλες οι εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτός είναι ο στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης για το επικείμενο Eurogroup, προκειμένου να διασφαλιστεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα εμπεδώσει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει: «Η έστω και δειλή μετατόπιση του κ. Τόμσεν πως το ΔΝΤ μπορεί ενδεχομένως να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις προβλέψεις του κινείται σε μία θετική κατεύθυνση, αλλά δεν είναι ακόμα αρκετή».

«Βάζει εμπόδιο ο Σόιμπλε»
Ερωτηθείς για το αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιδιώκει την πτώση της ελληνικής Κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος δίνει την εξής απάντηση: «Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι στην Ευρώπη του 21ου αιώνα ένα μέλος Κυβέρνησης μιας χώρας απεργάζεται την πτώση της Κυβέρνησης μιας άλλης χώρας και μάλιστα σε συνέργεια με την αντιπολίτευση. Καταλαβαίνετε φαντάζομαι τι θα σήμαινε αυτό, ηθικά, πολιτικά, νομικά. Το βασικό ζήτημα είναι πάντως ότι ο κ. Σόιμπλε ακολουθεί μια πολιτική που δημιουργεί διαρκώς αδιέξοδα για την Ευρώπη».

Αιχμηρός προς την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού την κατηγορεί για παλινωδίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης, υποστηρίζει ότι πίσω από αυτές κρύβεται «το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ, που παίρνοντας ξεκάθαρα τη θέση του ΔΝΤ και σε σύγκρουση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη θέλει να χρεώσει τις καθυστερήσεις στην ελληνική Κυβέρνηση. Αυτό επιχείρησε και ο κ. Μητσοτάκης τόσο κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, όσο και κατά την προσπάθειά του να αρθρώσει αντιπολιτευτικό επιχείρημα την Παρασκευή στη Βουλή…».

Αισιοδοξεί ο Κατρούγκαλος
Την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει άμεσα με πολιτική συμφωνία εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν είναι η Ελλάδα που καθυστερεί το κλείσιμό της». Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο ανέφερε:

«Όλοι αντιλαμβάνονται στην Ευρώπη ότι το ΔΝΤ ζητά παράλογα πράγματα και αρκετοί συνομιλητές μού εξέφρασαν την άποψη ότι το γεγονός ότι ζητάει πράγματα που είναι αντιφατικά, όπως να ανοίξουν ξανά θέματα της πρώτης αξιολόγησης, ή αμφισβητεί τα ίδια τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat, ίσως να είναι ενδείξεις ότι σκοπίμως ζητά πράγματα που ξέρει ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν πρόκειται να αποδεχθεί, για να αποχωρήσει». «Το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη είναι αυτό που απηχούν οι δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέρνερ για την αποχώρηση του ΔΝΤ», δηλώνει.

Σχολιάζοντας τις συζητήσεις περί Grexit, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Μόνο από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ακούμε αυτές τις σκληρές απόψεις» και προσθέτει: «Το καλό είναι ότι μολονότι τις ακούμε από το 2012 τώρα είναι εντελώς απομονωμένες». Επικαλείται, μάλιστα, τη δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εργασίας, Αντρέα Νάλες, στο συνέδριο του SPD για την κοινωνική Ευρώπη, η οποία χαρακτήρισε ευθέως «ανεύθυνη τη συμπεριφορά αυτή του κ. Σόιμπλε».

Ο κ Kατρούγκαλος τονίζει ότι «μια τίμια συμφωνία πρέπει να αναγνωρίζει το πραγματικό υπόβαθρο των αριθμών» και προσθέτει πως «δεν μπορεί κανείς να ζητά προληπτικά μέτρα ακριβώς γιατί δεν χρειάζονται. Αυτή είναι η διαπραγματευτική μας γραμμή και σε αυτή πρόκειται να επιμείνουμε».

Keywords
ελλαδα, διεθνές νομισματικό ταμείο, die welt, real news, ΔΝΤ, χρεος, αθηνα, staff, μερκελ, συμμετοχή, esm, τραπεζες, ΕΚΤ, eurostat, σόιμπλε, real, news, αεπ, εκκρεμότητες, απε-μπε, spd, γερμανος, σταση εργασιας, μετρο, βουλη, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, καθαρα δευτερα, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, φορολογικη δηλωση 2011, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, λιστα λαγκαρντ, αξιολογηση, ξανα, ημερομήνια, το θεμα, αεπ, βερολινο, γερμανια, ηγεσια, θεμα, οικονομια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, σφιγγα, υπουργειο οικονομικων, news, real, αγορα, αγορα εργασιας, αισιοδοξια, αλλαξε το, ανθρωπος, αξονες, απε, απε-μπε, ατζεντα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, δευτερα, δηλωση, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, διοικηση, δειχνει, δρομος, ειπε, υπαρχει, εκθεσεις, εκκρεμότητες, εκτιμηση, ενεργεια, εξελιξη, ευκλειδης, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, ιδια, θετικη κατευθυνση, θυμιζει, κυβερνηση, κλιμα, λεπτομερειες, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μπε, πεδιο, ραντεβου, ρολο, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, σόιμπλε, σχεδια, φθινοπωρο, αγορες, βηματα, δημητρης, die welt, eurostat, esm, ιδιαιτερα, υπουργειο, spd, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα