Τουσκ: Η ΕΕ έτοιμη να στηρίξει προς επίλυση του κυπριακού

Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη και στις δυο πλευρές προς την κατεύθυνση της λύσης του κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, στο πλαίσιο της διάσκεψης τύπου μετά τη συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τόνισε ότι θα κάνει ότι μπορεί «για να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία». Καλωσόρισε παράλληλα την επανέναρξη των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά σημαντικοί για να αρθούν τα εμπόδια που παρεμποδίζουν την επίτευξη εμπιστοσύνης. Αναφερόμενος στα ενεργειακά, είπε ότι έρχεται στην Κύπρο

σε μια πάρα πολύ καλή συγκυρία.

Επεσήμανε, επίσης, ότι συζήτησαν το Μεσανατολικό και εξήρε το ρόλο της Κύπρου ως “παίκτη” στην περιοχή.

Για τη μεταναστευτική κρίση είπε ότι η Κύπρος είναι καλό παράδειγμα χώρας που είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δικές του δηλώσεις είπε ότι αντάλλαξαν ιδέες για το πώς η ΕΕ μπορεί ν αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα και η απάντησή στην κρίση είναι όπως σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας να εφαρμοστούν οι αρχές και αξίες της ΕΕ.

Η Κύπρος, είπε, είναι έτοιμη να συμβάλει σε ένα δίκαιο καταμερισμό των βαρών.

Καλωσόρισε επίσης τα μέτρα που πρότεινε αυτή τη βδομάδα για το θέμα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Για το Μεσανατολικό, είπε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να διευκολύνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ευχαρίστησε την ΕΕ για την ενεργή υποστήριξή της στις συνομιλίες που διεξάγονται, τονίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σέβεται τις αρχές της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα