Τους χωρίζουν… βέτο και 4 ελευθερίες

Χάος ανάμεσα στις δύο πλευρές σε δύο κομβικά ζητήματα που καλούνται να λυθούν στις επόμενες συναντήσεις
Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι η Τουρκία θα απαντήσει, αν γίνουν γεωτρήσεις τον Ιούλιο χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες. Τόνισε ότι η ομοσπονδία δεν θα είναι φιγούρα, αλλά ένας συνεταιρισμός

Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί τοποθετεί τους δύο ηγέτες στις δύο «άκρες του ρινγκ». Τόση είναι η απόσταση των δύο πλευρών σε δύο σημαντικά ζητήματα που θέλει η κατοχική πλευρά.

Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης

βάζει με το «έτσι θέλω» χρονοδιαγράμματα κάνοντας λόγο για φυσικό χρονοδιάγραμμα, αναφερόμενος στις γεωτρήσεις που εξαγγέλθηκε ότι θα γίνουν τον Ιούλιο στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα δεν έμεινε μόνο εκεί. Υποστήριξε ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό και προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις, η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς απάντηση.

Η μάχη σε δύο μέτωπα
Στις τέσσερεις συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί που έχουν συμφωνηθεί ότι θα γίνουν, ο ρόλος των ΗΕ θα είναι υποβοηθητικός με παράθεση παραδειγμάτων επί συγκεκριμένων θεμάτων, αφού ζητηθεί από κοινού από τους δύο ηγέτες. Ενδιαφέρον έχει να δούμε τι παραδείγματα θα τεθούν σε δύο ζητήματα που υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Το ένα ζήτημα ακούει στο όνομα «βέτο». Ο κατοχικός ηγέτης μίλησε για «λάθος και παρατραβηγμένο τρόπο αναφορών στην ε/κ πλευρά το τελευταίο διάστημα για τα θέματα που αφορούν την λειτουργικότητα της ομοσπονδίας και την ίση μεταχείριση - όπως είπε - Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων».

Αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργικότητας, είπε ότι η λειτουργικότητα κάθε κράτους είναι εκ των ων ουκ άνευ. «Αλλά σε μια ομοσπονδιακή δομή το να βρίσκονται μόνο στα (ομοσπονδιακά) όργανα εκπρόσωποι των δύο πλευρών, δεν αρκεί. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν και στις αποφάσεις εκείνων των οργάνων», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτελεσματική συμμετοχή, εάν οι αποφάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, αυτό σημαίνει ενιαίο κράτος, πρόσθεσε, λέγοντας ότι ακόμα και στα ενιαία κράτη οι αντίπαλες φωνές και αντίθετες απόψεις ακούγονται.

«Όταν λέμε ότι σε κάποια όργανα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια θετική ψήφος, δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτό ως 'αυτό είναι δικαίωμα βέτο'. Σημαίνει συμμετοχή στις αποφάσεις, σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει νόημα ύπαρξης των Τ/κ, θα είναι σαν βρίσκονται εκεί μόνο ως θεατές και φιγούρες».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτό στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας ή στο πλαίσιο της λειτουργικότητας ενός κράτους να υπάρχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε όλες τις αποφάσεις. Κάτι τέτοιο θα οδηγεί σε αδιέξοδα, τα αδιέξοδα θα οδηγούνται σε απαράδεκτες καταστάσεις πραγμάτων και θα έχουμε φαινόμενα που βιώσαμε στο παρελθόν. Άρα, είναι πολύ σημαντικό όλοι να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να διακινδυνεύσουμε τη λειτουργικότητα του κράτους».

Επίσης ανέφερε ότι θα υπάρχει ουσιαστική και αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. «Θυμίζω ότι το 1977 η ελληνοκυπριακή πλευρά προχώρησε σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό τον οποίο συζητούμε σήμερα, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Όμως μια τέτοια μορφή λύσης δεν συνεπάγεται σε καμιά απολύτως περίπτωση δικαίωμα αρνησικυρίας επί όλων των αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο», είπε.

Βλέπει διαστρέβλωση
Για κατανόηση των Βρυξελλών στο ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών έκανε λόγο ο κ. Ακιντζί και μίλησε για διαστρέβλωση από την ε/κ πλευρά της αρχής επί της οποίας προβάλλεται η ίση μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων με δηλώσεις τύπου «η τ/κ πλευρά θέλει τις 4 ελευθερίες σαν να έχει γίνει μέλος της ΕΕ η Τουρκία. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν μπορεί να είναι κάτι που μπορεί να ζητηθεί αυτό. Αυτό που ζητείται δεν είναι όπως αυτό που έχει μεγαλοποιηθεί», ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης.

Μίλησε δε για προσπάθεια της ε/κ πλευράς να καθοδηγήσει λάθος την ΕΕ σε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι η ΕΕ σε αυτό το θέμα είχε πιο ρεαλιστική προσέγγιση από την ε/κ πλευρά. Όταν άκουσαν από τον ίδιο τι είναι αυτό που ζητείται, είπε, έγινε κατανοητό ότι πρόκειται για ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο της έννοιας της ίσης αντιμετώπισης, «όπως και στην εποχή πριν από μας», αποβλέπει στην ισορροπία Τούρκων - Ελλήνων που ήρθαν στο νησί από το 1960 μέχρι σήμερα και δεν πρόκειται για τόσο μεγαλοποιημένο ζήτημα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε λέγοντας ότι το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. «Οι εταίροι μας στην ΕΕ αντιλαμβάνονται αυτή την ιδιαιτερότητα, ότι δηλαδή το θέμα αφορά τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού».

Keywords
Τυχαία Θέματα