Τούρκος Υπ. Ενέργειας: Οι έρευνες στη Θάσο είναι νόμιμες

Γραπτή απάντηση στον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ομέρ Φετχί Γκιουρέρ, που αμφισβητεί ότι η Θάσος ανήκει στην Ελλάδα και άρα δεν έχει δικαίωμα για έρευνες πετρελαίου, έδωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Φατίχ Ντονμέζ απαντά ότι το νησί αυτό ανήκει στην Ελλάδα

με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης και επομένως δικαιούται να διεξάγει έρευνες μέχρι όμως τα 6 μίλια των χωρικών υδάτων.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με ερώτησή του αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία της Θάσου, υποστηρίζοντας ότι ανήκει και αυτό το νησί στην Τουρκία, ενώ ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας να του απαντήσει με ποιος έδωσε την άδεια στην Ελλάδα να κάνει έρευνες και το 2017 να εξορύξει 3.823 βαρέλια πετρέλαιο στο συγκεκριμένο νησί.

Η απάντηση του Φατίχ Ντονμέζ ήταν η ακόλουθη:

«Το νησί της Θάσου παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, που επιβεβαίωσε προηγούμενη απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 1914. Στο Αιγαίο, τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα. δεν επιτρέπεται να γίνονται έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου πέραν των χωρικών υδάτων της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών (δηλ. τα 6 μίλια). Οι αναφερόμενες στα ΜΜΕ έρευνες και εξορύξεις που πραγματοποιούνται στη Θάσο είναι εντός των ορίων των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ωστόσο, ο στρατός μας παρακολουθεί συνεχώς και με ιδιαίτερη ευαισθησία όλες τις εν δυνάμει έρευνες στο Αιγαίο».

Keywords
Τυχαία Θέματα