Τουρκικό ευχολόγιο για λύση το 2016

Την ευχή να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2016, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς, λέγοντας ότι η Τουρκία μέσα από την εθνική της ευθύνη, κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει την “ΤΔΒΚ” να αποκτήσει προοπτική.

Όπως γράφει ο τ/κ Τύπος σήμερα, ο κ. Κουρτουλμούς σε δηλώσεις χθες μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ότι ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις, Τουγρούλ Τουρκές τους ενημέρωσε για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας

– ψευδοκράτους, στο πλαίσιο της οποίας έχει εξεταστεί η βοήθεια που παρέχεται για χρόνια από την Τουρκία στο ψευδοκράτος.

Εξέφρασε την ελπίδα όπως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση στο ψευδοκράτος λέγοντας ότι εάν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό, τότε η αρωγή της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος θα πάρει νέα μορφή. «Συζητήσαμε τον τρόπο που η Τουρκία θα συνεχίσει την παροχή βοήθειας (προς το ψευδοκράτος) μ’ ένα νέο πιο ισχυρό όραμα σε περίπτωση που στις συνομιλίες δεν επιτευχθεί συμφωνία ή εάν δεν γίνει μια κυπριακή διαπραγμάτευση που να αποδέχεται την ύπαρξη στην Κύπρο δύο χωριστών κοινοτήτων. Τονίσθηκε για μία ακόμη φορά ότι στις συνομιλίες που θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές του (επόμενου) έτους, τόσο το θέμα της ασφάλειας της Τ.Δ.Β.Κ. όσο και του εδαφικού διαμοιρασμού, είναι δύο θέματα ζωτικής σημασίας για την Τουρκία».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας είπε ότι εάν οι συνομιλίες με τη Μόσχα καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα, τότε και οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα αποκτήσουν μια καινούργια διάσταση.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γιενέλ εξέφρασε αισιοδοξία για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό λέγοντας ότι προβλέπεται η επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου. “Αυτό αναμένουμε. Σε αυτό το θέμα, ως Τουρκία και ως Τ/κ, είμαστε πρόθυμοι και αποφασισμένοι για μια λύση. Εάν υπάρχει καλή πρόθεση και στην ε/κ πλευρά, μπορούμε να το πετύχουμε”.

Όπως επίσης μεταδίδεται, ενόψει του ανοίγματος προς διαπραγμάτευση του κεφαλαίου 33 (δημοσιονομικά θέματα και προϋπολογισμού) στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν την Πέμπτη για την διακυβερνητική Διάσκεψη ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ και ο Υπουργός Δημοσιονομικών, Νατζί Αγμπάλ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιενέλ πρόκειται για το 16ο κεφάλαιο που θα ανοίξει στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ προσθέτοντας ότι λόγω των Ε/κ το 5ο κεφάλαιο είναι ακόμη κλειστό. Ωστόσο, συνέχισε, έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες γι` αυτό το κεφάλαιο, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, και εάν στο Κυπριακό υπάρχει πρόοδος και μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα “αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να ανοίξουν με ταχύ τρόπο και η ενταξιακή διαπραγμάτευση να πάρει τους φυσιολογικούς ρυθμούς της”.

Ακόμα όμως και να μην υπάρξει ένα απτό αποτέλεσμα από το κεφάλαιο που θα ανοίξει οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σημαντικές, ανέφερε ο Τούρκος διπλωμάτης.

Μετά την διακυβερνητική Διάσκεψη της Πέμπτη, συνέχισε,οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες και το θέμα των εναπομείναντων κριτηρίων για την άρση της θεώρησης εισόδου για τους Τούρκους πολίτες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα