Τουρκία:Πρόστιμο για τραγούδια Rihanna και Armin Van Buuren

Πρόστιμο σε δυο μουσικούς σταθμούς επέβαλε την περασμένη βδομάδα το ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας της Τουρκίας (RTÜK), επειδή θεώρησε προκλητικό το περιεχόμενο των στίχων του γνωστού τραγουδιού «Wild Thoughts» της Rihanna και του Αμερικανού Dj Khaled, καθώς και του τραγουδιού «Sex, Love &Water» του Ολλανδού Dj Armin van Buuren.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, «Το RTÜK εξέδωσε

πρόστιμο ύψους 17.065 ευρώ στους μουσικούς σταθμούς NR1 και Dream TV, λόγω των στίχων του «Wild Thoughts», ενώ το ίδιο πρόστιμο επιβλήθηκε και στην Power TV για τους στίχους του τραγουδιού «Sex, Love and Water».

Οι τουρκικοί μουσικοί σταθμοί, αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν εδώ και καιρό απαγορεύσει ή λογοκρίνει ξένα βίντεο, συμπεριλαμβανομένων σκηνών σέξι χορού. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που το RTÜK αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμα για τους αγγλικούς στίχους. "Για να τους κατανοήσουμε, πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά τα αγγλικά", αναφέρει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας πως, αν το RTUK συνεχίσει να επιβάλλει πρόστιμα, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ίσως να μην μπορούν να βρουν τραγούδια που να παίζουν και ίσως να χρειαστεί να κόψουν αρκετά βιντεοκλίπ από το πρόγραμμά τους, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα.

Πάντως, δεν είναι ασυνήθιστο οι Αρχές της Τουρκίας να λογοκρίνουν ή να απαγορεύουν τη μουσική για λόγους "τρομοκρατικής προπαγάνδας", συνήθως όταν πρόκειται για κουρδικά τραγούδια.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η καλλιτεχνική δράση της Rihanna προκάλεσε αντιπαράθεση στην Τουρκία. Το 2014, ο Κυβερνητικός Ελεγκτής επέβαλε πρόστιμο στο κανάλι ψυχαγωγίας Show TV ένα τοις εκατό του μηνιαίου εισοδήματός του από διαφημίσεις για το βιντεοκλίπ "Can not Remember to Forget You", όπου η Rihanna φαίνεται να χορεύει με τη Shakira. Ο χορός θεωρήθηκε ότι προωθεί την "ομοφυλοφιλία".

Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία συνέλαβε τον γνωστό Τούρκο ράπερ Ezhel, για στίχους στα τραγούδια που «προωθούν τη χρήση ναρκωτικών». Οι εισαγγελείς ζητούσαν έως και 10 χρόνια φυλάκιση για τον καλλιτέχνη, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι ο Ömer Sercan İpekcioglu.

Νωρίτερα φέτος, βουλευτής της αντιπολίτευσης αποκάλυψε ότι η χρηματοδοτούμενη από το Δημόσιο Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (TRT) έχει βάλει στη «μαύρη λίστα» 208 τραγούδια, 142 από τα οποία τουρκικά και 66 κουρδικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα