Τουρκία: Προφυλάκισαν ανταποκριτή της Die Welt

Στο κόκκινο και πάλι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.

Αφορμή, η απόφαση της τουρκικής εισαγγελίας να προφυλακίσει τον ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για τον Ντενίζ Γιουτζέλ, με διπλή υπηκοότητα τουρκική και γερμανική ο οποίος κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική προπαγάνδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας

για να διαμαρτυρηθεί. Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ "Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι διανύουμε δύσκολες εποχές για τις Γερμανο-τουρκικές σχέσεις και πως η υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα."

Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλη έκταση στη Γερμανία και η κυβέρνηση δε μπορεί να κάνει βήμα πίσω, εν όψει και και της προεκλογικής περιόδου. Τα Γερμανικά ΜΜΕ κάλεσαν με πρωτοσέλιδα την κυβέρνηση ν' αντιδράσει και να πιέσει για την απελευθέρωση του Γιουτζέλ. Η Άγκυρα δεν έχει απαντήσει επισήμως. Ο δημοσιογράφος βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης μέχρι και δέκα χρόνων.

Στο μεταξύ, προς όξυνση οδηγούνται και οι σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.Αφορμή, το βέτο Μόσχας και Πεκίνου στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την Πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ "Προς έκπληξή μας, ορισμένα μέλη είναι διατεθειμένα να καταδικάσουν την ISIS από την μία, αλλά κλείνουν τα μάτια όταν πρόκειται να καταδικάσουν τη Συρία, η οποία διέπραξε το ίδιο έγκλημα, της χρήσης χημικών όπλων, σε τρεις περιπτώσεις."

Την ίδια ώρα, σαφές ήταν το μήνυμα που έστειλε το Κρεμλίνο. Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι "Προς το παρόν έχουμε πολύ υπομονή και αναμένουμε να γίνουν κάποιες κινήσεις που θα υποστηρίξουν τα λεγόμενα Τραμπ και θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι μπορούμε να αναμένουμε για το μέλλον των διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ".

Η δήλωση Πεσκόφ ήρθε αμέσως μετά την πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο.

Keywords
Τυχαία Θέματα