Τουρκία: Δολοφονήθηκε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος

Μεγάλο μυστήριο αποτελεί η υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζεμάλ Κασόγκι, η εξαφάνιση του οποίου στην Κωνσταντινούπολη θυμίζει φιλμ νουάρ με τραγικό ίσως τέλος, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του SigmaLive στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία που ερευνά την υπόθεση, ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας ‘Ουάσιγκτον

Ποστ’ δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη κι έπειτα το πτώμα του το έβγαλαν έξω κρυφά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Σαμπάχ’, στις 2 Οκτωβρίου, οπότε ο δημοσιογράφος πήγε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας για να παραλάβει τα έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του, είχαν καταφτάσει και τον περίμεναν μέσα στο κτίριο 15 Σαουδάραβες, οι οποίοι μόλις είχαν φτάσει στην Κωνσταντινούπολη με δύο αεροσκάφη. Οι 15 Σαουδάραβες εικάζεται ότι εκτέλεσαν μέσα στο προξενείο το δημοσιογράφο και επέστρεψαν αμέσως στη χώρα τους.

Η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης έχει ξεκινήσει έρευνα από την πρώτη μέρα που χάθηκε ο δημοσιογράφος, που θεωρούνταν αντιφρονών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Με βάση τα στοιχεία ο δημοσιογράφος μπήκε στο προξενείο της χώρας του στις 13.12 για το ραντεβού του με τις διπλωματικές αρχές, αλλά από τις κάμερες ασφαλείας διαπιστώθηκε ότι δεν βγήκε ποτέ.

Όταν είχε πάει για πρώτη φορά, πριν από την 2α Οκτωβρίου, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας ο δημοσιογράφος για την κατάθεση των εγγράφων για το γάμο του, είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή του στην αρραβωνιαστικιά του, στην οποία είχε αναφέρει ότι αν του συμβεί κάτι να ενημερώσει κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο στην Τουρκία. Την πρώτη φορά ο Κασόγκι βγήκε σώος και ασφαλής, αλλά στις 2 Οκτωβρίου που ξαναπήγε, δεν βγήκε τελικά ποτέ και αγνοείται η τύχη του.

Ο σύμβουλος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Γιασίν Ακτάι, δήλωσε πως στις 2 Οκτωβρίου στις 16.40 ήταν ο πρώτος που ενημερώθηκε ότι ο Τζεμάλ Κασόγκι δεν βγήκε από το προξενείο και αμέσως ενημέρωσε τις τουρκικές αρχές. Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι είχε συναντήσει το δημοσιογράφο πριν από ένα μήνα και του είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει επιχειρήσεις εναντίον Σαουδαραβών αντιφρονούντων, αν και εκτίμησή του ήταν πως τέτοιες επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν στην Τουρκία. Ο Γιασίν Ακτάι ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος δεν είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή του τότε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκο-αραβικών Μέσων Ενημέρωσης, Τουράν Κισλακτσί, δήλωσε βέβαιος ότι «ο αγνοούμενος δημοσιογράφος, Τζεμάλ Κασόγκι, δολοφονήθηκε». «Πιστεύουμε ότι μετά τη δολοφονία του τον έβγαλαν έξω. Το έχουμε επιβεβαιώσει από διαφορετικές πηγές. Ο Τζεμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε. Συλλυπητήρια σε όλους μας. Εμείς ετοιμαζόμαστε για την κηδεία του. Η διεθνής κοινή γνώμη θα στραφεί ενάντια στην Σαουδική Αραβία», ανέφερε.

Πάντως δημοσιογράφοι και οικείοι του Τζεμάλ Κασόγκι περιμένουν ακόμη έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σε δηλώσεις για το θέμα αναμένεται να προβεί και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Δολοφονήθηκε, Σαουδάραβας,tourkia, dolofonithike, saoudaravas