Το ΥΠΟΙΚ αναθεωρεί προς τα επάνω τις εκτιμήσεις για το χρέος

Αναθεωρεί προς τα επάνω τις εκτιμήσεις του για το χρέος και την ανάπτυξη της οικονομίας το Υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις και τους κινδύνους που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα.

Η στήριξη που παρείχε στον Συνεργατισμό αναμένεται να διαμορφώσει το δημόσιο χρέος σε ακόμα υψηλότερα ποσοστά ενώ όπως προκύπτει από το πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επικαλείται δημοσίευμα της StockWatch,

αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 105,6% του ΑΕΠ το 2018 από 99,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και το 2019 στο 100% από 94,6%.

Πάντως, εκ νέου πτώση του δημόσιου χρέους κάτω από το 100% αναμένεται από το 2020.

Την ίδια ώρα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να κλειδώσει στο 1,7% του ΑΕΠ για το 2018, από 1,8% το 2017, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 4,5%.

Την ίδια ώρα, το ιδιωτικό χρέος το οποίο αποτελεί για πολλούς η μεγάλη πληγή του τραπεζικού τομέα, μειώθηκε κατά 9% το 2016 και κατά 16% κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις πάντως, η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να ανέλθει στο 3,8% φέτος από 2,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Για το 2019 η ανάπτυξη υπολογίζεται στο 3,6% από 2,7%, ενώ η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει την καλή της πορεία δείχνοντας σημάδια σταθερότητας.

Βασικοί τομείς αυτής: οι εξαγωγές και οι επενδύσεις οι οποίες στηρίζονται από μεταρρυθμίσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών πάντως επισημαίνει και τους εξωτερικούς κινδύνους για την οικονομία. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτοί παραμένουν περιορισμένοι προς το παρόν και σχετίζονται κυρίως με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναμένεται το 2019, με τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία να είναι περιορισμένες, καθώς επίσης και από τις πιθανές εξελίξεις στην ευρωζώνη λόγω της πολιτικής στάσης των ΗΠΑ.

Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια

Επιπλέον, το Υπουργείο κατέθεσε τις κινήσεις και τα μέτρα που θα λάβει εντός του 2018, προκειμένου να πετύχει μια γρήγορη μείωση των συνολικών μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) στο τραπεζικό σύστημα κατά 40% εντός του τρέχοντος έτους, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ.

Ειδικότερα, πρόκειται μια στρατηγική τριών πυλώνων, ήτοι τις τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των ΜΕΧ, περιλαμβανομένης και πρόνοιας για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την υλοποίηση του σχεδίου «Εστία» για διαχείριση των ευάλωτων δανειοληπτών, που διαθέτουν ΜΕΧ με εξασφάλιση κύρια κατοικία και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού.

Τα ΜΕΧ στο τέλος του 2017 αντιστοιχούσαν στο 43,7% των συνολικών δανείων ή σε €20,6 δισεκατομμύρια σε απόλυτους αριθμούς. Συνεπώς η μείωση σε ποσοστό 40% την οποία στοχεύει το ΥΠΟΙΚ, αντιστοιχεί σε €8,2 δισ.

«Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αποτελεσματική και γρήγορη αντιμετώπιση του πιο δύσκολου ζητήματος που αντιμετωπίζει ο χρηματοοικονομικός τομέας και η ευρύτερη οικονομία», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται, η μείωση των ΜΕΧ σε απόλυτους αριθμούς ανήλθε σε €3,2 δισεκατομμύρια το 2017, με την μερίδα του λέοντος, ήτοι 64% ή €2,1 δις, να επιτυγχάνεται στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα