Το Υπ. Μεταφορών δίνει εξηγήσεις για τη Λ. Αγλαντζιάς

Αναλυτική επεξήγηση του τελικού έργου βελτίωσης της λεωφόρου Αγλαντζιάς και τμημάτων των λεωφόρων Λάρνακος και Αμμοχώστου, δίνει το Υπουργείο Μεταφορών και Έργων, δίδοντας απαντήσεις ως προς την ασφάλεια του δρόμου, στη μείωση της τροχαίας κίνησης, στην εμπορικότητα του δρόμου, αλλά και ως προς την αποκοπή δέντρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, το έργο περιλαμβάνει δρόμο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας (εκ των οποίων οι δύο εξωτερικές είναι λεωφορειο-λωρίδες), κτιστή κεντρική νησίδα, πεζοδρόμια σε όλο το μήκος, ποδηλατόδρομο, αναβάθμιση συμβολών, κατασκευή

τεσσάρων κυκλικών κόμβων, διαβάσεις πεζών, μέτρα για πεζούς και ΑμεΑ και άλλα. Σημειώνει πως η υλοποίηση του έργου είναι αναγκαία και αυτό είναι κοινά αποδεκτό από τα αρμόδια Τμήματα και από τον Δήμο Αγλαντζιάς, λόγω της υφιστάμενης απαράδεκτης κατάστασης με μη ασφαλείς συνθήκες διακίνησης και προβλήματα έντονης συμφόρησης κυρίως τις περιόδους αιχμής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το έργο αυτό συμβάλλει στην αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας του δρόμου με την κατασκευή τεσσάρων κυκλικών κόμβων. Αυτές θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία όλο το εικοσιτετράωρο, θα μειώνουν τις ταχύτητες σε όλα τα σκέλη τους, θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις επαναστροφές με ασφάλεια και θα μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα δυστυχήματος. Σημειώνεται πως η κατασκευή κτιστής κεντρικής νησίδας αποτρέπει τις παράνομες επαναστροφές, τις παράνομες δεξιόστροφες κινήσεις, περιορίζει τις ανεξέλεγκτες προσβάσεις στον κύριο δρόμο, αποτρέπει την παράνομη στάθμευση στην αντίθετη πορεία κυκλοφορίας και βοηθά τους πεζούς να διασταυρώσουν τον δρόμο με ασφάλεια σε δύο στάδια.

Παράλληλα, το έργο ικανοποιεί τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, αφού παρέχει μέτρα για τη διακίνηση ΑμεΑ, πεζών, ποδηλάτων (διαβάσεις πεζών, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι κ.α.), που σήμερα είναι ανύπαρκτα, και διαλαμβάνει λεωφορειο-λωρίδες για την ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών για εξυπηρέτηση ενός πυκνο-αναπτυγμένου άξονα και του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

Επίσης, το έργο θα αυξήσει την ικανότητα και χωρητικότητα του δρόμου, καθώς, σύμφωνα με κυκλοφοριακές μετρήσεις που έχουν γίνει, σε μια τυπική ημέρα διέρχονται 20.000-25.000 οχήματα στον υπό αναφορά άξονα και τις ώρες αιχμής παρατηρείται κορεσμός σε κύριες συμβολές, με τους κυκλοφοριακούς φόρτους να ανέρχονται σε 1400-1800 οχήματα ανά ώρα. Η ικανότητα, όπως διευκρινίζεται, διασφαλίζεται και αυξάνεται με την αναβάθμιση όλων των συμβολών που διαλαμβάνονται στο έργο και την κατασκευή της κτιστής κεντρικής νησίδας.

Ο σχεδιασμός ενισχύει και την Εμπορικότητα, αφού παρέχεται μεγάλος αριθμός παρόδιων θέσεων στάθμευσης (πέρα από 280) και επιπρόσθετα βελτιώνεται η προσβασιμότητα των αναπτύξεων για τους πεζούς με τις διαβάσεις πεζών και τα πεζοδρόμια.

Όσον αφορά τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στη συμβολή της Λεωφόρου Αγλαντζιάς με τη Λεωφόρο Ακαδημίας, αυτή έγινε μετά από αίτημα του Δήμου Αγλαντζιάς και υιοθετήθηκε από τα αρμόδια Τμήματα. Ο κυκλικός κόμβος είχε προταθεί για αύξηση της οδικής ασφάλειας, της λειτουργικότητας του οδικού δικτύου και για αντιμετώπιση των ενστάσεων για την κατασκευή κτιστής κεντρικής νησίδας στη Λεωφόρο Αγλαντζιάς, εφόσον μέσω του κυκλικού κόμβου μπορούν να διεκπεραιωθούν οι επαναστροφές οχημάτων.

Όπως αναφέρεται, το μέγεθος και η χωροθέτηση του κυκλικού κόμβου είναι τέτοια, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο επηρεασμός του πάρκου Ακαδημίας και του πάρκου Σπύρος Κυπριανού, αλλά παράλληλα να πληρούνται τα γεωμετρικά πρότυπα του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Ο εν λόγω κυκλικός κόμβος έχει τύχει πρόσφατα πολύ προσεκτικής επανεξέτασης και μελέτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αγλαντζιάς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, και έχουν ήδη προωθηθεί τροποποιήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του αριθμού των δέντρων που θα αποκοπούν.

Στο πλαίσιο του έργου, αποκόπτονται περίπου 93 δέντρα (μεγάλα και μικρά δέντρα που ήταν φράκτες), και παράλληλα, το έργο διαλαμβάνει την κατασκευή και 350 λεκανών για αναφύτευση δέντρων.

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο επανασχεδιασμού του έργου, καθώς αυτός θα επηρεάσει τη χρηματοδότηση του έργου, συμβατικές υποχρεώσεις με τον εργολάβο (χρονικές και οικονομικές), χρονοδιαγράμματα και άλλες σημαντικές πρόνοιες του σχεδιασμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα