Σχοινάς για ενταξιακά κονδύλια Τουρκίας και εγκλωβισμένους

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα συζητήσει πώς θα υλοποιηθεί ο επαναπροσανατολισμός της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στις Βρυξέλλες, κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση των ηγετών της ΕΕ κατά τη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος είπε: "Καθώς γνωρίζετε, το θέμα συζητήθηκε στο δείπνο των ηγετών, γι’ αυτό δεν πρόκειται να αναπαράγω εδώ τη συζήτηση που ήταν

μεταξύ των ηγετών στο δείπνο, αλλά αυτό που θα μπορούσα να πω είναι να επαναλάβω τι ο Πρόεδρος Γιούνκερ είπε στους συναδέλφους σας στο τέλος της δεύτερης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".

Συνέχισε δε επαναλαμβάνοντας τη δήλωση Γιούνκερ: «Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία ότι η Κομισιόν, κατόπιν αιτήματος, θα εκτιμήσει τον αναπροσανατολισμό και τη μείωση της προενταξιακής βοήθειας. Υπάρχουν τρεις επιλογές ενώπιον του Συμβουλίου και εργαζόμαστε σε αυτές τις τρεις επιλογές ".

"Πρέπει να δώσουμε στο Κολλέγιο την ευκαιρία να συζητήσει αυτές τις επιλογές πριν το κάνουμε εδώ στην αίθουσα Τύπου, αλλά νομίζω ότι είναι πλέον προφανές ότι αυτή η συζήτηση θα είναι στον τομέα των προενταξιακών κονδυλίων", δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

"Όσον αφορά τα αριθμητικά στοιχεία, νομίζω ότι, ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία λαμβάνει περίπου 640 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε προενταξιακή βοήθεια, για να στηρίξει τις προσπάθειές της για ένταξη στην ΕΕ και αυτό το πόσο κατανέμεται σε βασικούς τομείς όπως η δικαστική μεταρρύθμιση, η κοινωνία των πολιτών, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι εσωτερικές υποθέσεις, η μετανάστευση, οι επαφές ανθρώπων και άλλα", είπε.

Κληθείς να τοποθετήσει την Κομισιόν στο ζήτημα των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε: "Δεν θα αυτοσχεδιάσω με μια συγκεκριμένη θέση σε αυτό, αλλά ξέρετε ότι μετά την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνθήκη ισχύει για το σύνολο του νησιού, συμπεριλαμβανομένου του μέρους στο οποίο η Δημοκρατία δεν ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στον βορρά, αλλά έχοντας πει αυτό, ότι η συνθήκη, αν και σε αναστολή, συνεχίζει και έχει ισχύ".

"Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό είναι σημαντικό και ξέρετε πόσο έχει ξοδέψει η Κομισιόν σε χρόνο και προσπάθεια κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού για να βεβαιωθεί ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα φτάσει στο επίπεδο προσαρμογής στο κεκτημένο που θα διευκόλυνε κάθε επόμενη λύση ", δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα