REACTION: 1 στους 2 οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ

Προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα της προληπτικής δράσης οδικής ασφάλειας, που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στην Κύπρο και τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ο οργανισμός REACTION, αφού καταδεικνύουν ότι μεγάλο ποσοστό οδηγών βρίσκονται πάνω από το επιτρεπόμενο όριο αλκοόλης.

Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις – Κύπρος 2017», που συνδιοργανώθηκε από τον οργανισμό REACTION, την Αστυνομία Κύπρου

και τον Σύνδεσμο Ζυθοποιών Κύπρου, ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και τα αποτελέσματα προκαλούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του REACTION, έντονο προβληματισμό.

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2017 από τις 21:00 (Σάββατο) μέχρι και τις 04:00 (Κυριακή). Σε κάθε νυχτερινό κέντρο διασκεδάσεως, μια ομάδα από εθελοντές νέους προσέγγιζε τον οδηγό της κάθε παρέας, προτρέποντάς τον να μην πιει αν θα οδηγήσει. Κατά την έξοδό τους από τα νυχτερινά κέντρα διασκεδάσεως, η ομάδα των εθελοντών πρότεινε στον οδηγό της παρέας να προβεί σε ένα εθελοντικό-φιλικό έλεγχο αλκοτέστ από αστυνομικούς.

Εάν και εφόσον ο οδηγός της παρέας είχε τηρήσει τη δέσμευση του και δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ, θα ανταμειβόταν με κάποια συμβολικά δώρα. Εάν ο οδηγός αθετούσε την υπόσχεσή του και κατανάλωσε αλκοόλ, υπερβαίνοντας το επιτρεπτό όριο, γινόταν μια προσπάθεια να αποτραπεί να οδηγήσει, με τη βοήθεια των φίλων του. Παράλληλα, φέτος, όπως και πέρσι, υπήρχε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αστικών Ταξί Λευκωσίας, δωρεάν ταξί για μεταφορά εντός των αστικών ορίων της Λευκωσίας και της Λεμεσού.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του REACTION Μάριο Σταύρου, στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις συμμετείχαν φέτος δεκάδες άτομα διαφόρων ηλικιών σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Από τους συμμετέχοντες στους φιλικούς ελέγχους αλκοόλης, ένα ποσοστό 47,5% ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο αλκοόλης λίγο πριν κάτσουν στο τιμόνι. Ένα ποσοστό κοντά στο 17.5% τήρησαν απόλυτα τη δέσμευσή τους και δεν κατανάλωσαν καθόλου αλκοόλ, ενώ ένα ποσοστό 35% είχε καταναλώσει αλκοόλ εντός του επιτρεπόμενου ορίου.

Στα ίδια περίπου επίπεδα τα ποσοστά σε Λευκωσία και Λεμεσό, με ποσοστό 49% και 45% αντίστοιχα να είναι πάνω από το επιτρεπόμενο όριο κατά τους φιλικούς ελέγχους αλκοόλης.

Το ποσοστό των γυναικών που ήταν πάνω από το όριο έφτανε το 39%, ενώ το ποσοστό για τους άντρες πάνω από το όριο ξεπερνούσε το 52% παγκύπρια.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν παράλληλα ενδείξεις στα αλκοτέστ που ήταν κατά πολύ πάνω από το όριο, όπως για παράδειγμα περίπτωση με ένδειξη 89μg – 4 φορές πάνω από το όριο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, γινόταν προσπάθεια είτε με δωρεάν ταξί ή κάποιο άλλο τρόπο να μεταφερθούν αυτά τα άτομα στο σπίτι τους, καταλήγει ο κ. Σταύρου.

Εντύπωση προκάλεσε σε αρκετές περιπτώσεις η άγνοια της νομοθεσίας ή/και των συνεπειών από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης από τους νεαρούς οδηγούς, ενώ σημειώνεται ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ευθύνεται περίπου για το 28% των τροχαίων συγκρούσεων κάθε χρόνο. Ο οργανισμός Reaction επισημαίνει, επίσης, ότι οι ποινές είναι αυτές που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα σε μια λάθος συμπεριφορά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα