Το τουρκική ΥΠΑΜ «παρακολουθεί στενά τους εξοπλισμούς της Ελλάδας»

Με το βλέμμα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται η Άγκυρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε σήμερα η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείο Άμυνας προς δημοσιογράφους.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί και οι εξοπλιστικές της προσπάθειες παρακολουθούνται στενά», ανέφερε

η Πινάρ Καρά, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, που εμφάνιζε την Ελλάδα «επιθετική» απέναντι στην Τουρκία.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και να είναι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες συμμαχίας.

Στο πλαίσιο της συλλογής σεισμικών δεδομένων και των γεωτρήσεων των Τουρκικών Πετρελαίων (TPAO), το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στη Μεσόγειο, το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϋρετίν Πασά στη Μαύρη Θάλασσα, τα πλωτά γεωτρύπανα Φατίχ και Κανουνί και το πλοίο DENAR-2 συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Μαύρη Θάλασσα υπό τη συνοδεία και τον έλεγχο των αεροσκαφών της πολεμικής μας αεροπορίας», ανέφερε η εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΑΜ κάνοντας έναν απολογισμό της παρουσίας της Τουρκίας σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Παράνομες οι Navtex της Ελλάδας

Η Πινάρ Καρά υποστήριξε ότι «παρά τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειές μας, η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική, παράνομη και επιθετική ρητορική της.

Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το μορατόριουμ (15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου), όπως καθορίζεται στο Ελληνοτουρκικό Μνημόνιο του 1988, η Ελλάδα κάλυψε ολόκληρο το 2021, επηρεάζοντας έτσι τις δραστηριότητες των θαλάσσιων διελεύσεων στο Αιγαίο Πέλαγος με αρνητικό τρόπο.

Εκτός αυτού, παρά το σεβασμό απέναντι στο μορατόριουμ, που επιδεικνύει η Τουρκία, και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της, η Ελλάδα συνεχίζει την παράνομη στάση της μη συμμορφούμενη με το μορατόριουμ.

Δυστυχώς, όλες οι εποικοδομητικές και θετικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες μας επί του θέματος δεν μπόρεσαν να αποδώσουν αποτελέσματα και η υποχρέωση να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, προέκυψε λόγω των πρακτικών της Ελλάδας που παραβίασαν το μορατόριουμ. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκαν περιοχές άσκησης και εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου με τις NAVTEX/NOTMAR/NOTAM, που δημοσιεύθηκαν στις 22 Ιουνίου 2021.

Παράλληλα, η Ελλάδα προσπαθεί να επεκτείνει το αντι-τουρκικό μέτωπο στην ανατολική Μεσόγειο, προβαίνοντας σε συνεργασίες/συμφωνίες με τρίτες χώρες και οργανισμούς, ενώ οι ελληνικές αρχές προβαίνουν σε δηλώσεις κατά της Τουρκίας, παρουσιάζοντάς την στη διεθνή κοινή γνώμη ότι είναι η πλευρά που δεν αναγνωρίζει το νόμο και ότι κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή, ενώ συνεχίζουν τις προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Αποστρατικοποίηση και αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας για άλλη μια φορά εκφράζει την ενόχλησή του για τον εξοπλισμό των νησιών, καταγγέλλοντας την Ελλάδα ως «παράνομη».

«Το αποστρατικοποιημένο / αφοπλισμένο καθεστώς του Καστελόριζου, που βρίσκεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και της Μεσογείου, έχει ρυθμιστεί από την απόφαση των έξι μεγάλων δυνάμεων το 1913, τη συνθήκη ειρήνης της Λωζάνης το 1923 και τη συνθήκη ειρήνης των Παρισίων το 1947. Τα εν λόγω νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι δεν θα εξοπλιστούν και δεν θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Παρά την ειρηνική προσέγγιση της Τουρκίας, η Ελλάδα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η Τουρκία απειλεί, εξόπλισε τα αποστρατικοποιημένα νησιά, τα οποία δεν πρέπει να είναι εξοπλισμένα, και υιοθετεί μια επιθετική στάση, με την προστασία νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία. Αυτό αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση της ανομίας, ενώ από την άλλη πλευρά εισέρχεται σε μία κούρσα εξοπλισμών και καθιστά σαφές ότι δεν είναι υπέρ μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης. Η πολιτική του εξοπλισμού, στην οποία έχει εισέλθει πρόσφατα, παρακολουθείται στενά.

Από την αρχή, η Τουρκία έχει ταχθεί υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων και στη βάση του διεθνούς δίκαιο και των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεχίζει να τηρεί αποφασιστικά αυτή τη στάση. Προκειμένου το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν θάλασσες ειρήνης και να συμβάλουν στην ευημερία των πλευρών, πραγματοποιήσαμε διερευνητικές επαφές αφενός και συζητήσεις για μεθόδους αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αφετέρου, ενώ επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας να πραγματοποιήσουμε και μία τέταρτη συνάντηση στην Άγκυρα -μετά τις δύο συναντήσεις στην Αθήνα και άλλη μία στην Άγκυρα-  στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Δύο κράτη στην Κύπρο

Η Πινάρ Καρά υπενθύμισε ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία.

«Η ανεξαρτησία και η ελευθερία των Τουρκοκυπρίων, τις οποίες κέρδισαν με το αίμα τους, δεν μπορούν ποτέ να διακυβευτούν. Στο παρελθόν, αν και η ΤΔΒΚ επέδειξε εποικοδομητική και ειλικρινή βούληση για την επίλυση του ζητήματος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αντιμετώπισε μία άδικη απομόνωση, πιέσεις και εμπάργκο από τη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει και να διαφυλάξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν. Πρέπει να φανεί ξεκάθαρα ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να αποδεχτούν ότι υπάρχουν 2 ισότιμα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο».

Συνεχίζεται η στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη

«Στη Λιβύη, με την οποία μας συνδέουν 500 χρόνια ιστορικών αδελφικών δεσμών, τα στρατεύματά μας παρέχουν στρατιωτική βοήθεια, συνεργασία και συμβουλευτική υποστήριξη στους Λίβυους αδελφούς μας», ανέφερε η εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΑΜ.

Τείχος προστασίας από πρόσφυγες

Η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνει η Τουρκία στα χερσαία σύνορά της, προκειμένου να αποτρέψει εισροή τρομοκρατών, αλλά εσχάτως και Αφγανών προσφύγων από το Ιράν.

Η Πινάρ Καρά δήλωσε ότι εγκαθίσταται ένα εξελιγμένο σύστημα ασφάλειας στα σύνορα της Τουρκίας, όπως η ανέγερση τσιμεντένιου φράχτη στα σύνορα με το Ιράν.

Υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων, πραγματοποιήθηκαν επίσης αλλαγές στρατευμάτων και ενισχύσεις στα ιρανικά σύνορα.

Όχι μάχιμη αποστολή στο Αφγανιστάν

Όσον αφορά το Αφγανιστάν, το τουρκικό υπουργείο σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τις ΗΠΑ, υπογραμμίζει ωστόσο ότι η παρουσία της Τουρκίας εκεί δεν θα έχει επιχειρησιακό χαρακτήρα, παρά μόνο αυτοάμυνας.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για την ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσεων του ΝΑΤΟ με 10 Συμμαχικές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Τρεις οι νεκροί-Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΑΜ, Ελλάδας,ypam, elladas