Το Τμήμα Δασών θα στηρίζει προσπάθειες για ανάπτυξη των ορεινών περιοχών

Το Τμήμα Δασών θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο των δράσεων αξιοποίησης του Αστεροσκοπείου, καθώς και τις προσπάθειες για δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και της προσέλκυσης επενδύσεων σε κατευθύνσεις όπως η δημιουργία νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

Αυτό ανέφερε εκ μέρους του Αναπληρωτή Τμήματος Δασών ο Ανώτερος Δασικός Λειτουργός Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σε ομιλία του την Κυριακή στα εγκαίνια του Αστεροσκοπείου Τρόοδους στα Αγρίδια.

Είπε ότι το Αστεροσκοπείο Τροόδους είναι ένα από τα κύρια παραδοτέα

του έργου  με τίτλο «Αστροπαρατήρηση και φυσικό περιβάλλον – εναλλακτικό προϊόν ανάπτυξης και προβολής των γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου» με το ακρωνύμιο GEOSTARS που Το GEOSTARS υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A  ΕλλάδαΚύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 15% από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018, και μετά από παράταση της Διαχειριστικής Αρχής ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2023 με αρχικό προϋπολογισμό 2.678.400 ευρώ.

Συνεργαζόμενοι φορείς από την Κύπρο είναι το Τμήμα Δασών ως επικεφαλής εταίρος, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων περιοχής Τροόδους, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Από την Ελλάδα, μετέχουν ο Δήμος Σητείας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδος.

Επίκεντρο των δραστηριοτήτων του έργου, είπε ο κ. Χριστοδούλου, ήταν η δημιουργία ή αναβάθμιση υποδομών αστροπαρατήτησης σε Κρήτη και Κύπρο, όπως είναι η κατασκευή του Αστεροσκοπείου Τροόδους στην Κοινότητα Αγρίδια, η δημιουργία υπαίθριου χώρου αστροπαρατήρησης στο ΕΔΠ Τροόδους, η δημιουργία του αστεροσχολείου Σητείας και η αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, στην κορυφή του Ψηλορείτη.

Με τη συμμετοχή του στο έργο GEOSTARS, το Τμήμα έχει υλοποιήσει έργα υποδομής τα οποία θα βελτιώσουν την ελκυστικότητα και το τουριστικό προϊόν του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τρόοδους και του Γεωπάρκου Τροόδους, εμπλουτίζοντας την περιοχή με νέου τύπου προσφερόμενες υποδομές και εμπειρίες για τον επισκέπτη.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ο "αστροτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που μπορεί να εμπλουτίσει σημαντικά το (αγρό)τουριστικό προϊόν μιας περιοχής, ενισχύοντας τις ορεινές κοινότητες και συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και οικολογική προστασία".

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τμήμα Δασών,tmima dason