Η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα...

Οι προσπάθειες της κυρίας Ολγκίν για αναζήτηση κοινού εδάφους αλλά και οι τελευταίες δηλώσεις της  πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά.

Το παρατεταμένο αδιέξοδο ευνοεί την Τουρκία και όλους όσους επιδιώκουν τη διαιώνιση της κατοχής και τη διχοτόμηση του νησιού. Ως ΑΚΕΛ, πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μια κίνηση που θα μας βγάλει μπροστά και θα υποχρεώσει τη διεθνή κοινότητα να στρέψει τα φώτα της προς την Τουρκία. Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας, που κατατέθηκε από το 2020, για αξιοποίηση της παραμέτρου των ενεργειακών, χωρίς να παραβιάζουμε

τις κόκκινες γραμμές μας, μπορεί να είναι η βάση πάνω στην οποία μπορεί να κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε μια Ευρώπη να προσαρμόζει τη συμπεριφορά της απέναντι στην Τουρκία  ανάλογα με τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα  κάποιων ισχυρών κρατών-μελών που τη θωπεύουν και προσανατολίζονται πλέον σε μια ειδική σχέση μαζί της. Παρ’ όλα αυτά εμείς πιστεύουμε ότι η ΕΕ είχε και έχει ρόλο στο Κυπριακό προκειμένου να υποστηριχθεί η λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Το απέδειξε άλλωστε το 2017 με την παρουσία της στο Κράνς Μοντανά.

Γι’ αυτό, όπως και στην Κύπρο, έτσι και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εμείς εργαζόμαστε συνεχώς έτσι ώστε να διευκολύνουμε στη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα σπάσουν το αδιέξοδο και θα ανοίξουν τον δρόμο της επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του προβλήματος.

Συμμετέχουμε στη Ομάδα της Αριστεράς από το 2004 και η δράση μας εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων και πρωτοβουλιών. Η παρουσία μας στην πολιτική μας ομάδα είναι καθοριστική. Εξού και μας έχουν εμπιστευτεί να συμμετέχουμε σε πολύ σημαντικές επιτροπές, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα, όπως οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Με προεξάρχον το κυπριακό, έχουμε βρει μια απόλυτη και συνεπή στήριξη στην βάση αρχών, από την ευρωομάδα της Αριστεράς και την εκπροσωπούμε έχοντας  αναλάβει την εποπτεία της έκθεσης Προόδου για την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σειρά κρίσιμων ζητημάτων και εισηγήσεων για εμάς και για την Κύπρο που καταθέτουμε  και που αφορούν τις απαραίτητες βελτιώσεις στις αναφορές για το Κυπριακό πρόβλημα, τυγχάνουν στήριξης από την Ομάδα μας αλλά και από άλλες πολιτικές Ομάδες και εγκρίνονται. Eνδεικτικά, στο πλαίσιο της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία για το 2022 εξασφαλίσαμε τη συμπερίληψη όλων των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας και την ανάγκη όπως η Τουρκία  εγκαταλείψει τη θέση για λύση δύο κρατών και να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο που διακόπηκαν το 2017. Επιπρόσθετα εισήγαμε σημαντικές αναφορές που αφορούν την παραβίαση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τουρκία αλλά και ιδιαίτερα σημαντικές αναφορές  για τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της  στο εξωτερικό. Συρία, Λιβύη, μεταναστευτικό, συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, εποικισμός των Βαρωσίων, παραβίαση της νεκρής ζώνης στην Πύλα, διώξεις των προοδευτικών Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.

Πέραν της εποπτείας της έκθεσης για την Τουρκία στην Επιτροπή Εξωτερικών, η δράση μας επεκτείνεται και σε άλλα, συναφή με τη Τουρκία, πεδία. Όπως είναι η συμμετοχή μας στην Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, η κατάθεση κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, και η κατάθεση τροπολογιών σε άλλες εκθέσεις, πέραν της αρμοδιότητας της Επιτροπής Εξωτερικών, που αφορούν την Τουρκία και τις ευρωτουρκικές σχέσεις ευρύτερα. Όπως, για παράδειγμα, κάναμε με την κατάθεση τροπολογίας για επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, στην οποία αντιτάχθηκε η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος...

Το νομοθετικό έργο είναι μόνο μια διάσταση της εργασίας μας αυτής. Εξίσου σημαντική είναι και η δραστηριότητα μας εντός και εκτός των πολιτικών μας ομάδων, η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων καθώς και η καλλιέργεια αειφόρων συνεργειών με ευρωβουλευτές από άλλες πολιτικές Ομάδες και ανώτατους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών για να εμβολιάζουμε την ατζέντα πλειάδας άλλων σοβαρών ζητημάτων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οργανώσαμε, σε  συνεργασία με το δήμο Αμμοχώστου και με τη στήριξη των άλλων Κύπριων ευρωβουλευτών, και φιλοξενήσαμε στις Βρυξέλλες (Φεβρουάριος 2023) μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας για την Αμμόχωστο υπό τον τίτλο «Μαζί για την κοινή μας πατρίδα, για το κοινό μας μέλλον». Η έκθεση μας έδωσε μια σπάνια ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από τη σκληρή πραγματικότητα του διχασμού και τις τοξικές συνέπειες της κατοχής, δείχνοντας πώς ήταν η πόλη και πώς είναι τώρα. Οι φωτογραφίες αντιπαραθέτουν, πολύ ζωντανά, τη ζωή των κατοίκων της Αμμοχώστου πριν από το 1974, αποτίοντας φόρο τιμής στα επιτεύγματά τους πριν από την τουρκική εισβολή, μαζί με την τρέχουσα κατάσταση της πόλης.  Μέσα από την έκθεση καταγγείλαμε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και στείλαμε ηχηρό μήνυμα πως η διχοτόμηση δεν αποτελεί επιλογή για τον κυπριακό λαό, γι’ αυτό και επιβάλλεται να επαναρχίσουν, άμεσα, οι διαπραγματεύσεις και να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού, την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας. Στην εκδήλωση μίλησε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Μετσόλα ενώ παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Χριστίνα Ράφτη.

Θα συνεχίσουμε,  ως ΑΚΕΛ, αυτή τη δράση στην Ευρώπη και με τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Παρόλο που έχει ξεθωριάσει η προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και, συνακόλουθα ο καταλυτικός ρόλος αυτής της προοπτικής για λύση του Κυπριακού, εμείς πιστεύουμε ότι με τις κατάλληλες κινήσεις, τόσο εδώ στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη, μπορούμε να διαμορφώσουμε συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κλείσει το κυπριακό...

Γιώργος Γεωργίου

Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα...,