Το θέμα της υποψηφιότητας έκλεισε οριστικά

Πρόταση για ύστατη προσπάθεια να πάει ο ενδιάμεσος χώρος με κοινό υποψήφιο κατατέθηκε στη Γραμματεία της Συμμαχίας Πολιτών
Κύκλοι του ΔΗΚΟ καλούν τον Γιώργο Λιλλήκα να μπει και στην «άμαξα του ενδιάμεσου» και διακρίνουν πανικό στο ΑΚΕΛ, μετά την απόφαση των «3» να στηρίξουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο. «Μαχαιριές» Διομήδους κατά Σιζόπουλου στην ΕΔΕΚ

Η επομένη της στήριξης των ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ

και Αλληλεγγύης στο πρόσωπο του Νικόλα Παπαδόπουλου βρίσκει, από τη μια τους «3» να είναι στο στάδιο της έγκρισης της υποψηφιότητας από τα κομματικά όργανα, τη Συμμαχία Πολιτών να συζητά ακόμη εναλλακτικά σενάρια, ώστε ο ενδιάμεσος χώρος να έχει έναν υποψήφιο, και το ΑΚΕΛ να ασκεί κριτική.

Στο στρατόπεδο των «3» ξεκινά από σήμερα η τυπική, για πολλούς, διαδικασία επικαιροποίησης της στήριξης προς το πρόσωπο του κ. Παπαδόπουλου. Η Γραμματεία της ΕΔΕΚ σήμερα το πρωί αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως, ώστε στο Συνέδριο του ερχόμενου Σαββατοκύριακου να υπάρξει η πανηγυρική υποστήριξη. Αύριο, σειρά παίρνει η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, με το ενδιαφέρον να πέφτει στο ποσοστό υποστήριξης του οποίου θα τύχει ο κ. Παπαδόπουλος.

Κύκλοι του ΔΗΚΟ, που μίλησαν στη «Σημερινή», ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «τη Δευτέρα, στις 2:30 το μεσημέρι, τρία κόμματα εκδήλωσαν υποστήριξη στον κ. Παπαδόπουλο και ακόμη ένα κόμμα δείχνει πρόθυμο να τον στηρίξει». Μάλιστα, στα σενάρια που ακούγονται ότι ακόμη δεν είναι 100% σίγουρο ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα είναι υποψήφιος, η απάντηση είναι χαρακτηριστική: «Για να μην είναι ο κ. Παπαδόπουλος υποψήφιος, πρέπει είτε τα πολιτικά όργανα των 3 κομμάτων να μην εγκρίνουν την υποψηφιότητα είτε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ να απορρίψει τη στήριξη».

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι οι δημοσκοπήσεις που κατατέθηκαν ήταν τέσσερεις και πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα περάσει στον δεύτερο γύρο και θα είναι ο νικητής, αν έχει απέναντί του τον Νίκο Αναστασιάδη.

Την ίδια ώρα στη Συμμαχία Πολιτών η συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος έβγαλε είδηση καθώς κατατέθηκε πρόταση για ύστατη προσπάθεια να προχωρήσει με έναν υποψήφιο ο ενδιάμεσος χώρος, η οποία μάλιστα βρίσκει σύμφωνο τον κ. Λιλλήκα. Η πρόταση ήταν του Σίμου Αγγελίδη και θεωρεί εκ των προτέρων ότι όλοι οι πρόεδροι των κομμάτων του ενδιάμεσου είναι κατάλληλοι για υποψήφιοι.

Θεωρεί, επίσης, ότι η υποψηφιότητα για τον ενδιάμεσο χώρο θα έπρεπε να είχε προκύψει από τη βάση των κομμάτων προς τις ηγεσίες και όχι από τους πολιτικούς αρχηγούς και μόνο. Ο υποψήφιος θα πρέπει να εκφράζει και αντιπροσωπεύει τις επιδιώξεις και τις απαιτήσεις των ψηφοφόρων των κομμάτων.

Η συγκεκριμένη πρόταση προχωρεί μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και προτείνει όπως τα κόμματα του ενδιάμεσου απευθυνθούν σε ανεξάρτητους εξειδικευμένους επιστήμονες, εκλογολόγους ή/και άλλους, οι οποίοι ως στόχο θα πρέπει να έχουν να συντάξουν μια μελέτη, έτσι ώστε να διαφανεί ποιος είναι πιο εκλέξιμος βάσει ποιοτικών και άλλων χαρακτηριστικών, που επιστημονικά θα τεκμηριωθούν. Το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με την πρόταση, θα πρέπει να προδεσμεύει και να γίνει σεβαστό από τα κόμματα, τα οποία θα πρέπει να στηρίξουν τον πιο εκλέξιμο, βάσει της μελέτης, υποψήφιο.

Αυτή η πρόταση έχει ήδη γνωστοποιηθεί, όπως πληροφορούμαστε στο ΔΗΚΟ, ωστόσο απομένει να δούμε αν ο Γιώργος Λιλλήκας θα αξιοποιήσει την πρόταση αυτή αλλά και αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα θελήσει να βάλει την παράμετρο αυτή στο ενδεχόμενο συνεργασίας και των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, μιας και η πρόταση Λιλλήκα για κάλπες δεν έγινε αποδεκτή.

Έντονες διεργασίες και τριγμούς έφερε η χθεσινή συνεδρία της Γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία ακολούθησε της συνάντησης των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Σημαντικά στελέχη διαχωρίζουν τη θέση τους σε σχέση με το ενδεχόμενο η Συμμαχία Πολιτών να τραβήξει τον δικό της δρόμο ενόψει των Προεδρικών Εκλογών 2018, μακριά από τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Γραμματείας της Συμμαχίας, ο Γιώργος Λιλλήκας ενημέρωσε για τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της συνάντησης των πέντε, μιας συνάντησης που ως αποτέλεσμα είχε το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη να προτείνουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως υποψήφιο για τις Προεδρικές Εκλογές 2018.

Οι κινήσεις των διαφωνούντων μετά τις εξαγγελίες
Στη Γραμματεία της Συμμαχίας τέθηκε πρόταση για επανεξέταση της απόφασης της Ανωτάτης Συγκλήτου για στήριξη Λιλλήκα, μετά και τα νέα δεδομένα, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν εξασφάλισε την απαραίτητη ανταπόκριση.

Πηγές αναφέρουν ότι τα άτομα που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ή και διαφωνίες με την υποψηφιότητα Λιλλήκα, αν αυτή κατατεθεί εκτός του πλαισίου στήριξης από τα κόμματα του ενδιάμεσου, είναι οι εξής: Στέλιος Αμερικάνος, Στέλιος Στυλιανού, Σίμος Αγγελίδης, Μαρίνα Δημητρίου, Παύλος Μυλωνάς, Ειρήνη Μάντολες αλλά και ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης.

Η διαφωνία ή οι επιφυλάξεις των στελεχών της Συμμαχίας δεν θα πρέπει ωστόσο να θεωρηθούν ως υπόσκαψη της υποψηφιότητας Λιλλήκα, καθώς όπως πληροφορείται το Sigmalive, αυτές δεν έχουν να κάνουν με το πρόσωπο του Γιώργου Λιλλήκα και το αν είναι κατάλληλος ή όχι για την Προεδρία. Αντιθέτως, η αντίδραση εστιάζεται κυρίως στο ότι δεν θεωρούν ορθό ή συνετό, να πορευθεί το κόμμα από μόνο του προς τις Προεδρικές Εκλογές, μακριά από τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.

Μέχρι στιγμής, παρά τις φήμες που θέλουν κάποια από τα στελέχη αυτά να αποχωρούν από τη Συμμαχία Πολιτών, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, καθώς όπως αναφέρουν πηγές εντός Συμμαχίας, δεν υπάρχει πρόθεση να «χαρίσουν το κόμμα σε κανέναν. Στόχος δεν είναι να πληγεί το κόμμα, αλλά να πάρουμε την ορθή απόφαση για όλους».

Παράλληλα, τονίζεται ότι οποιεσδήποτε κινήσεις θα γίνουν όταν θα υπάρξει επίσημη εξαγγελία του κ. Λιλλήκα και του κ. Παπαδόπουλου, καθώς στο παρόν στάδιο, όπως αναφέρουν, απλώς θα υπάρξει έγκριση του κ. Παπαδόπουλου από τα συλλογικά όργανα των «3», όπως έγινε και με τον κ. Λιλλήκα στη Συμμαχία Πολιτών.

Ο Γιώργος Λιλλήκας, πάντως, παραμένει πιστός στη θέση και την απόφαση της Ανωτάτης Συγκλήτου, η οποία πρότεινε υποψηφιότητα Λιλλήκα χωρίς αυτό να εξαρτάται από τη στήριξη οποιουδήποτε άλλου κόμματος, και επιμένει στο ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί με αντικειμενικό τρόπο η εκλεξιμότητα του όποιου υποψηφίου του ενδιάμεσου χώρου.

Παρέμβαση ΑΚΕΛ και απάντηση ΔΗΚΟ
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου. Όπως είπε. «ενώ εμείς αγωνιούμε για το Κυπριακό, άλλοι αγωνιούν για τις Προεδρικές Εκλογές, ήδη πήραν τις αποφάσεις τους και έχουν υποψήφιο. Υποψήφιο χωρίς πολιτική και προγραμματική βάση. Δικαίωμά τους!».

Ο κ. Στεφάνου ουσιαστικά προσπάθησε να βγάλει στην επιφάνεια τις διαφωνίες που θεωρούν στο ΑΚΕΛ ότι υπάρχουν στα «3» κόμματα:

1. Ποια προγραμματική βάση θα έχουν στο Κυπριακό χωρίς συμφωνία στο πιο βασικό ζήτημα του προβλήματος, που είναι η βάση της λύσης; Οι μεν λένε ότι αποδέχονται τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, οι δε απορρίπτουν τη διζωνική και οι τρίτοι την ομοσπονδία ως τέτοια.

2. Πάνω σε ποια βάση ο κ. Παπαδόπουλος, που έμπρακτα έχει αποδείξει ότι είναι θιασώτης των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, συνεργαζόμενος μάλιστα πλήρως και επί μακρόν με τον ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου, θα συμφωνήσει με το Κίνημα Σοσιαλιστών ΕΔΕΚ, που λέει ότι απορρίπτει αυτές τις πολιτικές;

Τέλος, ο κ. Στεφάνου μίλησε για… πρωτοτυπία, καθώς πρώτα βρήκαν υποψήφιο τα συνεργαζόμενα κόμματα και μετά θα κοιτάξουν πώς θα συγκεράσουν τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις και προσεγγίσεις.

Κορυφαίο στέλεχος του ΔΗΚΟ απάντησε τόσο στα όσα ανέφερε ο κ. Στεφάνου αλλά και στα όσα είπε ο Άντρος Κυπριανού χθες το πρωί στα ΜΜΕ, τονίζοντας ότι στην Εζεκία Παπαϊωάννου βρίσκονται σε πανικό. «Μέχρι και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ μάλλον προεξοφλεί ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα είναι στον δεύτερο γύρο, γι' αυτό λέει να μην περιμένει στήριξη από το ΑΚΕΛ».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «εμείς δεν βάζουμε ταμπέλες στους πολίτες. Θέλουμε ο τόπος να απελευθερωθεί από τα 9 χρόνια διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ», ενώ απαντώντας στα όσα τονίστηκαν περί διαφορετικής γλώσσας στο Κυπριακό, είπε ότι «υπάρχει σχεδόν απόλυτη ταύτιση ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Η ουσία είναι το περιεχόμενο και οι επικοινωνιακές ατάκες του ΑΚΕΛ».

«Αρχίζουμε τη συζήτηση με τον Νικόλα»
«Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών ξεκίνησε τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προτάσεων και εισηγήσεων προς τον υποψήφιο Πρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο, με συγκεκριμένα ερωτήματα γύρω από σημαντικά θέματα που αφορούν το Κυπριακό, την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, τη δικαιοσύνη και την τιμωρία των ενόχων της οικονομικής καταστροφής το συντομότερον. Ίσως από την ερχόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει η συζήτηση επί των κρίσιμων αυτών θεμάτων πολιτικής». Αυτό δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.

Ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε, ακόμη, πως επειδή δόθηκε η εντύπωση ότι η διαδικασία λήψης απόφασης από τα συλλογικά όργανα του Κινήματος θα είναι άμεση, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καθοριστεί από πριν ο χρόνος που θα κρατήσει αυτή η διαδικασία και το πώς ακριβώς αυτό θα εξαρτηθεί από τον βαθμό συμφωνίας.

«Έχουμε μπροστά μας αρκετό δρόμο, δεν ξέρω πόσος χρόνος θα χρειαστεί και πιθανόν αυτή η διαδικασία να είναι ανοιχτή και για άλλους υποψηφίους από τον χώρο των 5 κομμάτων», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «δεν είναι αυτόματη και δεν είναι εν λευκώ η διαδικασία που θα διεξαχθεί σε σχέση με την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου και τη διαδικασία στο Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών».

Σε ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσον το Κίνημα Οικολόγων ενδιαφέρεται να συζητήσει μια υποψηφιότητα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα, ο κ. Περδίκης είπε ότι το ερώτημα δεν είναι αν ενδιαφέρει το Κίνημα Οικολόγων κάτι τέτοιο, αλλά αν ενδιαφέρει τον ίδιο τον κ. Λιλλήκα να μπει σε ένα διάλογο επί προγραμματικών θέσεων με το Κίνημα Οικολόγων.

«Αν κρίνω από προηγούμενες συμπεριφορές των Οικολόγων, το ερωτηματολόγιο δόθηκε σε προηγούμενες εκλογές σε όλους τους εν δυνάμει υποψηφίους και δεν βλέπω τον λόγο να μη δοθεί και στην περίπτωση αυτή και στον κ. Λιλλήκα, αν και εφόσον ζητήσει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας εν όψει των προεδρικών εκλογών», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε, τέλος, πως η απόφαση του Κινήματος είναι η επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, αλλά και ότι το Κίνημα θα συνεχίσει την προσπάθεια για επίτευξη μιας κοινής υποψηφιότητας, όσο και αν τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει υπερβολικά, μετά τη απόφαση των Προέδρων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κινήματος Αλληλεγγύη.

Συνεχίζει την επίθεση ο Διομήδους
Ο Γ.Γ. της ΔΕΟΚ και υποψήφιος για την προεδρία της ΕΔΕΚ, Διομήδης Διομήδους, θεωρεί πως ακόμα μια φορά ο Μαρίνος Σιζόπουλος λειτούργησε βεβιασμένα με προσωπικές επιλογές, δεσμεύσεις και αυτοσχεδιασμό, προσθέτοντας πως η απόφασή του να δεσμεύσει την ΕΔΕΚ για τις Προεδρικές δέκα ημέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, δείχνει «περιφρόνηση και ασέβεια» προς τα στελέχη, τα μέλη αλλά και την ίδια την ιστορία της ΕΔΕΚ.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Διομήδους ανέφερε ότι «ο κ. Σιζόπουλος οδηγεί την ΕΔΕΚ σε ρόλο κομπάρσου και χειροκροτητή των επιλογών που έκαναν άλλοι για τα μέλη του κόμματός μας», συμπληρώνοντας ότι όταν πριν από ένα μήνα ρωτούσε δημόσια τον Μαρίνο Σιζόπουλο εάν «υπάρχει ή όχι συμφωνία για υποστήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου» και εάν «έχουν γίνει ή όχι συναντήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», έγινε στόχος «λοιδορίας, συκοφαντίας και απαξίωσης».

«Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τις προσωπικές ατζέντες. Από τα μέσα ενημέρωσης μάθαμε ακόμη ότι ο κ. Σιζόπουλος παρουσίασε, στη χθεσινή συνάντηση του ενδιάμεσου χώρου, δημοσκόπηση που έκανε η ΕΔΕΚ σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές. Μια τέτοια δημοσκόπηση ουδέποτε παρουσιάστηκε στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ και ουδέποτε έγινε οποιαδήποτε συζήτηση πριν ή μετά τη διενέργειά της.

Τονίζω ότι δεν απέκλεισα και δεν αποκλείω κανέναν υποψήφιο για τις Προεδρικές, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο πρέπει να τον έχει η βάση της ΕΔΕΚ. Πιστεύω ότι η ΕΔΕΚ -με όλο τον σεβασμό προς τα άλλα τέσσερα κόμματα- είναι το πιο ιστορικό κόμμα και δεν μπορεί να είναι παράρτημα και δεδομένη για κανέναν», σημειώνει.

Όπως αναφέρει, «η προσωπική απόφαση του Μαρίνου Σιζόπουλου να μην είναι υποψήφιος δεν μπορεί να δεσμεύει ένα ολόκληρο κόμμα, όπως είναι η ΕΔΕΚ, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί διάλογος και χωρίς να έχουν εξεταστεί εναλλακτικές επιλογές. Είναι επίσης μια απαράδεκτη ενέργεια που θα φέρει το συνέδριο σε τέσσερεις μέρες προ τετελεσμένων αποφάσεων».

Η ΕΔΕΚ, ανέφερε, θα έπρεπε να συμβάλει δημιουργικά σε έναν ειλικρινή διάλογο, καταθέτοντας τις δικές της προτάσεις για μια συνεργασία και των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου με ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό και με συμφωνημένα κριτήρια του υποψηφίου που θα υποστηρίξει.

«Αυτή είναι και η δική μου πρόταση, την οποία κατέθεσα στο Πολιτικό Γραφείο (5.4.2017) και εάν τα μέλη της ΕΔΕΚ με τιμήσουν με την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Μαΐου, σκοπεύω να ακολουθήσω», καταλήγει.

Οι δημοσκοπήσεις
Δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανάγκη για αλλαγή Προέδρου της Δημοκρατίας και Νικόλα Παπαδόπουλο ως υποψήφιο για τον ενδιάμεσο, δείχνει δημοσκόπηση της ΕΔΕΚ, η οποία παρουσιάστηκε στους αρχηγούς των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.

Το Sigmalive χθες αποκάλυψε τα στοιχεία της δημοσκόπησης. Έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων παγκύπρια, με δείγμα 1000 ατόμων με τυχαία δειγματοληψία στο διάστημα μεταξύ 1-6 Απριλίου και δείχνει ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπερτερεί σε ποσοστά των δυο άλλων ανθυποψηφίων του για το χρίσμα του υποψηφίου του ενδιάμεσου χώρου.

Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών σε σενάριο υποψηφιότητας Λιλλήκα:
· Νίκος Αναστασιάδης 39%
· Γ. Λιλλήκας 21%
· Συγκεκριμένος υποψήφιος ΑΚΕΛ 16%,
· Λευκά 3%
· Αποχή 14%
· ΔΞ/ΔΑ 7%

Σε σχέση τώρα με την πρόθεση ψήφου μόνο στα έγκυρα ψηφοδέλτια:
· Νίκος Αναστασιάδης 47%
· Γ. Λιλλήκας 26%
· Υποψήφιος του ΑΚΕΛ 19%

Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών σε σενάριο υποψηφιότητας Θεοχάρους:
· Νίκος Αναστασιάδης 36%
· Ε. Θεοχάρους 21%
· Συγκεκριμένος υποψήφιος ΑΚΕΛ 18%
· Λευκά 2%
· Αποχή 16%
· ΔΞ/ΔΑ7%

Σε σχέση τώρα με την πρόθεση ψήφου μόνο στα έγκυρα ψηφοδέλτια:
· Νίκος Αναστασιάδης 44%
· Ε. Θεοχάρους 26%
· Υποψήφιος του ΑΚΕΛ 22%

Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών σε σενάριο υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου:
· Νίκος Αναστασιάδης 35%
· Νικόλας Παπαδόπουλος 29%
· Υποψήφιος του ΑΚΕΛ 16%
· Λευκά 3%
· Αποχή 10%
· ΔΞ/ΔΑ 7%

Σε σχέση τώρα με την πρόθεση ψήφου μόνο στα έγκυρα ψηφοδέλτια
· Νίκος Αναστασιάδης 41%
· Νικόλας Παπαδόπουλος 33%
· Υποψήφιος ΑΚΕΛ 18%
_________________

Το Εκλογοδικείο επιφύλαξε την απόφασή του για τη βουλευτική έδρα της Θεοχάρους
Το Ανώτατο Δικαστήριο, ως Εκλογοδικείο, επεφύλαξε χθες την απόφασή του στην προσφυγή που καταχώρισε ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Λεμεσού, Ανδρέας Μιχαηλίδης, σε σχέση με την έδρα που κέρδισε η Ελένη Θεοχάρους κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Με την προσφυγή του, ο κ. Μιχαηλίδης αμφισβητεί την έδρα που κέρδισε η Ελένη Θεοχάρους, την οποία, ως γνωστόν, στη συνέχεια αποποιήθηκε για να παραμείνει στο Ευρωκοινοβούλιο ενώ δεν είχε ακόμη ορκιστεί βουλευτής, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να την καταλάβει ο πρώτος επιλαχών και νυν βουλευτής της Αλληλεγγύης, Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Μιχαηλίδης, μέσω των δικηγόρων του, προέβαλε τη θέση ότι θα έπρεπε να διεξαχθεί αναπληρωματική εκλογή και όχι να πάει η έδρα στον αμέσως επόμενο στο ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου, όλες οι πλευρές προέβησαν στις προφορικές και τελικές τους αγορεύσεις και το Εκλογοδικείο επεφύλαξε την έκδοση της απόφασής του σε κατοπινό στάδιο. Είχε προηγηθεί η υποβολή των γραπτών αγορεύσεων των πλευρών.

Η πλευρά του Εφόρου Εκλογής διατυπώνει τη θέση ότι ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπει για διαδικασία στην περίπτωση αποποίησης έδρας, αλλά μόνο σε περίπτωση που βουλευτική έδρα κενώνεται κατά τη διάρκεια βουλευτικής περιόδου, με τον τελικό λόγο να ανήκει πλέον στο Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, ως Εκλογοδικείο, έχει αποκλειστική δικαιοδοσία να εκδικάζει αιτήσεις που αφορούν στην ερμηνεία και εφαρμογή των εκλογικών νόμων.

Keywords
το θεμα, θεμα, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, νίκος αναστασιάδης, εκλογικός νόμος, δηκο, ακελ, εδεκ, φως, δημοσκοπηση, εκλογες, νέα, sigmalive, θιασώτης, μμε, δεοκ, μαΐου, ψηφοδελτια, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, θεμος αναστασιαδης, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, ειρήνη παπαδοπούλου, κοινωνια, κομματα, εκλογικός νόμος, αποτελεσματα, ελενη, θιασώτης, αβερωφ, βημα, εδρα, εν λευκω, μμε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, φημες, φως, ωρα, sigmalive, αιτησεις, ακελ, αλληλεγγυη, βδομαδα, γεγονοτα, γινει, δευτερο, δεοκ, δευτερα, διαστημα, δηκο, δηλωση, δικη, δειχνει, δοθει, δειγμα, δοθηκε, εγινε, εδεκ, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ενεργεια, επρεπε, ερωτηματολογιο, ιδια, ιδιο, η δικη, ιστορικο, κομμα, λευκα, λογο, μαΐου, μακρια, μιχαηλιδης, μυλωνας, νικο, ουσιαστικα, ουσια, περιβαλλον, πρωι, ρολο, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, τεως, τιμωρια, τρια, φορα, χρονος, ανηκει, δικαιωμα, εφαρμογη, μελετη, μια φορα, μπροστα, οργανα, παυλος, πηγες, πληροφοριες, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα