Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης της Κεντρικής Τράπεζας

Την Κεντρική Τράπεζα σε παρέμβαση υποχρέωσαν οι ψίθυροι και οι φημολογίες, που αναπτύχθηκαν και εντάθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του τόπου.

Η Κεντρική αισθάνθηκε το απόγευμα την ανάγκη να υπενθυμίσει ότι οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ είναι ασφαλισμένες.

Πάντως αν και δεν γίνεται ονομαστική αναφορά σε πιστωτικό ίδρυμα, γίναμε όλοι το τελευταίο διάστημα μάρτυρες δημόσιων τοποθετήσεων και ανησυχιών σε σχέση με τον Συνεργατισμό και συγκεκριμένα την κεφαλαιακή

του επάρκεια.

Οι ανησυχίες, εστιάζονται στη δυνατότητα του να εξεύρει τα κεφάλαια που χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από το προβληματικό δανειακό χαρτοφυλάκιο και τον χαμηλό ρυθμό των αναδιαρθρώσεων.

Μάλιστα είναι τέτοια η ένταση των ανησυχιών που ο Συνεργατισμός βρέθηκε και στον κυκλώνα του προεκλογικού.

Την περασμένη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου η Συνεργατική Κεντρική Εταιρεία Συμμετοχών, είχε εκδώσει ανακοίνωση απάντηση στην ψιθυρολογία επικαλούμενη έκθεση του Moody's, λέγοντας ότι ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαιώνει την σταθερή πορεία του Συνεργατισμού και απορρίπτει την άδικη, υπόγεια και παρασκηνιακή υπόσκαψη του Συνεργατισμού.

Στην ανακοίνωση της υπό τον τίτλο "Ξεκαθαρίζει τα πράγματα", η Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει ότι παρακολουθεί τα όσα τεκταίνονται στη δημόσια σφαίρα για την πορεία των τραπεζών και υπενθυμίζει τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ανέλαβε από τον Νοέμβριο 2014, την άμεση εποπτεία των τραπεζών που θεωρούνται σημαντικές, καθώς και την έμμεση εποπτεία των υπόλοιπων τραπεζών.

Στην περίπτωση της Κύπρου, ως σημαντικές τράπεζες, έχουν επιλεγεί η Τράπεζα Κύπρου, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η Ελληνική Τράπεζα και η RCB.

Σημειώνεται ότι «με βάση Οδηγία της Ε.Ε., την οποία η Κύπρος ενσωμάτωσε στο εθνικό της Δίκαιο, οι καταθέσεις καλύπτονται στη βάση των προνοιών της εν λόγω Οδηγίας, σε όλα τα -άμεσης και έμμεσης εποπτείας- Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα. Ως εκ τούτου, ανυπόστατες τοποθετήσεις περί του αντιθέτου, δεν ευσταθούν και δεν ωφελούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα»

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ από έγκυρες πηγές, το τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Τράπεζας έχει κατακλυστεί τις τελευταίες μέρες από τηλεφωνήματα πολιτών και δη καταθετών.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τους πολίτες να ρωτούν κατά πόσο η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα είναι τράπεζα και ως εκ τούτου εάν προστατεύονται οι καταθέσεις τους μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ.

Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο η Κεντρική, μέσω της ανακοίνωσής της τονίζει ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα συγκαταλέγεται στις συστημικές τράπεζες του τόπου, εποπτεύεται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ότι οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες είναι ασφαλισμένες.

Από τα δώματα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας πάντως προτάσσεται, έναντι τις ψιθυρολογίας, η κεφαλαιακή της επάρκεια που ξεπερνά το 15% και τα μετρητά της τα οποία ανέρχονται στα 3,5 δισ. περίπου.

Έγκυρες πηγές, βεβαίως ανέφεραν στο ΣΙΓΜΑ ότι η επίσκεψη των τεχνοκρατών του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών στο τέλος Ιανουαρίου θα είναι σημαντική για τον Συνεργατισμό, ο οποίος βεβαίως ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως και όλες οι συστημικές τράπεζες στη διάρκεια του χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα