Το ναυάγιο φέρνει ανησυχία για το πρόγραμμα γεωτρήσεων

Ανησυχία καταγράφεται στην Κυβέρνηση μετά το ναυάγιο του Crans-Montana αναφορικά με το πρόγραμμα γεωτρήσεων από την κοινοπραξία ENI-TOTAL η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουλίου κι αυτό διότι άγνωστο παραμένει πώς θα αντιδράσει η Τουρκία μετά τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ, η Κυβέρνηση αναμένει αντιδράσεις, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι το ζήτημα των ενεργειακών σχεδιασμών και εξελίξεων, ετέθη στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο μία φορά.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα θα συγκλεισθεί

το Εθνικό Συμβούλιο, με πηγές που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραδέχονται ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να αποδείξει μέσω της διπλωματικής οδού ότι, σε μια νέα διάσκεψη, η Τουρκία θα εκτίθεντο και κανείς δεν θα μπορούσε να επιρρήψει ευθύνες στην κυπριακή πλευρά.

Εκείνο που αποδείχτηκε πάντως κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, είναι ότι χωρίς την πρόταξη της ασφάλειας και των εγγυήσεων, λύση του Κυπριακού δεν υπάρχει. Κατά συνέπεια η τακτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα σχετικά με την πρόταξη κεφαλαίων, ενδεχομένως να μην βοηθάει στην επίλυση.

Όσον αφορά στην πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι πλέον θεωρείται ως μη υπάρχουσα, αυτή δεν αποκλείεται εντός του διπλωματικού πλαισίου, να βρεθεί ενώπιον της κυπριακής πλευράς, καθώς κάποια από τα στοιχεία ΄σιως να γίνουν αποδεκτά στην επόμενη διαπραγματευτική πρωτοβουλία. Το ίδιο εξάλλου είχε γίνει τόσο με το Σχέδιο Ανάν, όσο και με τις συγκλήσεις Χριστόφια-Ταλάτ.

Σε κάθε περίπτωση, η αναγνώσεις που γίνονται αναφορικά με το θέμα είναι αμφίσημες, με το θέμα να αποσαφηνίζεται τον Σεπτέμβριο, όπου χρονικά τοποθετούνται οι εξελίξεις με την επανεκκίνηση του Κυπριακού μέσω νέας πρωτοβουλίας.

Τέλος, πηγές της Κυβέρνησης εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει και διορισμός νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, προς αντικατάσταση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Keywords
Τυχαία Θέματα