Έκθεση που "καίει" για τα Panama Papers

Στα άδυτα των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών ορκωτών λογιστών στον κόσμο διεισδύει μεγάλη έρευνα, η οποία αποκαλύπτει τον ρόλο τους στο παγκόσμιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, γνωστό ως έγγραφα Παναμά.

Το Σίγμα εξασφάλισε την αναλυτική έκθεση, μεγέθους 38 σελίδων, που ολοκλήρωσαν ερευνητές, πριν από λίγες μέρες, με πρωτοβουλία ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα έγγραφα Παναμά. Ανάμεσά στους εισηγητές για τη διεξαγωγή της έρευνας είναι και ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου.

Η έκθεση

δαχτυλοδείχνει τις εταιρείες, Deloitte, PricewaterhouseCoopers, EY και KPMG και υποστηρίζει ότι εργάζονται με μυστικότητα και αδιαφάνεια προς όφελος μεγάλων εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Παναμά.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα συνδυασμένα έσοδα των τεσσάρων εταιρείων ξεπέρασαν τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016 από την παροχή υπηρεσιών ελέγχου, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Το ίδιο έτος απασχολούσαν πέραν των 887 χιλιάδων υπαλλήλων, ενώ φαίνεται να λειτουργούν σε 186 περιοχές δικαιοδοσίας ανά τον κόσμο.
Οι ερευνητές κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη δομή των εταιρειών λογιστών.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι ένα επίπεδό τους λειτουργεί ως μια ολοκληρωμένη διεθνής εταιρεία και ένα άλλο επίπεδό τους αποτελείται από πολλές ξεχωριστές νομικές οντότητες, που απλώς δεσμεύονται από κοινά πρότυπα.

Η δομή των εταιρειών

Η έρευνα τονίζει ότι η δομή που έχουν υιοθετήσει οι τέσσερεις εταιρείες επιλέχθηκε για να μπορούν:

α) Να μειώνουν το κόστος και τους κανονιστικούς κινδύνους

β) Να παρακάμπτουν τους νομικούς κινδύνους

γ) Να προστατεύουν τους πελάτες τους από κανονιστικές έρευνες

δ) Να παράγουν αδιαφάνεια για την πραγματική κλίμακα των λειτουργιών τους

Η έρευνα αναπτύσσει λεπτομερώς όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε οι εταιρείες λογιστών να υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους από τις εποπτικές Αρχές των Ευρωπαϊκών χωρών.
Συγκεκριμένα, η έρευνα προτείνει, μεταξύ άλλων, ότι οι εταιρείες:

Τι πρέπει να αλλάξει στη δομή των εταιρειών

α) Θα πρέπει να έχουν άδεια ως ενιαίες οντότητες που διενεργούν λογιστικούς και φορολογικούς ελέγχους

β) Θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο ως ενιαίες οντότητες

γ) Θα πρέπει να διαχωρίσουν τις υπηρεσίες τους

δ) Θα πρέπει να τηρούν ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα έγγραφα Παναμά, βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο των επισκέψεων στις χώρες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής.

Το πρωί, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών με τους Υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, καθώς και με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολούθησαν συναντήσεις με επικεφαλής εποπτικών αρχών και εκπροσώπους συνδέσμων τραπεζών και δικηγόρων, χωρίς ωστόσο να γίνει κάποια δήλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα