Το μοιραίο βράδυ που άλλαξε την ιδρύτρια της HUFFINGTON POST

Όταν η Αγάπη Στασινόπουλος μίλησε στην Telegraph για την αδελφή της Αριάνα Χάφινγκτον και τις αξίες της ζωής, τόνισε ότι από τότε που την βρήκε να κείτεται αιμόφυρτη στο πολυτελές διαμέρισμά τους στη Νέα Υόρκη, τόσο η ίδια όσο και η Αριάνα αφιερώθηκαν στην καταπολέμηση του άγχους και της υπερκόπωσης.

«Ήμουν εκεί. Ήμουν στο κρεβάτι με κρυολόγημα, όταν άκουσα ένα τρομακτικό μπαμ. Έτρεξα προς το

γραφείο της Αριάνας και την είδα αιμόφυρτη στο πάτωμα. Φοβήθηκα και λιποθύμησα. Ήταν σαν κωμωδία», λέει η Αγάπη για εκείνη την τρομακτική νύχτα.

Έσπευσαν ασθενοφόρα, εκείνο το μοιραίο βράδυ του 2007, και η Αριάνα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν πως είχε υποστεί κάταγμα στο κεφάλι.

Για αρκετές εβδομάδες, η Αριάνα πήγαινε από γιατρό σε γιατρό για διάφορες εξετάσεις – εγκεφαλικές, αξονικές, υπέρηχους – γιατί οι ειδικοί υποψιάζονταν ότι κάτι σοβαρό ίσως να είχε συμβεί.

Η Αγάπη φοβόταν για την αδελφή της και περνούσε δύσκολα εκείνο τον καιρό.

Τελικά, διαγνώστηκε πως πάσχει απλά από υπερκόπωση.

Επιτέλους μπορούσαν να πάρουν μια ανάσα οι αδελφές, που ανέμεναν τις αναλύσεις των γιατρών, αλλά για την Αριάνα ήταν ένα προειδοποιητικό «καμπανάκι».

Η Αριάνα Χάφινγτον είναι η δημιουργός της Huffington Post, της γνωστής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας, την οποία πούλησε το 2011 στην AOL για $315 εκ.

Εκείνο τον καιρό δούλευε 18 ώρες την ημέρα, εφτά μέρες την εβδομάδα.

Τόσο το περιστατικό που της συνέβη όσο και η σκληρή δουλειά που έκανε η Αριάνα, τής δημιούργησαν σκέψεις που την οδήγησαν στο να επανεξετάσει τη ζωή της. Κατάλαβε ότι ο μόνος άνθρωπος που μπορούσε να τη βοηθήσει, ήταν η αδελφή της, η Αγάπη.

Η Αριάνα, μάλιστα, την αποκαλεί «πνευματικό μέντορα».

«Αισθάνομαι πολύ συνδεδεμένη με την Αριάνα», αναφέρει η Αγάπη, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να θυμηθεί ούτε έναν καβγά τους.

Και οι δύο γυναίκες γεννήθηκαν στην Αθήνα, κόρες της Έλλης, που εργαζόταν στον Ερυθρό Σταυρό, και του Κωνσταντίνου, που ήταν δημοσιογράφος.

Οι δύο αδελφές ήταν πάντα κοντά η μία στην άλλη, παρόλο που πήραν διαφορετικές πορείες οι ζωές τους.

Η Αριάνα σήμερα είναι 66 ετών και ζει ήσυχα μετά από την πώληση της ιστοσελίδας της στην AOL και ως συγγραφέας ποικίλων βιβλίων, που καλύπτουν θέματα από τον φεμινισμό ως τον καλό ύπνο.

Εν τω μεταξύ, η Αγάπη, 64 ετών – που αρχικά ήθελε να γίνει ηθοποιός, αλλά γρήγορα απογοητεύτηκε από το Hollywood – έχει αφοσιωθεί στη γιόγκα, στον διαλογισμό και στα πνευματικά θέματα. Το τελευταίο της βιβλίο ονομάζεται Wake Up to the Joy of You και επικεντρώνεται σε αυτά τα θέματα.

Αυτή η αφοσίωση της Αγάπης, τής έδωσε τα κατάλληλα όπλα για να μπορέσει να βοηθήσει την αδελφή της να επανέλθει από την υπερκόπωση. Μιλώντας από το πολυτελές διαμέρισμα όπου βρήκε την Αριάνα εκείνη τη μέρα, η Αγάπη λέει «Είναι υπέροχο να βλέπω την Αριάνα να έχει ως προτεραιότητα το καλό της».

Οι δύο αδελφές πάντα βοηθούσαν η μία την άλλη. «Την βοήθησα να κοιμάται παραπάνω, να διαλογίζεται και να πηγαίνει βόλτες. Από τότε έχει χαλαρώσει, έχει γίνει πιο παραγωγική και πιο ευτυχισμένη», λέει η Αγάπη.

Σήμερα οι ζωές τους έχουν αλλάξει αφάνταστα. Μένουν ακόμα στο ίδιο διαμέρισμα, που έχει θέα το κέντρο του Μανχάταν, γεμάτο από τα έργα της μικρότερης κόρης της Αριάνας, της Ισαμπέλλας, η οποία είναι 25 ετών. Οι δύο αδελφές μοιράζονται επίσης μια έπαυλη στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας.

Αλλά, το σίγουρο και για τις δύο, είναι ότι έχουν επαναξιολογήσει τις ζωές τους.

Πάνε διακοπές μαζί συχνά – κάθε δεύτερη χρονιά πάνε στην Ελλάδα μαζί και τρώνε υγιεινά. Συνήθως μαγειρεύει η Αγάπη, επειδή η Αριάνα είναι μια «απελπισία» στην κουζίνα, λέει η αδελφή της χαριτολογώντας. «Ούτε αυγό δεν ξέρει να φτιάχνει», πρόσθεσε χαμογελώντας.

Συνήθως οι δύο αδελφές τρώνε μια σαλάτα από αβοκάντο ή λαχανικά με λαβράκι ή σολομό.

Και οι δύο γυναίκες έχουν γίνει «ευαγγελιστές του ύπνου» και ακολουθούν τις ίδιες συνήθειες κάθε βράδυ. Η Αριάνα κάνει ένα μπάνιο με άλατα Epsom κάθε βράδυ και κλειδώνει τα δύο της τηλέφωνα μέσα στο μπάνιο για να σιγουρευτεί ότι θα μπορέσει να κοιμηθεί τις απαραίτητες οκτώ ώρες που χρειάζεται.

Στο μεταξύ, η Αγάπη έχει παρατήσει την παλιά της συνήθεια το βράδυ, όπου ξυπνούσε στη μέση της νύκτας για να γράψει σημειώματα.

«Είμαι νυκτερινός τύπος, αλλά τώρα προσπαθώ να είμαι στο κρεβάτι μου ως τα μεσάνυχτα. Αποσυνδέω όλα τα ηλεκτρονικά μου, τουλάχιστον μια ώρα πριν ξαπλώσω και διαβάζω βιβλία ή ακούω μουσική», λέει.

Αναφέρει ότι έχει μια σημείωση της αδελφής της στο γραφείο της, που γράφει πως: «Η καλή μέρα ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ». Όπως είπε η ίδια η Αγάπη, είναι πιο δημιουργική και χειρίζεται τα προβλήματα καλύτερα αν έχει κοιμηθεί καλά.

Όλα τα χρόνια της ζωής τους, οι αδελφές έχουν στηρίξει η μια την άλλη σε αμέτρητα ζητήματα, όπως χωρισμούς και διαζύγια. Αρχικά έμεναν μαζί ως ενήλικες το 1980, όταν η Αριάνα μόλις είχε χωρίσει από τον δημοσιογράφο Μπερνάρντ Λέβιν και μετά από χρόνια, όταν χώρισε από τον Μάικελ Χάφινγκτον, τον ρεπουμπλικάνο μέλος του Κονγκρέσου, με τον οποίο έκανε δύο παιδιά, τη δημοσιογράφο Χριστίνα και την καλλιτέχνη Ισαμπέλλα.

Η Αγάπη έβγαινε με τον συνθέτη μουσικής Τζον Τάβενερ και παντρεύτηκε για μικρό διάστημα. Έχει αποδεχτεί ότι δεν θα κάνει ποτέ δικά της παιδιά, ωστόσο έχει αφοσιωθεί στο να μεγαλώνει τις ανιψιές της μαζί με την αδελφή της.

«Αισθάνομαι ότι είμαι πολύ κοντά τους», λέει.

«Όταν έγινα 40 ετών, έπρεπε να αποδεχτώ ότι δεν θα γίνω μάνα και λυπήθηκα. Όμως, δεν είχα ποτέ μια βαθιά βιολογική ανάγκη να κάνω τα δικά μου παιδιά. Μπορείς να είσαι μητέρα στα παιδιά των άλλων και να αισθάνεσαι το ίδιο χαρούμενη», ανέφερε για τη ζωή της η Αγάπη.

Η θεία των δύο κοριτσιών, λέει ότι δεν ήταν πάντα εύκολα με τα παιδιά. Και οι δύο κόρες της Αριάνας είχαν διατροφικές διαταραχές και η Χριστίνα είχε παλέψει με τον εθισμό της στην κοκαΐνη.

«Είχαν δυσκολίες», πρόσθεσε η Αγάπη επιφυλακτικά, «αλλά μιλούμε για τα πάντα και ξέρουν ότι μπορούν να με εμπιστευτούν».

Σε κάθε μάχη, η Αγάπη έχει καταφέρει να ανακαλύψει κάτι θετικό.

«Μαθαίνεις [από τις μάχες] και συνεχίζεις», λέει. «Όσο αναπνέεις, υπάρχει ελπίδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το τελευταίο της βιβλίο, που επικεντρώνεται σε ασκήσεις για την καταπολέμηση του άγχους και την εκτίμηση της ζωής, αποκαλύπτει πολλά από τα προσωπικά ζητήματα που πέρασε η ίδια, συμπεριλαμβανόμενου και του πρώτου ζητήματος που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, που ήταν ο χωρισμός των γονιών της.

Ο πατέρας της έπαιζε χαρτιά, είχε εξωσυζυγικές σχέσεις και πάλευε με τη «μελαγχολία», λέει η Αγάπη.

Όταν η Αριάνα ήταν 12 και η Αγάπη 10, οι γονείς τους χώρισαν. «Αισθανόμουν σαν να είχε σβήσει όλο το φως από τη ζωή μου», λέει. «Ήμουν πλημμυρισμένη από θλίψη».

Ως αποτέλεσμα, όμως, η Αγάπη ήρθε πιο κοντά με την αδελφή της.

«Ήμασταν εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες», παραδέχεται. «Η αδελφή μου αγαπούσε τη μελέτη. Εγώ ήμουν ελεύθερη και μου άρεσε να κάνω πλάκες».

Θυμάται ότι τα σαββατοκύριακα έστηναν θέατρα και χόρευαν – η Αριάνα ήταν η σκηνοθέτης και η Αγάπη η ηθοποιός – και η Έλλη τους έμαθε γιόγκα και διαλογισμό.

Και οι τρεις κοιμόντουσαν στο ίδιο δωμάτιο ενός διαμερίσματος. «Ήταν μικρό, αλλά χαριτωμένο», λέει η Αγάπη. «Δεν αισθάνθηκα να μας λείπει τίποτα, γιατί η μητέρα μας ήταν πάντα πρόσχαρη».

Η Έλλη – Ρωσοελληνίδα - μαγείρευε μπλίντσκι (ένα ρώσικο πιάτο κρέπας με κρέας και λαχανικά) και μελομακάρονα. Ήταν αποφασισμένη να δώσει στις κόρες της την καλύτερη εκπαίδευση που μπορούσε, γεγονός που οδήγησε την Έλλη στο να δανειστεί λεφτά από τα πέντε αδέλφια της για να πάρει τις κόρες της στο Λονδίνο όταν ακόμα ήταν στην εφηβεία.

Δούλεψε το σχέδιο της μάνας τους: η Αριάνα σπούδασε οικονομία στο πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου έγινε η πρώτη ξένη φοιτήτρια πρόεδρος του Cambridge Union.

Η Αγάπη διεκδίκησε μια θέση στο Rada, όπου όλοι της έλεγαν ότι θα πάει στο Hollywood. Αλλά πάντα είχε τις επιφυλάξεις της.

«Είχα ελληνική προφορά και ήμουν πάντα ανασφαλής. Η μητέρα μου δεν με σύγκρινε ποτέ με την αδελφή μου, αλλά πάντα νόμιζα ότι πρέπει να διεκδικήσω σαν την Αριάνα».

Μετά την αποφοίτησή της και τη μετακόμιση στο Λος Άντζελες, η Αγάπη λέει ότι «μπλέχτηκε μέσα στον κόσμο της εμφάνισης» και ήταν δυσαρεστημένη, επειδή η εμφάνιση έπαιζε σημαντικότερο ρόλο στα κάστινγκ από το ταλέντο.

«Με στεναχώρησε απίστευτα». Ακόμα και σε ένα θέατρο, που κέρδισε τις εντυπώσεις, αισθάνθηκε ανασφάλεια.

«Νόμιζα ότι δεν τους άρεσε η δουλειά μου. Πάντα έκανα δεύτερες σκέψεις για μένα». Όταν διάβασε ένα βιβλίο που της έδωσε η μητέρα της, "Η Αυτογραφία ενός Γιόγκι" της Ινδής γκουρού Paramahansa Yogananda, η Αγάπη άρχισε να αναρωτιέται για τις επαγγελματικές της προσδοκίες.

«Άρχισα να σκέφτομαι ότι αν δεν ήμουν πετυχημένη ηθοποιός, ποια είμαι; Και ξαφνικά αισθάνθηκα ένα κάλεσμα να βρω την αλήθεια στη ζωή μου». Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Santa Monica, απ' όπου πήρε πτυχίο στην πνευματική ψυχολογία από τον John-Roger Hinkins, που ήταν και ο επικεφαλής του πνευματικού κινήματος.

Η Αγάπη και η Αριάνα απέφυγαν να ασπαστούν τα πιο επίμαχα πιστεύω του Hinkins – συμπεριλαμβανομένου και της ιδέας ότι είχε μια μοναδική ικανότητα να έχει πρόσβαση σε μια μυστική δύναμη – όμως ήταν επηρεασμένες από τις ιδέες του για την επιτυχία. Από το 2016 δουλεύουν πάνω σε ένα start-up, το Thrive Global, που θα είναι μια σειρά διαλέξεων και εργαστηρίων που ερευνούν τη σύνδεση μεταξύ της επιτυχίας και της υγείας.

«Θέλουμε να βάλουμε τέλος στη σκέψη ότι η υπερκόπωση είναι το τίμημα που πληρώνεις για να πετύχεις», εξηγεί.

Επιπλέον, η Αγάπη αναφέρει ότι η πιο μεγάλη τους έμπνευση ήταν η μητέρα τους, η Έλλη, που πέθανε το 2000. Έχασαν και τον πατέρα τους τρεις μήνες αργότερα.

«Σήμερα προσπαθούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της μητέρας μας».

Οι αδελφές κάνουν γιόγκα και διαλογίζονται κάθε μέρα, όπως τους έμαθε η μητέρα τους, και κάθε βράδυ πριν πάνε για ύπνο απαριθμούν τα πράγματα που τις κάνουν ευτυχισμένες. «Αν κάποιες στιγμές είσαι δυσαρεστημένος, είναι καλό», είπε χαρακτηριστικά, «γιατί δεν μπορεί να είσαι ευχαριστημένος και δυσαρεστημένος την ίδια ώρα».

Μέσω της αδελφής της, η Αγάπη έχει γνωρίσει διάσημους, όπως η Jennifer Aniston, η Nicole Kidman και ο Colin Firth, αλλά η ίδια δεν επηρεάζεται από τη λάμψη. Η μητέρα τους, τούς έμαθε να συμπεριφέρονται το ίδιο σε όλους και ότι οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από τη φήμη τους.

Η Έλλη είναι και ο λόγος που έμειναν τόσο κοντά οι δύο αδελφές. Εκεί που πολλά αδέλφια απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον, η Αγάπη και η Αριάνα είναι πιο κοντά από ποτέ.

«Νομίζω πως η μητέρα μας πρέπει να μας το είχε εμπεδώσει», λέει η Αγάπη.

«Μας μεγάλωσε με τόση αγάπη, που όταν είμαστε μαζί εγώ και η Αριάνα, υπάρχει μια καλή χημεία. Πάντα στηρίζει η μία την άλλη. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος ύπαρξης».

Πηγή: telegraph.co.uk

Keywords
huffington post, huffington, βραδυ, huffington post, huffington, το φως, jennifer aniston, nicole kidman, colin firth, telegraph, νέα, μπαμ, aol, αθηνα, hollywood, joy, αφοσίωση, ελλαδα, σαλατα, φως, θλίψη, μελομακαρονα, cambridge, εμφάνιση, θεατρο, global, jennifer, βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αβοκαντο, γιογκα, δουλεια, ηθοποιος, λονδινο, μητερα, οικονομια, τρομακτικο, φως, χημεια, ψυχολογια, ωρα, aol, jennifer aniston, αγαπη, αυγο, αλατα, ανθρωπος, απλα, ασθενοφορα, αφοσίωση, εβδομαδες, βιβλιο, γεγονος, γινει, γονεις, διαστημα, δυναμη, δωσει, εγινε, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκτιμηση, ελλη, εβδομαδα, εμειναν, εμπνευση, εργα, εμφάνιση, εξετασεις, επρεπε, επιτυχια, ετων, ζωη, ζωης, ιδεες, ιδια, ιδιο, υπνο, ησυχα, θεα, θεατρα, θετικο, κουζινα, κρυολογημα, λαμψη, λεφτα, λαχανικα, λειπει, μηνες, μικρο, μπαμ, μπανιο, μπορεις, νεα υορκη, νυχτα, νομιζα, παντα, οκτω, παιδια, πεθανε, πηγαινε, προβληματα, πτυχιο, ρολο, σιγουρο, σειρα, σκεψεις, στην κουζινα, σχεδιο, τυπος, το φως, φοιτητρια, φημη, χριστινα, ωρες, cambridge, colin firth, δωματιο, global, john, hollywood, ηλεκτρονικα, joy, jennifer, κορες, κρεας, κρεβατι, κωνσταντινου, μελετη, nicole kidman, νοσοκομειο, πωληση, telegraph, θεια, θεματα, υγειας, υπεροχο, κρεας αλογου
Τυχαία Θέματα