Δύο πρόσωπα καταγγέλθηκαν για καταστροφή βιότοπου

Μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, στις 7 και 26 Σεπτεμβρίου 2017, κατήγγειλαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις δύο πρόσωπα που προέβησαν σε καταστροφή και αλλοίωση βιοτόπου χωρίς να είναι κάτοχοι των απαιτούμενων αδειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, η μία περίπτωση αφορούσε επέμβαση από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη γης και η άλλη αφορούσε επέμβαση σε κρατική και προστατευόμενη περιοχή.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση, στις 7 Σεπτεμβρίου, μέλη της Υπηρεσίας Θήρας &Πανίδας εντόπισαν έντονη εκχέρσωση γης, επιχωμάτωση, προετοιμασία

για ανέγερση οικίας/υποστατικού και διάνοιξη δρόμου στο ύπαιθρο, σε περιοχή της Επαρχίας Λάρνακας.

Στη δεύτερη περίπτωση, στις 26 Σεπτεμβρίου, μέλη της Υπηρεσίας Θήρας &Πανίδας εντόπισαν παράνομη λατόμευση και επεξεργασία υλικού σε περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή, που εμπίπτει στο δίκτυο Natura 2000, στην περιοχή Ζώνης Ειδικής Προστασίας «Κόσιη Παλλουρόκαμπου» και πάλι στην Επαρχία Λάρνακας.

Κατόπιν σχετικών ελέγχων που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι και στις δύο περιπτώσεις τα άτομα προέβησαν στις εν λόγω επεμβάσεις χωρίς άδεια και ως εκ τούτου, έγιναν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο καταγγελίες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το εξώδικο πρόστιμο που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις είναι της τάξης των €2.000 για κάθε περιστατικό. Σε περίπτωση μη πληρωμής του σχετικού προστίμου, η υπόθεση θα παρουσιαστεί ενώπιον Δικαστηρίου, το οποίο έχει τη δυνατότητα, πέραν της επιβολής ποινής, να επιβάλει επιπρόσθετη ποινή ως αντιστάθμισμα του κόστους της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ζημιάς που διενεργήθηκε από την υποβάθμιση ή την καταστροφή του βιοτόπου.

Η Υπηρεσία Θήρας &Πανίδας σημειώνει ότι θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους στο ύπαιθρο και θα προβαίνει σε όλες τις σχετικές καταγγελίες στις περιπτώσεις που παρατηρείται καταστροφή ή αλλοίωση βιοτόπων χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.

Η διατήρηση κατάλληλων βιοτόπων και υγιών οικοσυστημάτων είναι υποχρέωση όλων και η Υπηρεσία Θήρας &Πανίδας καλεί το κοινό όπως την ενημερώνει όταν παρατηρεί ή εντοπίζει καταστροφή ή υποβάθμιση βιοτόπων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα