Το “μηντιακό” παιχνίδι της “εξαφάνισης” του φακέλου

Δεν ξέρουμε ούτε και μπορεί να αποφανθούμε για την ουσία του ζητήματος στη Νομική Υπηρεσία που αφορά μια ιδιωτική υπόθεση του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ.

Ξέρουμε όμως και έχουμε δει όπως χιλιάδες πολίτες ότι ο περιβόητος φάκελλος είχε για κάποιο διάστημα “εξαφανιστεί” και στο μεσοδιάστημα της “εξαφάνισης” συνέβησαν τα εξής:

- το περιεχόμενο του φακέλλου κοινοποιήθηκε σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα η οποία όχι μόνο δημοσιοποίησε την υπόθεση, αλλά άσκησε και έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία για την απώλεια του φακέλλου.

- Η ιστοσελίδα δημοσιοποίησε το θέμα εκφράζοντας

έντονη άποψη για την έκβαση της υπόθεσης και ουσιαστικά προανήγγειλε και καταδίκες.

- Σαν πηγή της η ιστοσελίδα ανέφερε κάποιους “αστυνομικούς κύκλους”, ενώ μάλλον (και όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων) η “πηγή” της ήταν μέσα στη Νομική Υπηρεσία, όπου βρισκόταν ο φάκελλος εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

- Στο ενδιάμεσο ενεπλάκη “σενάριο ευθύνης” του τέως βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Ρ. Ερωτοκρίου.

Από τη στιγμή που εντοπίστηκε ο φάκελλος διαπιστώνονται όμως τα εξής:

- Καθημερινή εφημερίδα έχει στην κατοχή της και αναπαράγει το περιεχόμενο του φακέλλου.

- Προφανώς εκείνος ή εκείνοι που “εξαφάνισαν” τον φάκελλο έδωσαν το περιεχόμενο στην εφημερίδα. Διερωτάται κανείς πώς διασφαλίζεται η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων…

- Ταυτόχρονα, η ιστοσελίδα που ξεκίνησε το θέμα δημοσιοποιεί με δική της επιλογή φωτοτυπημένα αποσπάσματα του φακέλλου, τα οποία προφανώς έχει προμηθευτεί από “πηγή” στη Νομική Υπηρεσία (όπου και βρίσκεται ο φάκελλος). Διερωτάται κανείς κάτω από αυτές τις περιστάσεις τι νόημα, έχει και ποιού σεβασμού τυγχάνει η λειτουργία της Νομικής Υπηρεσίας.

- Η ιστοσελίδα αποφαίνεται μάλιστα όχι μόνο για τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας επί του διερευνόμενου θέματος, αλλά ακόμα και για την έκβαση της υπόθεσης σε μια φανταστική δίκη. Διερωτάται κανείς πού πάνε οι βασικές αρχές δικονομίας…

Αυτά τα γεγονότα είναι άκρως ανησυχητικά: για τη λειτουργία της δικαιοσύνης και για τη σχέση της με τη δημοσιότητα. Ξεπερνούν κατά πολύ αυτή την ίδια την υπόθεση που φαίνεται να έχει ένα ιδιωτικής φύσης περιεχόμενο με σαφώς μικρότερη βαρύτητα.

Ορθά η Γενική Εισαγγελία αποφάσισε να διερευνήσει την υπόθεση της “εξαφάνισης-ανεύρεσης” του φακέλλου και ανανένονται τα αποτελέσματα.

Αυτή η υπόθεση θέτει σοβαρά ερωτηματικά όχι μόνο για αντιδεοντολογική, αλλά και τελικά παράνομη λειτουργία της επιλεκτικής και ίσως στοχευμένης δημοσιοποίησης μέρους ενός φακέλλου που έπρεπε να βρίσκεται και να εξετάζεται μόνο από τη Νομική Υπηρεσία.

Η κατηγορία που θα πρέπει να απαγγελθεί δεν είναι η “εξαφάνιση”. Είναι η διαρροή στη δημοσιότητα ενός φακέλλου που έχει εντελώς διαφορετική φύση και λειτουργία.

Αυτή η δημοσιοποίηση εξυπηρετεί άραγε τη δικαιοσύνη;

Ξένιος Γεωργίου, Στρόβολος

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα