Ευαίσθητη η Κύπρος σε ενδεχόμενο Brexit

Η Κύπρος μαζί με την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα είναι οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από μια ενδεχόμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε χθες τους Κύπριους που είναι μόνιμοι κάτοικοι Βρετανίας να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό

καταδεικνύει νέα έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s, ο οποίος εισήγαγε ένα νέο δείκτη ο οποίος αφορά στην «ευαισθησία στο Brexit», παρακολουθώντας και μελετώντας περιπτώσεις 20 χωρών, εκ των οποίων μόνο η Ελβετία και ο Καναδάς δεν ανήκουν στην Ευρώπη.

Ο εν λόγω δείκτης σταθμίζει μεγέθη όπως οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από τις χώρες στη Μεγάλη Βρετανία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) τους, τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Μ.Βρετανία αλλά και τις ροές των μεταναστών.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης δεν αφορά στις πολιτικές ανακατατάξεις και στις αναταραχές της διεθνούς αγοράς μετά την ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τους πραγματικούς δεσμούς των εθνικών οικονομιών με εκείνη της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία, όπως σημειώνεται, αποτελεί την Πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα