Το λίκνο της πρωσικής ισχύος…

Η συμφωνία για την παραχώρηση του δικαιώματος συνομολόγησης διεθνών συνθηκών στα συνιστώντα κρατίδια στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού, αποτελεί μορφή διχοτόμησης της μίας και ενιαίας κυριαρχίας. Διότι, κυριαρχία είναι δέσμη εξουσιών.

Και σε αυτήν ανήκουν και οι ανωτέρω τομείς. Αληθές είναι ότι το θέμα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης είναι ζήτημα ευαίσθητο. Και, ως εκ τούτου, δεν θα ήταν παράλογη η επί τούτου χωριστή άσκηση δικαιωμάτων και εξουσιών.

Όμως, τα ζητήματα του εμπορίου και του τουρισμού είναι τομείς συναφείς με την ανάπτυξη, την ευημερία,

την οικονομία και τις βασικές ελευθερίες, όπως η διακίνηση προσώπων, αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών.

Είχε, λοιπόν, δίκαιο ο Μουσταφά Ακιντζί ότι η δικαιοδοσία για την άσκηση των βασικών ελευθεριών θα ανήκει στα κρατίδια και όχι στην Κεντρική Κυβέρνηση και ότι θα ασκείται επί τη βάσει χωριστών νομοθεσιών και δη Συνθηκών.

Βεβαίως, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι και σε άλλες ομοσπονδίες, όπως των ΗΠΑ και της Γερμανίας, παραχωρούνται τέτοιες εξουσίες σε επίπεδο κρατιδίων. Όμως, κάθε περίπτωση έχει την ιδιαιτερότητά της. Οι ομοσπονδίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας δεν είναι διεθνικές αλλά μονοεθνικές. Και, ως εκ τούτου, δεν δημιουργούνται διχοτομικές πρακτικές.

Άλλωστε, η Βαυαρία, που διαθέτει παρόμοια δικαιώματα, δικαιοδοσίες και εξουσίες με εκείνα που θα έχει το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, ήταν το λίκνο της πρωσικής ισχύος με τον Βίσμαρκ να επιτυγχάνει την ένωση των Γερμανών για να φτιαχτεί η πανίσχυρη αυτοκρατορία τους.

Μάλιστα, υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικό: Η γερμανική ομοσπονδία καθώς και εκείνη των ΗΠΑ δεν ήταν αποτέλεσμα εισβολής και κατοχής. Υπενθυμίζουμε, δε, ότι η ομοσπονδία των ΗΠΑ εμπεδώθηκε ως τέτοια μετά από τον εμφύλιο πόλεμο, όταν οι Βόρειοι κέρδισαν του Νότιους συνομοσπονδιακούς, που ήθελαν τους μαύρους σκλάβους.

Ήταν άλμα προς την κατοχύρωση ισότητας και ένας αγώνας αντιρατσιστικός επί του οποίου εκδόθηκε τη Διακήρυξη της Χειραφέτησης, που καταργούσε τη δουλεία.

Σε αντίθεση με την Κύπρο, όπου η ομοσπονδία είναι αποτέλεσμα του πληθυσμιακού, γεωγραφικού και διοικητικού διαχωρισμού, που προκάλεσε η εισβολή και η κατοχή. Και θα είναι διά της εφαρμογής του «ετεροδημότη» ρατσιστική, αφού θα απαγορεύει το δικαίωμα της ψήφου στους Ελληνοκύπριους που θα διαμένουν και θα εργάζονται στο βορρά, λόγω της εθνικής τους καταγωγής, για να είναι το εκεί συνιστών κράτος εσαεί τουρκικό.

Αυτά εν ολίγοις. Συν κάτι άλλο: Θα συνιστά ή όχι η εξουσία σύναψης εμπορικών συνθηκών από το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, όχημα της οικονομικής ενσωμάτωσης του βορρά στην Τουρκία; Όπως ο Βίσμαρκ προσάρτησε τους λοιπούς Γερμανούς. Μέσω Πρωσίας...

Keywords
Τυχαία Θέματα