Το φάντασμα της τρομοκρατίας πάνω από την Ευρώπη

Το φάντασμα της τρομοκρατίας πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Συναγερμός έχει σημάνει στη γηραιά ήπειρο, υπό την απειλή των τζιχαντιστών. Στη σκιά της απειλής νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας και στην Κύπρο.

Στη μάχη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μπαίνει και η Εθνική Φρουρά, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες απειλές, απότοκο της έξαρσης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη.

Η τελεσίδικη απόφαση για το θέμα της εμπλοκής ή όχι της Εθνικής Φρουράς στη στρατηγική

ασφάλειας της Κύπρου για πρόληψη και αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφος της Δημοκρατίας θα ληφθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε σύσκεψη στην Αστυνομική Ακαδημία, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας. Στα χέρια του Αρχηγού της Αστυνομίας βρίσκεται, ήδη, έκθεση με τις εισηγήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών για τον τρόπο εμπλοκής του στρατού. Ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, δήλωσε το Σάββατο ότι η Εθνική Φρουρά, όπως και όλοι οι στρατοί, μεριμνούν, σχεδιάζουν, προσαρμόζουν τους σχεδιασμούς τους, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Σε εντατικοποίηση των μέτρων προχώρησε και η Αστυνομία. Στα μέτρα περιλαμβάνονται έλεγχοι στα σημεία εισόδου και εξόδου στη Δημοκρατία και στα οδοφράγματα.

Πρεσβείες, αλλά και χώροι δυτικών συμφερόντων κρίνονται υψηλού κινδύνου, ενώ δεδομένα και πληροφορίες τυγχάνουν εξονυχιστικής διερεύνησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές Αρχές ασφαλείας.

Το Βέλγιο αναπτύσσει εκατοντάδες στρατιώτες για τη φύλαξη πιθανών τρομοκρατικών στόχων, μεταξύ των οποίων εβραϊκοί τόποι και διπλωματικές αποστολές, έπειτα από τις φονικές επιδρομές εναντίον ενός ισλαμιστικού πυρήνα.

Έως 300 στρατιώτες θα τοποθετηθούν σε κτίρια, όπως η πρεσβεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ στις Βρυξέλλες, καθώς και σε κτίρια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Στρατιώτες θα αναπτυχθούν, επίσης, στην Αμβέρσα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στην οποία κατοικεί μεγάλη εβραϊκή κοινότητα.

Τα μέτρα λαμβάνονται δεδομένου ότι ο «εγκέφαλος» του τζιχαντιστικού Πυρήνα, που διαλύθηκε στο Βέλγιο, εξακολουθεί να διαφεύγει, όπως επιβεβαίωσε ο Βέλγος Υπουργός Δικαιοσύνης, Κουν Χέενς.

Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ένας 27χρονος Βέλγος, μαροκινής καταγωγής, ο οποίος έχει πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, είναι ο αρχηγός και ο χρηματοδότης του τζιχαντιστικού πυρήνα, που σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και αστυνομικών τμημάτων «σε όλο το Βέλγιο».

Ζήτησαν την έκδοση προσώπου που συνελήφθη στην Ελλάδα

Την έκδοση ενός προσώπου, που συνελήφθη στην Ελλάδα για πιθανή διασύνδεσή του με την αποτυχημένη ισλαμιστική συνωμοσία στο Βέλγιο ζήτησαν οι Βέλγοι εισαγγελείς.

Πρόκειται για 31χρονο Αλγερινό, ο οποίος, μαζί με ένα ακόμα άτομο, προσήχθη από το Παγκράτι στη ΓΑΔΑ το βράδυ του Σαββάτου, καθώς θεωρείτο ύποπτος ως «εγκέφαλος» της ομάδας, που ετοίμαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο.

Αρχικά οι Βέλγοι είχαν δηλώσει ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να κρατηθεί. Χθες το μεσημέρι, αφού είχαν διερευνηθεί όλα τα στοιχεία, που απέστειλαν οι ελληνικές αρχές, η βελγική εισαγγελία απάντησε εγγράφως ότι δεν προκύπτει σχέση με την ομάδα τζιχαντιστών και επομένως μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος.

Οι αρμόδιοι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Αθήνα κράτησαν τον 31χρονο προκειμένου να του πάρουν συμπληρωματική κατάθεση και να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες για τυχόν εμπλοκή του.

Κι ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ήταν έτοιμη να τον αφήσει, οι Βέλγοι εισαγγελείς επικοινώνησαν εκ νέου με τις ελληνικές αρχές ζητώντας τη σύλληψη και την έκδοσή του. Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων της έρευνάς μας, μάς έδωσε επαρκείς λόγους για να ζητήσουμε την έκδοση του, ανέφερε το γραφείο των ομοσπονδιακών εισαγγελέων.

Ο ύποπτος τελικά συνελήφθη και πρόκειται να οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Εφετών. Παράλληλα θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η έκδοσή του στο Βέλγιο.

Στη Γερμανία, η πορεία του γερμανικού αντιισλαμικού κινήματος PEGIDA, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στη Δρέσδη, ματαιώθηκε εξαιτίας συγκεκριμένης απειλής επίθεσης εναντίον ενός από τους ηγέτες του στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συγκέντρωσης, ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Στις ΗΠΑ συναγερμός σήμανε στο Ντέλαγουεαρ, μετά από πυροβολισμούς που ρίφθηκαν έξω από το σπίτι του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι που επέβαιναν σε όχημα άρχισαν να ρίχνουν πυρά και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Εκείνη την ώρα το ζεύγος Μπάιντεν απουσίαζε από το σπίτι του. Αμέσως η περιοχή αποκλείστηκε από δυνάμεις της Αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας και άρχισαν έρευνες, Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη ένας άνδρας, ο οποίος, όμως, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν σχετίζεται με το περιστατικό.

Πηγή Ράδιο Πρώτο

Keywords
Τυχαία Θέματα