Το διακύβευμα της επόμενης ημέρας για την Γερμανία

Σύμφωνα με τα exit polls των γερμανικών δικτύων ARD και ZDF οι Χριστιανοδημοκράτες αγγίζουν το 28%, έναντι 38,3% που εξασφάλισαν στις εκλογές του 2013.

Δηλαδή απώλειες 10 μονάδων.

Οι σοσιαλδημοκράτες εξασφαλίζουν ποσοστό 20%, έναντι 30,7%, άρα και πάλι βλέπουμε απώλειες δέκα μονάδων, όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από δύο εβδομάδες στη Βαυαρία.

Μεγάλοι νικητές στο κρατίδιο της

Έσσης, με πρωτεύουσα της Φρανκφούρτη, αναμένεται και πάλι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου, να είναι οι Πράσινοι με ποσοστό 20%, ανεβαίνοντας σχεδόν 9 μονάδες από την προηγούμενη αναμέτρηση και οι Εναλλακτικοί για την Γερμανία, με 13%, αυξάνοντας επίσης την ισχύ τους κατά 9 μονάδες και εξασφαλίζοντας είσοδο στην τοπική βουλή.

Πρόκειται για ένα χαστούκι των ψηφοφόρων προς τα παραδοσιακά κόμματα της Γερμανίας, αφού μπορεί να παραμένει πρώτο κόμμα των κυβερνών CDU, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από τους Πράσινους, με τους οποίους έτσι κι αλλιώς συγκυβερνά στην τοπική βουλή.

Από μόνα τους τα αποτελέσματα δύσκολα θα έχουν συνέπειες, εννοώντας ότι δεν αναμένονται πολιτικές ενέργειες από την κεντρική κυβέρνηση, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Δεδομένου, κυρίως, ότι ο υφιστάμενος πρωθυπουργός της Έσσης, θα παραμείνει στο πηδάλιο του κρατιδίου.

Ωστόσο, θα αρχίσει αμέσως η ανάγνωση των αποτελεσμάτων, των αιτιών που προκαλούν δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους, οι οποίοι γυρίζουν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα... και δεν αποκλείεται, ήδη υπάρχουν σκέψεις, τα επόμενα 24ωρα να αποχωρήσει από τον συνασπισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το SPD του Μάρτιν Σουλτς.

Αυτό δεν οδηγεί σε πρόωρες, η Γερμανία επιτρέπει κυβερνήσεις μειοψηφίας, ωστόσο προϊδεάζει για αποκαθήλωση της Μέρκελ από την ηγεσία του CDU, στο συνέδριο του Δεκεμβρίου...και αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα