Το COREPER συμφώνησε στην τροποποίηση του κανονισμού

Tη διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου σχετικά με πρόταση τροποποίησης του κανονισμού για το σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS), συμφώνησε σήμερα το Coreper.

Οι κύριοι στόχοι του τροποποιητικού κανονισμού είναι να ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων βραχείας διαμονής. να περιλάβει τις θεωρήσεις μακράς διάρκειας και άδειες διαμονής στη βάση δεδομένων και να διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ του VIS και άλλων σχετικών συστημάτων και βάσεων δεδομένων της ΕΕ

Σύμφωνα με τους προτεινόμενους νέους κανόνες, το VIS θα περιλαμβάνει όχι μόνο

πληροφορίες για τις θεωρήσεις βραχείας διαμονής, αλλά και τις θεωρήσεις μακράς διαμονής και τις άδειες διαμονής, καθώς τα έγγραφα αυτά επιτρέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία εντός του χώρου Σένγκεν. Η εγγραφή αυτών των εγγράφων σε μια κεντρική βάση δεδομένων θα βοηθήσει τις αρχές να ελέγξουν την αυθεντικότητα και την εγκυρότητά τους.

Επιπλέον, στο VIS θα συμπεριληφθεί ένα ψηφιακό αντίγραφο της σελίδας με τα στοιχεία του ταξιδιωτικού εγγράφου, κάτι που θα διευκόλυνε επίσης την επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα, των οποίων τα δεδομένα μπορούν να αποθηκεύονται στο VIS δεδομένου ότι, ακόμη και αν το ταξιδιωτικό τους έγγραφο δεν είναι διαθέσιμο κατά την επιστροφή, ένα αντίγραφο μπορεί να αναγνωριστεί από τρίτες χώρες ως απόδειξη ιθαγένειας .

Ακόμη, ο κατάλογος των αναγνωρισμένων ταξιδιωτικών εγγράφων που παρέχουν στον κάτοχο τη δυνατότητα να διασχίσει τα εξωτερικά σύνορα θα ενσωματωθεί στο VIS, ώστε να είναι δυνατή η αυτόματη επαλήθευση της αναγνώρισης του ταξιδιωτικού εγγράφου του αιτούντος για το σκοπό αυτό.

Πριν από την έκδοση θεώρησης ή άδειας διαμονής, οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στις αρχές να ελέγχουν τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που παρέχονται έναντι σχετικών βάσεων δεδομένων ασφάλειας και μετανάστευσης, όπως για παράδειγμα το Eurodac, το σύστημα εισόδου-εξόδου και η βάση δεδομένων των ταξιδιωτικών εγγράφων της Interpol. Η διαβούλευση με αυτές τις βάσεις δεδομένων θα δρομολογηθεί αυτόματα από το VIS, ενώ όλες οι επισκέψεις που θα προκύψουν από τον έλεγχο θα αξιολογούνται χειροκίνητα από την υπεύθυνη αρχή, η οποία θα αποφασίσει για την κατάλληλη συνέχεια.

Η πρόσβαση της Europol και των αρχών επιβολής του νόμου στα δεδομένα του VIS, που επί του παρόντος ρυθμίζονται βάσει απόφασης του Συμβουλίου του 2008, θα ενσωματωθεί επίσης στον κανονισμό VIS. Η πρόσβαση στα δεδομένα του VIS μπορεί να επιτρέψει στις αρχές επιβολής του νόμου να εντοπίζουν τα θύματα του εγκλήματος ή να σημειώνουν πρόοδο στις έρευνες τους.

Τέλος, προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των κανόνων του Σένγκεν, οι διεθνείς μεταφορείς πρέπει επίσης να είναι σε θέση να επαληθεύουν εάν οι υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι υποχρεούνται να διαθέτουν έγκυρη θεώρηση ή άδεια παραμονής, όντως τη διαθέτουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα