Τίτλοι τέλους για το κυπριακό μνημόνιο

Τίτλοι τέλους κι επισήμως για το κυπριακό μνημόνιο, καθώς το σημερινό Eurogroup αποφάσισε τη λήξη του προγράμματος, 3 χρόνια μετά την έναρξή του.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απέστειλε επιστολή στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κοινοποιώντας την απόφαση της Κυβέρνησης να διακόψει τη συμφωνία του Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού, αρχής γενομένης από τις 7 Μαρτίου 2016.

Στο κείμενο που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, αναφέρεται ότι το Eurogroup

υποστήριξε την απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης να εξέλθει του μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής και κρίνει ως επιτυχημένη την όλη εφαρμογή του προγράμματος και σημαντικά τα επιτεύγματα των τριών τελευταίων χρόνων.

Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του μνημονίου, δεν θα εκταμιευτεί, καθώς η Κύπρος δεν μπόρεσε να συμμορφωθεί με το τελευταίο προαπαιτούμενο, το οποίο ήταν η ψήφιση νόμου για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών.

Η Κύπρος είναι η τέταρτη χώρα από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, η οποία εξέρχεται προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

«Το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα στο νησί κινείται σε θετικούς ρυθμούς και ότι οι πληγές στο τραπεζικό σύστημα σταδιακά επουλώνονται. Βασικό συστατικό για την επιτυχία αποτέλεσε επίσης η δέσμευση στην εφαρμογή του προγράμματος τόσο των αρμοδίων Αρχών, όσο και του κυπριακού λαού», επισημαίνει, ενώ προσθέτει ότι ειδικότερα για το τραπεζικό σύστημα, ότι έχει υποστεί βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις. «Από το 2013 έχει καλυφθεί σημαντικό έδαφος στην προσπάθεια να καταστεί και πάλι βιώσιμο ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα», λέει χαρακτηριστικά το κείμενο.

Ωστόσο, το Eurogroup υπογραμμίζει πως το τελευταίο προαπαιτούμενο που υπήρχε στο μνημόνιο δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμα. «Η ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών θα αποτελέσει ακόμα ένα βήμα προς την ανάπτυξη. Μαζί με τη διοικητική μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα θα τσιμεντώσουν τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και θα στηρίξουν μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Συνολικά ένα ποσοστό της τάξης του 30% από τα 9 δις του προγράμματος στήριξης παραμένει αχρησιμοποίητο», αναφέρεται.

Οι επικεφαλής

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε τα συγχαρητήριά του στην Κύπρο, λέγοντας ότι «η οικονομική βοήθεια τελειώνει, πίσω στην βιώσιμη ανάπτυξη» κι έκανε λόγο για ένα «success story με μια δυνατή και αποφασισμένη κυβέρνηση».

Compliments to #Cyprus. Financial assistance program ends, back on path sustainable growth. Success story with strong commitment government

— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) March 7, 2016

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι «χάρη στις προσπάθειες των Κυπρίων, των Ευρωπαίων και της διεθνούς βοήθειας, η Κύπρος βρίσκει το δρόμο για την ανάπτυξη»

Grâce aux efforts des chypriotes et au soutien européen et international, #Chypre a retrouvé le chemin de la croissance. #Eurogroup

— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) March 7, 2016

Η Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε δήλωσή της είπε: «Θέλω να συγχαρώ το λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια το προγράμματος προσαρμογής, το οποίο πέτυχε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Η οικονομία επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη πέρυσι και αυξήθηκε σχεδόν κατά 1,5 τοις εκατό. Το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται σε πιο σταθερά θεμέλια και επιταχύνονται οι εργασίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας περιθώρια για την επάνοδο νέου παραγωγικού δανεισμού»

Τα tweets

Με tweets έστειλαν το μήνυμα της λήξης του μνημονίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και οι Κύπριοι αξιωματούχοι. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασιάδης, από τη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται για το προσφυγικό, έκανε λόγο για το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. «Τρία χρόνια δουλειάς και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα», πρόσθεσε.

Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. Τρία χρόνια δουλειάς και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα. https://t.co/hpLdhuLmP7

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) March 7, 2016

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, έστειλε το μήνυμα: «Η Κύπρος εκτός Μνημονίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος».

Η Κύπρος εκτός Μνημονίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος pic.twitter.com/5jkmUI2n1y

— Harris Georgiades (@Georgiades_H) March 7, 2016
Keywords
Τυχαία Θέματα