Τσίπρας: H Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποσύρει το casus belli

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Σύνοδο των 28 υπογράμμισε ότι το άνοιγμα κεφαλαίων στην Τουρκία δεν μπορεί να τεθεί αν δεν υπάρξουν ουσιαστικά βήματα από την πλευρά της για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και το θέμα του casus belli.

Το θέμα του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας υποχρεώνει ουσιαστικά την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, και αποτελεί διμερές ζήτημα μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας.

Επίσης

ο Τσίπρας ζητά την απόσυρση του casus belli που το τουρκικό κοινοβούλιο έχει αποφασίσει απέναντι στο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ν.μ., δικαίωμα το οποίο η Τουρκία αμφισβητεί και ως εκ τούτου απειλεί με πόλεμο, αν η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμά της αυτό.

Η παραπάνω υπογράμμιση εκ μέρους του πρωθυπουργού γέγινε στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου κοινής δήλωσης, όπου μεταξύ άλλων εξετάζεται το αίτημα της Τουρκίας για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων σε αντάλλαγμα για την διαχείριση των προσφυγικών ροών.

ΤσίπραςσύνοδοςΤουρκίαεγγυήσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα