Την σύνδεση πραγματιού ΑΕΠ-μισθολογίου πρότεινε ο Αβέρωφ

Την σύνδεση πραγματικού ΑΕΠ με το κρατικό μισθολόγιο εισηγήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών ο Πρόεδρος της Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν στην αξιολόγηση υποψηφίων για προαγωγή και διορισμό, στις προσαυξήσεις στην αριθμητική προσαρμογή, καθώς και οι γενικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων των αξιωματούχων και των εργοδοτούμενων της κρατικής υπηρεσίας,

αλλά και η απόσπαση υπαλλήλων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν απόψεις και προβληματισμοί όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα παραχωρούνται οι αυξήσεις, αλλά και κατά πόσον θα αυτές θα παραχωρούνται ως βάση του ονομαστικού ΑΕΠ.

Ανησυχίες εκφράστηκαν δε, για τον τρόπο αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων από τους προϊστάμενούς τους, δηλαδή κατά πόσον υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Εν τω μεταξύ, μια νέα πρόταση για τη ρύθμιση του κρατικού μισθολογίου έθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτό που πρότεινε, είναι ο υπολογισμός του συνόλου των δαπανών του κράτους για το κρατικό μισθολόγιο, να γίνεται στη βάση του πραγματικού, αντί του ονομαστικού ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό, ενώ η διαφορά να πηγαίνει σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και όσων έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, αποκαλεί τη μεταρρύθμιση ως «λεγόμενη», σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Στέφανο Στεφάνου. Όπως είπε, πρόκειται για μια «κατ’ επίφαση μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, μια μεταρρύθμιση που προβλέπει διάφορες αλλαγές οι οποίες ελάχιστη ή και καθόλου θετική επίδραση θα έχουν προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των διάφορων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Δημόσια Υπηρεσία».

Την ίδια ώρα, τα άλλα κόμματα κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους ενώ ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης δεν παρευρέθη τελικά στη συνεδρίαση για να δώσει απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα