Τηλεφώνημα Γκουτέρες αναμένει η Λευκωσία μετά τις παράνομες εκλογές(ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να στείλει σήμερα γραπτώς τα συγχαρητήρια του προς τον Ερσίν Τατάρ, χωρίς όμως να αναφερθεί στην πρόθεση του να συγκαλέσει άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό.  Όπως μας λέχθηκε, κάτι τέτοιο, θα ανακοινώσει αφού γίνει η δέουσα προετοιμασία.


Επί του παρόντος αυτό που αναμένεται τις επόμενες μέρες ή και ώρες είναι ο Αντόνιο Γκουτέρες να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και με τον Τατάρ για να τους ενημερώσεις ακριβώς για την προετοιμασία πριν συγκληθεί άτυπη πενταμερής.

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ για εκλογή Τατάρ: Απόλυτα σεβαστή

η ετυμηγορία των συμπατριωτών μας

Τις διερευνητικές επαφές που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζειν Χολ Λουτ, για να προχωρήσει αρχικά σε μίαν διαδικαστικού χαρακτήρα συνάντηση, σε επίπεδο Πενταμερούς.

Ένα ζητούμενο είναι κατά πόσον, υπό αυτές τις συνθήκες, με μία τέτοια Τουρκία, η επανέναρξη των συνομιλίων θα έχουν θετικό πρόσημο για την Κύπρο ή εάν θα αποδειχθούν επιζήμιες για την Κύπρο.

Η Κομισιόν ζητάει, από τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας να ξεκινήσει διάλογο με εποικοδομητικό τρόπο και με αίσθηση του επείγοντος, με σκοπό την επίτευξη συνολικής διευθέτησης και επανένωσης του νησιού.  Στο μεταξύ έτοιμη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δηλώνει και η Βρετανική κυβέρνηση, δια στόματος της υφυπουργού Εξωτερικών, η οποία τονίζει ότι η χώρα της είναι έτοιμη να εργαστεί προς αυτό τον σκοπό τόσο με τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Ερσίν Τατάρ.

Την Κύπρο επισκέφθηκε σήμερα  και ο Αμερικανός βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Clarke Cooper ο οποίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και με τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, όπου συζήτησαν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος με έμφαση στην περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της  Κύπρου και της Αμερικής.

Διαβάστε επίσης: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση το αποτέλεσμα των παράνομων «εκλογών»

Συζητήθηκαν επίσης οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, οι οποίες αποσταθεροποιούν γενικότερα την περιοχή.  

Επιπλέον την Τετάρτη αναμένεται στην  Κύπρο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτο.
Η Σύνοδος πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της περιφερειακής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες.

Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο περιλαμβάνονται το Κυπριακό, οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.  Και θα συζητηθούν τα αποτελέσματα και η πρόοδος του τριμερούς μηχανισμού, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και η κατάσταση όπως εξελίσσεται σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.    

Keywords
Τυχαία Θέματα