Β. Κόκκαλης: Καταργείται το ακατάσχετο για μισθούς, συντάξεις και αγροτικές επιδοτήσεις

20:27 19/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το νέο πτωχευτικό κώδικα, εξαπέλυσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας από το βήμα της βουλής.

Όπως υπογράμμισε, «η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις πλέον σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, φτάνει στο άλλο άκρο», εξηγώντας πως «με την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα όσοι οφείλουν 30.000 ευρώ και πάνω και είναι ληξιπρόθεσμοι κατά λίγους μήνες θα οδηγούνται αναγκαστικά σε πτώχευση

είτε το θέλουν είτε όχι. Δυστυχώς, επηρεάζεται άμεσα το ακατάσχετο των μισθών και συντάξεων καθώς και των αγροτικών επιδοτήσεων. Όσα καταφέραμε κάτω από σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές- εταίρους μας να νομοθετήσουμε έρχεται σήμερα η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση να τα γκρεμίσει, ακυρώνοντας το κοινωνικό πρόσημο των συγκεκριμένων διατάξεων».
Ο κ. Κόκκαλης διερωτήθηκε επίσης αν «η πτώχευση των φυσικών προσώπων έχει ως στόχο την ικανοποίηση του πιστωτή ή την αξιοπρεπή διαβίωση του οφειλέτη και την επάνοδό του στην οικονομική και κοινωνική ζωή», και πρόσθεσε: «η βασική διαφωνία μας είναι ότι συγχέετε διατάξεις σε ένα νομοθέτημα που έχουν άλλο σκοπό. Οι διατάξεις για την πτώχευση των φυσικών προσώπων πρέπει να έχουν κοινωνικό σκοπό. Δεν έχουν καμία σχέση με την πτώχευση των εμπορικών επιχειρήσεων».
Τέλος, κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα να ξεκαθαρίσει άμεσα με νομοτεχνική βελτίωση ότι «στο εισόδημα της πτωχευτικής περιουσίας ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις και αγροτικές επιδοτήσεις».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα