Τι θα γίνει τελικά με το Ελένειον;

Η Ακαδημία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών δεν αποκλείεται να βρει στέγη κάτω από το ιστορικό Ελένειο Δημοτικό Σχολείο.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής προχώρησε στη διάψευση δημοσιεύματος που κάνει λόγο για μετατροπή του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου σε «μουσείο δεινοσαύρων», ξεκαθαρίζοντας πως στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας του Ελένειου.

Αποκάλυψε ωστόσο ότι αυτό που διερευνάται είναι η προοπτική στέγασης στο ιστορικό αυτό κτίριο της Ακαδημίας Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών.

Σε δηλώσεις σήμερα μετά το τέλος

της μαθητικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Λευκωσία, ο κ. Καδής διέψευσε ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας του Ελένειου αυτή τη στιγμή, διαψεύδοντας παράλληλα κατηγορηματικά και τα περί μετατροπής του σχολείου σε «μουσείο δεινοσαύρων».

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, αυτό που διερευνήθηκε είναι η αναβάθμιση αυτού του ιστορικού χώρου με τη στέγαση εκεί του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας, της Ακαδημίας Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών.

Ο Κώστας Καδής είπε ότι αυτές τις μέρες αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο τέσσερις παγκοσμίου εμβέλειας επιστήμονες, οι οποίοι και θα παραδώσουν στο Υπουργικό Συμβούλιο μελέτη τους σε σχέση με τις προοπτικές δημιουργίας στην Κύπρο της εν λόγω Ακαδημίας.

«Είναι μια δομή η οποία λείπει από την Κύπρο. Η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που δεν διαθέτουν τη δική τους Ακαδημία» είπε, αναφέροντας πως η δημιουργία της Ακαδημίας θα συμβάλει στην αναβάθμιση του πολιτιστικού και επιστημονικού γίγνεσθαι στον τόπο μας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, διερευνώνται πιθανοί χώροι στέγασης της Ακαδημίας και το Ελένειο ως ιστορικό κτίριο ενδεχομένως να περιλαμβάνεται στα κτίρια τα οποία θα διερευνηθούν.

Σε κάθε περίπτωση και με στόχο τη σωστή ενημέρωση των εμπλεκόμενων με τη διαχείριση του σχολείου, φορέων, το Υπουργείο θα τους καλέσει για συζήτηση αυτής της προοπτικής και στη βάση αυτής της συζήτησης και όλων των δεδομένων θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η Ακαδημία θα στεγαστεί σε χώρο στη Λευκωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα