Με το βλέμμα στην Ελβετία τα επετειακά μηνύματα των κομμάτων

Mηνύματα ενότητας στέλνουν τα κόμματα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Ιδιαίτερες αναφορές στην αντιμετώπιση των προκλήσεων απέναντι στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού κάνουν τα περισσότερα εξ αυτών, λίγες μόλις ημέρες πριν από την αναχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη για το Mont Pelerin.

ΔΗΣΥ: Όχι στην τουρκική κατοχή

Μήνυμα ενότητας προς τις πολιτικές δυνάμεις και τον κυπριακό λαό έστειλε με αφορμή τη σημερινή εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Λευκωσία, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του

ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το ηρωικό ΟΧΙ του 1940, το ΟΧΙ στην ιταμή επιβουλή του φασισμού να κατακτήσει την Ελλάδα σήμερα μεταφράζεται στο μεγάλο ΟΧΙ των Ελλήνων της Κύπρου και των Κυπρίων γενικότερα στην τουρκική κατοχή.

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε λίγες μέρες θα δώσει τη μάχη της Κύπρου και πρόσθεσε ότι το μήνυμα που στέλνει ο ΔΗΣΥ προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ολόκληρο τον κυπριακό Ελληνισμό είναι «ενότητα, ενότητα, ενότητα».

Η σημερινή εθνική επέτειος αποτελεί μνήμη για το πώς πρέπει να προχωρούμε, αλλά και το πώς πρέπει να χειριστούμε αυτά που έπονται, δήλωσε η Β' Αντιπρόεδρος των Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, Έφη Ξάνθου, σημειώνοντας πως "πρέπει πρώτα και πρώτιστα στο εσωτερικό να υπάρχει μία όμορη γνώμη".

ΑΚΕΛ: Αντλούμε διδάγματα από το ΟΧΙ υπέρ μιας έντιμης συμβιβαστικής λύσης

Την εκτίμηση ότι το ηρωικό ΟΧΙ φωτίζει τους αγώνες ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση και υπέρ μιας έντιμης και συμβιβαστικής λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης, ο Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι αντλούμε διδάγματα από το ηρωικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού και την εποποιία της εθνικής αντίστασης που ακολούθησε, τα οποία φωτίζουν το δρόμο και τους αγώνες του σήμερα.

Τους αγώνες, όπως ανέφερε, ενάντια στην αναβίωση του φασισμού στην Ευρώπη και στην Κύπρο, τον αγώνα ενάντια στην κατοχή, στη διχοτόμηση, τη συνεχιζόμενη τουρκοποίηση και τους θανάσιμους κινδύνους που υφίστανται από αυτή την πραγματικότητα και υπέρ μιας έντιμης συμβιβαστικής λύσης που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα και το λαό.

Δήλωσε ακόμη ότι η σημερινή επέτειος φωτίζει επίσης τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν σε φτωχοποίηση το λαό, ενάντια στις πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων και ζημιώνουν την ευημερία και την αξιοπρέπεια των πολλών.

ΕΔΕΚ: Δεν υπάρχουν χαμένες υποθέσεις εκτός εάν τις εγκαταλείψουμε

Το μήνυμα του "'Οχι" της 28ης Οκτωβρίου μας δείχνει το δρόμο ότι δεν υπάρχουν χαμένες υποθέσεις εκτός από εκείνες που εσύ εγκατέλειψες, δήλωσε ο Κωστής Ευσταθίου, Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της πανηγυρικής δοξολογίας για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού εκτός αν οι ίδιοι εμείς τα απαξιώσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, εκτός εάν εμείς οι ίδιοι την καταργήσουμε, πρόσθεσε.

“Επομένως το ερώτημα εάν είναι ναι στην υποταγή και δουλεία και ένα ηχηρό όχι σε αυτά τα οποία τεκταίνονται, χίλιες φορές όχι, όπως το όχι του ελληνικού λαού την 28η Οκτωβρίου στην εθελοδουλεία”, κατέληξε.

ΔΗΚΟ: Συμβολικό το δίλημμα

Η φετινή επέτειος του ηρωικού "Όχι" βρίσκεται τον κυπριακό ελληνισμό σε μια κρίσιμη συγκυρία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι για ακόμη μια χρονιά βρισκόμαστε μπροστά στο συμβολικό δίλημμα της 28ης Οκτωβρίου. “Πρέπει να αποφασίσουμε να υποκύψουμε μπροστά στον επεκτατισμό, τον ολοκληρωτισμό και την αδικία ή θα υπερασπιστούμε την ελευθερία, την δημοκρατία και την αξιοπρέπειά μας”, είπε.

Αλληλεγγύη: Ο ΠτΔ να υπερασπίσει τα δίκαια του λαού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να διεκδικήσει με αρχές και δύναμη τα δίκαια του κυπριακού λαού, δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος.

Σε δηλώσεις του ο Πόλυς Παλλήκαρος είπε ότι ο Ελληνισμός σήμερα γιορτάζει το μεγάλο ΟΧΙ που είπε ένας μικρός λαός με αποτέλεσμα να ανακόψει την πορεία του χιτλερικού φασισμού.

«Αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπερασπίσει τα δίκαια του λαού του διεκδικώντας με αρχές, με δύναμη» σημείωσε, και εξέφρασε, εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη, ετοιμότητα να βοηθήσουν τον ΠτΔ με εισηγήσεις, προτάσεις και επιχειρήματα σε αυτή του την προσπάθεια.

Οικολόγοι: Απαραίτητη η όμορη γνώμη στο Κυπριακό

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της πανηγυρικής δοξολογίας για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, η κ. Ξάνθου σημείωσε ότι μετά το ηρωικό "Όχι" την 28η Οκτωβρίου και τη λήξη του πολέμου, στην Ελλάδα υπήρξε ο εμφύλιος πόλεμος για τέσσερα χρόνια. “Πρέπει επιτέλους κάποια πράγματα να αρχίσουν να λειτουργούν και ως μηνύματα για το τί πρέπει να αποφύγουμε”, ανέφερε.

Ο,τι και να προκύψει στο θέμα του Κυπριακού, είπε, πρέπει πρώτα και πρώτιστα στο εσωτερικό να υπάρχει μία όμορη γνώμη. Πρέπει να μπορέσουμε να τα βρούμε μεταξύ μας και να μην μπούμε σε μονοπάτια που θα μας οδηγήσουν σε εμφυλίους, συνέχισε. Όλοι λένε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό, ανέφερε η κ. Ξάνθου, αλλά παράλληλα όλοι βλέπουν ότι υπάρχει ένα εμπόδιο που λέγεται Τουρκία.

Όσο μεγάλη είναι η πιθανότητα για λύση είναι και η πιθανότητα για μη λύση, λόγω του τί θα αποφασίσει να κάνει η Τουρκία, πρόσθεσε λέγοντας ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το εσωτερικό μέτωπο και να μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοούνται μεταξύ τους και να προχωρούν για το καλό του τόπου, και όχι για τον καθένα ξεχωριστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα