Τι λένε οι δημοσκοπήσεις παραμονή των εκλογών στις ΗΠΑ

Μεγάλη είναι η αγωνία λίγες ώρες πριν την ανακήρυξη του νέου πλανητάρχη με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν, ότι η Κλίντον προηγείται κατά 4-5% και βρίσκεται ελαφρώς μπροστά στην πολιτεία-κλειδί, που δεν είναι άλλη από την Φλόριντα.

Η τελική δημοσκόπηση του Bloomberg Politics-Selzer

&Co, που δημοσιεύθηκε στις 7 Νοεμβρίου δείχνει ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει προβάδισμα τριών μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ. Η δημοσκόπηση δείχνει πως η Κλίντον προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 41%. Ο Γκάρι Τζόνσον συγκεντρώνει 4% και η υποψήφια του Πράσινου Κόμματος Τζιλ Στάιν 2%.

Εξάλλου, η υποψήφια πρόεδρος προηγείται με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ABC News και της Washington Post που δημοσιεύθηκε επίσης παραμονή των εκλογών. Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.763 πιθανών ψηφοφόρων στις εκλογές, το 47% δήλωσε ότι υποστηρίζει την Κλίντον και το 43% δήλωσε πως υποστηρίζει τον Τραμπ. Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο λάθους συν/πλην 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την Washington Post.

Τα αδύναμα σημεία

Οι δημοσκοπήσεις και τα θετικά αποτελέσματα για τους Δημοκρατικούς επισκιάστηκαν από μία άλλη εξέλιξη. Ειδικότερα, η καμπάνια της Κλίντον φαίνεται να φοβάται την πρόωρη ψηφοφορία σε διάφορες πολιτείες που αποτελούν «πεδία μάχης» (battleground), βάση της οποίας οι Αφροαμερικάνοι απέχουν περισσότερο απ’ ότι πριν από τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Κλίντον και όχι ο Τραμπ είναι αυτή που έχει κατακτήσει μια άλλη ομάδα πληθυσμού. Αυτήν των γυναικών. «Οι μουσουλμάνες γυναίκες ίσως προτιμούν να φορούν μπούρκα, γιατί δεν χρειάζεται να φορούν μέικ απ» είναι μία από τις πολλές ατάκες του Ρεπουμπλικάνου που ώθησαν το γυναικείο φύλο προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ακόμη και σε πραγματικά νούμερα, η ήττα Τραμπ στον γυναικείο πληθυσμό είναι εμφανής. Δημοσκόπηση από την «Wall Street Journal» και το «NBC News», η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι η Κλίντον διατηρεί προβάδισμα 20 μονάδων ανάμεσα στις γυναίκες ψηφοφόρους, 55% έναντι 35%, ενώ ο Τραμπ συγκεντρώνει την υποστήριξη των αντρών κατά 3 μονάδες περισσότερο, 48%-45%.

Keywords
Τυχαία Θέματα