Τι γίνεται με τεκμήρια που κάηκαν - Χάνονται ή όχι υποθέσεις

Τέσσερα 24ωρα μετά την πυρκαγιά στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας και η καταμέτρηση επί ερειπίων συνεχίζεται. Οι Αρχές, σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του Δικαστηρίου Λευκωσίας, συνεχίζουν τις έρευνες.

Στο στάδιο αυτό γίνεται η καταμέτρηση των τεκμηρίων που χάθηκαν, καθώς επίσης και η διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την καταστροφή στο κτίριο όπου στεγάζεται το Κακουργιοδικείο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, καθώς υπάρχουν δεκάδες υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης για τις οποίες γίνεται έρευνα για εντοπισμό

των τεκμηρίων τους, με βάση τον αριθμό της υπόθεσης.

Εντός του κτιρίου και στο δωμάτιο φύλαξης τεκμηρίων, υπήρχαν δεκάδες έγγραφα υποθέσεων για τα οποία είναι άγνωστο αν υπάρχουν αντίγραφα.

Τι γίνεται με υποθέσεις που δεν έχουν αντίγραφα

Για αρκετές υποθέσεις υπάρχουν αντίγραφα τεκμηρίων. Υπάρχουν όμως και υποθέσεις οι οποίες δεν δύναται, λόγω της φύσης τους, να έχουν τεκμήριο. Αυτές οι υποθέσεις αφορούν, για παράδειγμα, βιασμό, υποθέσεις ναρκωτικών, είτε υποθέσεις πορνογραφίας, το υλικό των οποίων εντοπίστηκε σ΄ ένα σκληρό δίσκο για παράδειγμα. Αν αυτά τα τεκμήρια έχουν χαθεί, τότε ελλοχεύει κίνδυνος για την εξέλιξη της υπόθεσης και δεν αποκλείεται η υπόθεση να πέσει, τονίζουν νομικοί κύκλοι στο SigmaLive.

Προβλήματα, εξάλλου, δημιουργούνται και για αστικές υποθέσεις, οι φάκελοι των οποίων φυλάγονται στο Ανώτατο. Εντός των φακέλων αυτών περιέχεται σωρεία εγγράφων για τα οποία δεν υπάρχουν αντίγραφα.

Νομικοί κύκλοι σχολίασαν το γεγονός αυτό στο SigmaLive, τονίζοντας ότι ευθύνη για τη φύλαξη των τεκμηρίων έχει το Δικαστήριο μεν, ωστόσο αυτό που πρέπει να προέχει είναι η ασφάλεια, κάτι το οποίο -ως φάνηκε- δεν υπάρχει στον βαθμό που θα έπρεπε στον χώρο των Δικαστηρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα