Τι απαντά η Κομισιόν για το ακριβό+αργό ίντερνετ στην Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στα πρόσφατα ερωτήματα που έθεσε ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) για την ευρυζωνική σύνδεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επιδόσεις της Κύπρου.

Όπως αναφέρει στην απάντηση του ο Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Günther Oettinger, η Κύπρος έχει καλύτερη επίδοση από τον μέσο όρο της ΕΕ στη διαδικτυακή κάλυψη υψηλής ταχύτητας 30Mbps

και στοχεύει έως το 2023 να έχει πλήρη κάλυψη 100Mbps. Ωστόσο, η εξάπλωση είναι πολύ χαμηλή, δεδομένου ότι μόνο το 68% των νοικοκυριών έχουν συνδρομή σε σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες και μόνο το 4,4% από αυτές αφορούν συνδέσεις υψηλής ταχύτητας.

Αξιοσημείωτη αναφορά στην γραπτή απάντηση είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε στον Ευρωβουλευτή, ότι το υψηλό κόστος συνδρομής είναι ασφαλώς ένας από τους κύριους λόγους του χαμηλού ποσοστού απορρόφησης, παρά το γεγονός ότι αυτό αμφισβητείται από την Κυπριακή Ρυθμιστική Αρχή. Η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά, ώστε να διασφαλίσει την τήρηση των σχετικών κανονισμών.

Μεταξύ άλλων στην γραπτή απάντηση, σημειώνεται ότι η Κύπρος σχεδιάζει να επενδύσει 26 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία στην δια βίου μάθηση, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, την επαγγελματική κατάρτιση και σε άλλες δραστηριότητες σχετικές με την εργασία και τις δεξιότητες , λόγω του ότι παρατηρείται έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του DESI2015.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ενθαρρύνει τις κυπριακές αρχές διαχείρισης να διαθέσουν ορισμένα από τα κονδύλια αυτά σε προγράμματα κατάρτισης που αφορούν τις ψηφιακές δεξιότητες, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες ώστε οι πολίτες να συμμετέχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα