Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η σημερινή πρώτη συνάντηση της νέας κεντρικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, θέματα και δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό και η αναβολή της απεργίας της Συντεχνίας Τ/κ δασκάλων ΚΤΟΣ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Στο στρατοδικείο πάνω σε αναπηρική καρέκλα”, αναφέρεται στην υπόθεση εναντίον του Ουνσάλ Γκιουνσέλ, ο οποίος συνελήφθη

και κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε ακτίνες λέιζερ με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο αεροπλάνο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το περιστατικό έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2013, με την “αστυνομία” να παρουσιάζει στοιχεία στο “δικαστήριο” ότι η χρήση του λέιζερ έγινε από το σπίτι του Γκιουνσέλ. Η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με μαρτυρίες που η ίδια εξασφάλισε, ο κατηγορούμενος δεν ήταν σπίτι την ώρα του επεισοδίου. Επίσης αναφέρει αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η “αστυνομία” κινήθηκε εναντίον του, αφού πριν από το περιστατικό με το αεροπλάνο και ενώ ο Γκιουνσέλ βρισκόταν στο νοσοκομείο λόγω τραυματισμού που υπέστη στο γόνατο, η “αστυνομία”, με τη δικαιολογία ότι ο Γκιουνσέλ δεν είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, τον έδεσε με χειροπέδες στο κρεβάτι του νοσοκομείου και αργότερα τον μετέφερε στο στρατοδικείο πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι. Αλλού γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος επανεκλέγηκε στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του 25ου συνεδρίου του κόμματος, τα ονόματα των 40 μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η πρωτοβουλία Αμμόχωστος ζήτησε όπως εξεταστούν τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξέσπασε στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου και αν υπάρχει υπόνοια για σαμποτάζ να ερευνηθεί το θέμα για εντοπισμό των δραστών.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Δύσκολη η δουλειά του Ταλάτ”, αναφέρεται στις δηλώσεις του πρώην Γ.Γ. του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Κουτλάι Ερκ, σχετικά με την εκλογή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην προεδρεία του κόμματος. Ο Ερκ δήλωσε ότι εάν στο κόμμα συνεχιστούν οι νοοτροπίες που πλήττουν το κόμμα καθώς και τα κατεστημένα που δημιουργήθηκαν εντός του κόμματος, ούτε ο Ταλάτ θα μπορέσει να κάνει πολλά. Σε άλλο θέμα και με φωτογραφίες Σύριων προσφύγων, αναφέρεται στο δράμα που ζουν οι χιλιάδες Σύριοι που φεύγουν από τη χώρα τους και περνούν στην Τουρκία καθημερινά. Αλλού γράφει ότι η βουλευτής του Αζερμπαϊτζάν, Γκανίρα Πασάγεβα, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα, τόνισε ότι όπου βρεθεί έχει γίνει η φωνή των Τουρκοκυπρίων και ότι προωθεί το θέμα της Κύπρου παντού στη χώρα της.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Η κεντρική Επιτροπή θα λύσει τον κόμπο”, γράφει ότι η νέα Κεντρική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη της συνεδρία, όπου θα εκλέξει τον νέο γενικό γραμματέα καθώς και το νέο κεντρικό διοικητικό συμβούλιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Τ/κ Δασκάλων ΚΤΟΣ Σενέρ Ελτζίλ ανακοίνωσε ότι η συντεχνία αποφάσισε να αναβάλει την απεργία που πραγματοποιεί από τις 30 Απριλίου, σε συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο, με κύρια αιτήματα την ποιοτική εκπαίδευση και την απομάκρυνση της διευθύντριας του σχολείου από τα καθήκοντα της. Αλλού αναφέρει ότι συνελήφθη 21χρονος με την κατηγορία ότι είχε σεξουαλική επαφή με 15χρονη την οποία γνώρισε μέσω του διαδικτύου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Το σημαντικό είναι το περιεχόμενο της λύσης”, γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα είπε ότι στη συμφωνία που θα επιτευχθεί θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στο περιεχόμενο της λύσης και όχι στη συνταγματική της ονομασία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι “στο μαργαριτάρι της Κερύνειας”, το λιμάνι της, μέρα με τη μέρα αυξάνονται τα προβλήματα χωρίς να βρίσκονται λύσεις. Αλλού γράφει ότι ο “υφυπουργός” τουρισμού, Σαχάπ Ασίκογλου, δήλωσε ότι οι συντεταγμένες των 28 ναρκοπεδίων στον Πενταδάκτυλο που επέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, είχαν ως συνέπεια να πληγεί ο ορεινός τουρισμός των κατεχομένων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Τα μάτια στραμμένα στην Κεντρική Επιτροπή”, αναφέρει επίσης ότι η νέα Κεντρική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος πραγματοποιεί σήμερα στις εφτά το βράδυ την πρώτη της συνεδρία, όπου θα εκλέξει τον νέο γενικό γραμματέα καθώς και το νέο κεντρικό διοικητικό συμβούλιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες, στο παράνομο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής, η τελική εξέταση της κατάρτισης στη νοηματική γλώσσα, με τους συμμετέχοντες να παρουσιάζουν στους θεατές, τραγούδια, ποίηση, θέατρο στη νοηματική γλώσσα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο “υπουργός εργασίας” Γκιούρπιναρ δήλωσε ότι τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί δραματικά με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 25% και ο αριθμός των ελέγχων στους χώρους εργασίας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα