Τι αλλάζει στα Δικαστήρια – Ειδική ρύθμιση για αξιόγραφους

Τις πρόνοιες των προωθούμενων νομοσχεδίων και τη λειτουργία των Δικαστηρίων απ’ εδώ και στο εξής εξήγησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Σε δηλώσεις του, ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια ειδική διαδικασία στο πλαίσιο των λειτουργιών του Επαρχιακού Δικαστηρίου για επίλυση διαφορών.

Με αυτό το νομοσχέδιο, είπε ο Υπουργός, θα επιτρέπεται να εκδικάζονται ουσιαστικά υποθέσεις που αφορούν τις πιστωτικές διευκολύνσεις ή τα αξιόγραφα από συγκεκριμένους Δικαστές, οι οποίοι θα έχουν δυνατότητα να εκδικάζουν αποκλειστικά τις υποθέσεις αυτές ανεξαρτήτως του ποσού, με τρόπο μάλιστα

που θα διευκολύνει την εκδίκαση των υποθέσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Κρίθηκε απαραίτητο, εκτός από τις πιο πάνω υποθέσεις, ότι για ειδικούς λόγους θα έπρεπε να συμπεριληφθούν σε αυτές τις υποθέσεις και οι περιπτώσεις αξιογράφων της περιόδου 2008- 2013», είπε ο Ιωνάς Νικολάου.

Με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζεται όπως το Ανώτατο καθορίσει 6 Δικαστές οι οποίοι θα εκδικάζουν αυτές τις υποθέσεις. Οι δικαστές αυτοί θα οριστούν από ομάδα Δικαστών σε κάθε επαρχία, από τον Πρόεδρο του Επαρχιακού.

Έγινε αναφορά, επίσης, στο Δικαστήριο για εργατικές διαφορές, είπε ο Υπουργός, επισημαίνοντας ότι το εμπορικό Δικαστήριο ουσιαστικά μετατρέπεται σε ναυτοδικείο. «Κρίθηκε ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για προσέλκυση νέων επενδύσεων, θα έπρεπε -εκτός από τις εμπορικές υποθέσεις- έπρεπε να περιληφθούν και υποθέσεις ναυτοδικείου. Αυτή ήταν μια εισήγηση του Ανωτάτου. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Δικαστηρίων, κρίθηκε ότι η δικαιοδοσία του Ανωτάτου να εκδικάζει τέτοιας φύσης υποθέσεις θα έπρεπε να μεταφερθεί σε ένα εξειδικευμένο δικαστήριο. Το Ανώτατο πλέον θα εκδικάζει υποθέσεις ναυτοδικείου μόνο κατ’ έφεση», εξήγησε.

Είμαστε έτοιμοι και προχωρούμε, επεσήμανε ο Υπουργός για την προώθηση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων μέσα από τις εισηγήσεις των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα