ΕΕ: Έτοιμοι να στηρίξουν αποκατάσταση δημοκρατίας στη Βενεζουέλα

Έκκληση "για την έναρξη μιας άμεσης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη" στη Βενεζουέλα, απηύθυνε σήμερα εκ μέρους των 28 Κρατών Μελών της Ε.Ε., η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, προειδοποιώντας ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη της είναι έτοιμα να στηρίξουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Βενεζουέλα".

Η Φ. Μογκερίνι τονίζει στο μήνυμα της Ε.Ε., ότι η Ένωση "υποστηρίζει

πλήρως την εθνική συνέλευση ως δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμικό όργανο, του οποίου οι αρμοδιότητες πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές" και ξεκαθαρίζει ότι "στις 23 Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας ζήτησε μαζικά δημοκρατία και δυνατότητα να καθορίσει ελεύθερα το πεπρωμένο του", τονίζοντας ότι "αυτές οι φωνές δεν μπορούν να αγνοηθούν".

"Τα πολιτικά δικαιώματα, η ελευθερία και η ασφάλεια όλων των μελών της Εθνοσυνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της, Juan Guaidó, πρέπει να τηρούνται και να γίνουν πλήρως σεβαστά", τονίζει η Φ. Μογκερίνι εκ μέρους των 28.

"Η καταστολή και η υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας είναι εντελώς απαράδεκτες και σίγουρα δεν θα επιλύσουν την κρίση", διευκρινίζει. "Ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά, να επιλέγει ελεύθερα τους ηγέτες του και να αποφασίζει για το μέλλον του", τονίζει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη της είναι έτοιμα να στηρίξουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Βενεζουέλα μέσω μιας αξιόπιστης, ειρηνικής, πολιτικής διαδικασίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα