Διχασμένη η Διεθνής Κοινότητα για τις ταραχές στη Βενεζουέλα

Με ανησυχία παρακολουθεί η Διεθνής Κοινότητα την αιματηρή αναταραχή στην Βενεζουέλα. Υπενθυμίζεται ότι ο Μαδούρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει τον Γκουαϊδό, ο οποίος λίγο νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών

στο Καράκας, είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας.

Κρεμλίνο-Άγκυρα

Στο πλευρό της Κυβέρνησης Μαδούρο, εκτός από τον προσωπικό του φίλο Ερντογάν, τάχθηκε και η Μόσχα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως Ρωσία αναγνωρίζει τον Νικολάς Μαδούρο ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας. Τα γεγονότα στη Βενεζουέλα είναι μια απόπειρα σφετερισμού της εξουσίας στη χώρα, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι παραβιάζονται τα θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου. Ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στις υποθέσεις της Βενεζουέλας θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο, δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της Δούμας καταδίκασε τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα Facebook για το γεγονός ότι έδωσε στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ένα μπλε σήμα επαλήθευσης, ενώ το αρνείται στον εκλεγμένο πρόεδρο.

Προειδοποίηση Κίνας

Η Κίνα κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν εκτός της τρέχουσας πολιτικής κρίσης της Βενεζουέλας και υπογράμμισε ότι αντιτίθεται σε όλες τις εξωτερικές παρεμβάσεις στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Γαλλία-Ισπανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν χαιρετίζει «το θάρρος» των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη υποστηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας» στη χώρα.

Η Ισπανία αναφέρει ότι οι εκλογές αποτελούν τον μόνο τρόπο για «διέξοδο» από την κρίση της Βενεζουέλας.

Οι ελπίδες Ιράν

Το Ιράν στέκεται στο πλευρό του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καθώς αντιμετωπίζει πρόκληση από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε χθες, Τετάρτη, προσωρινός πρόεδρος της χώρας που πλήττεται από ταραχές. "Το Ιράν υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας κατά των αθέμιτων και παράνομων ενεργειών όπως απόπειρες πραξικοπήματος και ξένη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί. Η Τεχεράνη ελπίζει να υπάρξει ειρηνική λύση στην πολιτική κρίση, πρόσθεσε ο Γασεμί, η δήλωση του οποίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Η Ισλαμική Δημοκρατία διατηρεί επί χρόνια στενές σχέσεις με την Βενεζουέλα και τον Νικολάς Μαδούρο.

Η στάση Ε.Ε.-ΟΗΕ

Έκκληση για την έναρξη μιας άμεσης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη" στη Βενεζουέλα, απηύθυνε σήμερα εκ μέρους των 28 Κρατών Μελών της Ε.Ε. η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, προειδοποιώντας ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη της είναι έτοιμα να στηρίξουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Βενεζουέλα".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση για διάλογο στη Βενεζουέλα, ώστε να αποτραπεί μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε καταστροφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα