Θέσεις ΟΠΕΚ για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και τη ΣΚΤ

Υπό το φως των εξελίξεων στο θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, μετά από σχετική συζήτηση, το ΔΣ του ΟΠΕΚ αναφέρει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ αφορά τις τράπεζες και τους δανειολήπτες, στο πλαίσιο της ιδιωτικής σύμβασης που συνομολογήθηκε μεταξύ

των δύο μερών.

Επίσης, σημειώνει ότι ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, τα δάνεια μεγάλων αναπτύξεων, τα δάνεια για μεγάλες κατοικίες (έστω και αν εμπίπτουν στην κατηγορία «πρώτη κατοικία»), δάνεια αγοράς εξοχικών κατοικιών, καταναλωτικά δάνεια, είναι αδιανόητο να ζητείται από την πολιτεία να συμμετάσχει στην κοινωνικοποίηση τους, ως μέτρο θεραπείας. Προσθέτει ότι η υποχρέωση της πολιτείας για τις πιο πάνω κατηγορίες δανείων είναι ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο ταχείας ρύθμισης ή εκδίκασης, εάν απαιτείται.

"Μια δίκαιη κοινωνική πολιτική θα πρέπει, οργανωμένα και στη βάση αυστηρών και επαληθευμένων κριτηρίων, να στηρίξει μόνο την πρώτη κατοικία. Αυτά τα κριτήρια πρέπει να είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα, λαμβάνοντας υπόψη, για παράδειγμα, την αξία και το εμβαδόν, τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη και τα εισοδήματα αυτού και της οικογένειάς του", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα