Θεοπέμπτου: Πιέζουν το Τμ.Αρχαιοτήτων για χρυσό σε Μαθιάτη

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου κατήγγειλε την Παρασκευή ότι ασκούνται πιέσεις στο τμήμα Αρχαιοτήτων να αλλάξει την άποψη του σε ό,τι αφορά την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή Μεταλλείου Στρογγυλού στο Μαθιάτη, ώστε να αδειοδοτηθεί εταιρεία για αξιοποίηση των χρυσοφόρων αποθεμάτων στο παλαιό μεταλλείο.

Σε δήλωση του αναφορικά με τη συζήτηση που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, ο κ. Θεοπέμπτου

εξέφρασε απογοήτευση επειδή όπως ανέφερε ενώ η διαδικασία με την αδειοδότηση έχει λήξει με την αρνητική γνωμάτευση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος στην περιβαλλοντική μελέτη, εντούτοις εφαρμόζονται πιέσεις και εξασφαλίστηκε αλλαγή της άποψης του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Εξέφρασε την άποψη πως αν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά να προστατεύσει το έδαφος και τα υπόγεια νερά, η σωστή επιστημονική διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσει είναι να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης του χώρου.

Πρέπει να γίνει εξέταση ώστε να διαπιστωθεί με λεπτομέρειες τι ακριβώς υπάρχει και πρέπει να προστατευθεί, να εκπονηθεί σχέδιο για τη μεταφορά και τον τρόπο που θα γίνει η αποκατάσταση, θα τύχει χρήσης η γη και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μετά όταν εφαρμόζεται αυτό το σχέδιο και θέλουν να στείλουν τα μπάζα σε μια εταιρεία για να αφαιρέσει από μέσα το χρυσάφι ας το κάνουν, είπε ο κ. Θεοπέμπτου παρατηρώντας ότι το να έρχεται μια εταιρεία από μόνη της να μπαίνει σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή και να ξεκινά να αφαιρεί το χώμα επειδή αυτό θέλει, είναι λάθος και αντιεπιστημονικό.

«Υπάρχει επιστημονική διαδικασία για τον τρόπο που γίνονται αυτές οι δουλειές» είπε τέλος.

Ετοιμη να συμμορφωθεί με τους όρους του Τμ. Αρχαιοτήτων για τα ευρήματα στο Μαθιάτη, δηλώνει η Hellenic Copper Mines

Η Εταιρεία Hellenic Copper Mines δηλώνει ότι έχει μελετήσει τους λεπτομερείς όρους που τέθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, θεωρεί ότι είναι απόλυτα επαρκείς και είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί πλήρως με αυτούς σε ότι αφορά την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή Μεταλλείου Στρογγυλού στον Μαθιάτη, κατά την αξιοποίηση των χρυσοφόρων αποθεμάτων στο παλαιό μεταλλείο.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σχετικά με το θέμα αυτό η εταιρεία αναφέρει ότι αναγνωρίζει το ενδιαφέρον και την έγνοια της Βουλής για προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων που δυνατόν να υπάρξουν κατά την αποκομιδή των σωρών μπαζών του χρυσοφόρου μεταλλεύματος του παλαιού μεταλλείου του Στρογγυλού, και διαβεβαιώνει ότι διακατέχεται από ιδιαίτερη ευαισθησία στη μελέτη, έρευνα και προβολή του αρχαιομεταλλευτικού και αρχαιομεταλλουργικού πλούτου της πατρίδας μας.

Στην ανακοίνωση η Εταιρεία κάνει αναφορά σε σειρά αρχαιολογικών αποστολών που είχαν σκοπό την αρχαιομεταλλουρική έρευνα σε πολλές περιοχές της Κύπρου και στην οποία είχε εμπλοκή όπως το μεταλλείο των Κοκκινογιών , η έρευνα στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας και άλλα.

Παράλληλα αναφέρει ότι η αξιοποίηση των σωρών μπαζών ως υλικού που ανήκει στον εθνικό ορυκτό πλούτο και στη συνέχεια η αποκατάσταση του χώρου ήταν μια από τις γραπτές και σαφώς διατυπωθείσες απόψεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων (επιστολή 12ης Απριλίου 2017).

Επίσης, σύμφωνα με την Εταιρεία, η γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής για το έργο Στρογγυλού - Μαθιάτη αναφέρει σαφώς ότι το έργο θα μπορούσε να λειτουργήσει με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο και τους κατάλληλους περιβαλλοντικούς όρους με εξαίρεση μόνο μικρού μέρους της συνολικά αιτηθείσας περιοχής.

"Εκείνο που μας έκανε να χρησιμοποιήσουμε νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες υποβάλλοντας ένσταση για την καθυστέρηση της έκδοσης άδειας αξιοποίησης των αποθεμάτων του τμήματος του μεταλλευτικού χώρου (ουσιαστικά των μπάζων) για το οποίο καμιά αντίρρηση δεν υφίσταται και για την σφαιρική εξέταση της αίτησης μας, είναι το γεγονός ότι εκτός από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τόσο η κοινωνία των πολιτών (δημοψήφισμα κοινότητας Μαθιάτη) όσο και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, είτε δεν έχουν αντίρρηση, είτε ακόμα ενθαρρύνουν την Εταιρεία να διεκδικήσει αυτή την μεταλλευτική ανάπτυξη με τους κατάλληλους όρους αποκατάστασης, αναγνωρίζοντας συνολικά το όφελος του τόπου", αναφέρεται.

Η Εταιρεία επίσης αναφέρει ότι τα κυβερνητικά τμήματα έχουν καταθέσει χάρτες που στηρίζουν τη θέση ότι οι αναφερόμενες στοές στο ορυχείο Στρογγυλού δεν είναι αρχαίες, αλλά στοές της δεκαετίας του 1930-1940 που έγιναν από την Αμερικάνικη εταιρεία CMC στα πλαίσια της εξόρυξης χρυσοφόρου μεταλλεύματος. Αυτή είναι και η δική μας άποψη κατόπιν μελέτης και επίγνωσης των χαρακτηριστικών των αρχαίων και σύγχρονων στοών.

"Οι στοές χαλκού βρίσκονται κάτω από το άθικτο χρυσοφόρο μετάλλευμα (οι αρχαίοι ως γνωστό δεν έκαναν εξορύξεις χρυσοφόρου μεταλλεύματος) και ασφαλώς η αρχαιολογική σκαπάνη δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιήσει εκσκαφές τέτοιου μεγέθους ώστε να τις αποκαλύψει. Επομένως, η ματαίωση της εξόρυξης χρυσοφόρου μεταλλεύματος, αφαιρεί τη δυνατότητα, όπως για πρώτη φορά πραγματοποιηθεί μια συστηματική και ελεγχόμενη αποκάλυψη της αρχαιομεταλλευτικής τεχνολογίας ασύλητων στοών. Το γεγονός αυτό, η Ηellenic Copper Mines οφείλει να το επισημάνει", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα