Πεντάγωνο/Ανατολού:Διαψεύδουν 6ο στόλο για προστασία EXXON

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διοίκησης των Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM) του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζόνι Μάικλ, διέψευσε προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’ ότι ο 6ος στόλος των ΗΠΑ βρίσκεται στη Μεσόγειο για να προστατεύσει το πλοίο της Exxon Mobil που ετοιμάζεται για γεωτρήσεις για λογαριασμό της Κύπρου.

«Είναι τελείως ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί ότι ο 6ος στόλος των ΗΠΑ

βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσει την Exxon Mobil», δήλωσε προς τον ανταποκριτή του πρακτορείου ‘Αναντολού’ ο Τζον Μάικλ,(αν και το αγγλικό κείμενο του ΑΑ κάνει λόγο για γραπτή δήλωση του Τζον Μάικλ προς το ‘Αναντολού’).

«Η μονάδα καταδρομών Amphibious Ready του Iwo Jima και η 26η μονάδα πεζοναυτών διεξάγουν μία τακτική, προγραμματισμένη άσκηση στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο 6ος στόλος. Τα εν λόγω πλοία περιλαμβάνονται στην αρμάδα που έφτασε στο Ισραήλ στις 6 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση ‘Juniper Cobra 2018’», ανέφερε ο Τζον Μάικλ, που δήλωσε επίσης ότι η άσκηση ‘Juniper Cobra 2018’ αποτελεί μία τακτική εκπαιδευτική άσκηση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η οποία θα διαρκέσει 3 εβδομάδες και στόχο έχει τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και τη διατήρηση του αξιόμαχου του ναυτικού του Ισραήλ.

Το Oak Hill αποχώρησε

Σύμφωνα με τον Αμερικανό εκπρόσωπο, το άλλο πλοίο, το ‘ΟΑΚ Ηill’, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς βρισκόταν επίσης στην περιοχή, αποχώρησε και στις 7 Μαρτίου πέρασε τα Δαρδανέλια και τα Στενά του Βοσπόρου, για να συμμετάσχει στην εαρινή άσκηση ‘Φουρτούνα’ με τις ναυτικές δυνάμεις της Ρουμανίας.

7 μήνες θα παραμείνει το Imo Jima

Την ίδια ώρα, Αμερικανός αξιωματούχος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε, υπό καθεστώς ανωνυμίας, στο ‘Αναντολού’ ότι η μετακίνηση της αρμάδας που συνοδεύει το Iwo Jima είχε προγραμματιστεί μήνες πριν και ότι ενδέχεται να παραμείνει στην περιοχή για 7 μήνες, αν και εναπόκειται στην απόφαση των αρμοδίων διοικητών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αρμάδα ξεκίνησε στις 6 Φεβρουαρίου από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, για να καταλήξει στην περιοχή της Μεσογείου που έχει την αρμοδιότητα να δραστηριοποιείται ο 6ος στόλος.

«Για τη μετακίνηση των πλοίων υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαδικασία. Ο στόλος δουλεύει με μακροπρόθεσμα προγράμματα. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός», αναφέρει η ανώνυμη πηγή στο ‘ΑΑ’.

«Δεν πρόκειται για μία έκτακτη κατάσταση»

Τουρκικές πηγές ασφαλείας που μίλησαν επίσης στο ‘Αναντολού’ επιβεβαιώνουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους και δηλώνουν ότι οι ειδήσεις αυτές περί ‘προστασίας της Exxon Mobil από τον 6ο στόλο’, στόχο έχουν την κοινή γνώμη της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε παρουσία αμερικανικών πλοίων στη Μεσόγειο για κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή μεταξύ άλλων χωρών και ότι δεν πρόκειται για μία πέραν των συνηθισμένων κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα