Θεομηνία κατεχόμενα:Οι προσφορές για τον δρόμο έγιναν στην Τουρκία

Η κηδεία χθες της Γκαγιέ Σογιούτοκ και η υπόσχεση του «πρωθυπουργού» Τουφάν Ερχιουρμάν ότι θα γίνει έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία κατά την οποία τέσσερα νεαρά πρόσωπα έχασαν τη ζωή τους, όπως επίσης οι ζημιές που άφησε πίσω της η θεομηνία και οι αποζημιώσεις που θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, είναι τα κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων, ενώ αναφορές γίνονται και στις δηλώσεις του πρώην ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Άλλο θέμα είναι η αύξηση

της στάθμης του νερού στο φράγμα στο κατεχόμενο χωριό Κανλί.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ιδού η πραγματική αλήθεια για την καταστροφή», γράφει ότι η διαδικασία των προσφορών για την κατασκευή του δρόμου, στον περιοχή Τσίκλος, στον δρόμο Λευκωσίας – Κερύνειας έγινε στην Τουρκία, κατακυρώθηκε σε τουρκική κατασκευαστική εταιρεία αλλά δεν υπήρχε επιβλέπων πολιτικός μηχανικός κατά τις εργασίες. Αλλού αναφέρεται στην κηδεία της Γκαγιέ Σογιούτοκ, 18 χρόνων, η οποία ήταν το τέταρτο πρόσωπο που έχασε τη ζωή του όταν το όχημα που επενέβαιναν παρασύρθηκε από ορμητικά νερά. Προβάλλει, ακόμα, τις δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Τουφάν Ερχιουρμάν σχετικά με τις καταστροφές, ο οποίος είπε ότι θα γίνει έρευνα και θα τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Θα εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την καταστροφή», γράφει ότι σε γραπτή δήλωσή του ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν αναφέρθηκε στις καταστροφές λόγω της θεομηνίας και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες. Αλλού αναφέρει ότι ράγισαν και οι πέτρες χθες κατά τη κηδεία της 18χρονης Γκαγιέ Σογιούτοκ, ενώ η μητέρα της φώναζε συνέχεια «ξύπνα επιτέλους κόρη μου». Αλλού γράφει ότι μέρος των εσόδων από τις εκδηλώσεις της νεολαίας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας θα δοθούν για τη δημιουργία κέντρου αναπήρων.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Έκκληση Ταλάτ προς το ΡΤΚ», γράφει ότι τα γραφεία της εφημερίδας επισκέφτηκε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και σε δηλώσεις του κάλεσε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα να ανακοινώσει τις προθέσεις του σχετικά με το αν ο ίδιος θα είναι ο «υποψήφιος» του κόμματος για τις «προεδρικές εκλογές» το 2019. Αλλού δημοσιεύει δηλώσεις του ιμάμη στην κατεχόμενη Έγκωμη, Ιμπραχίμ Γιαζιτσί, για τη σημασία που έχει η δωρεά οργάνων και αναφέρεται στη δική του περιπέτεια υγείας και στη μεταμόσχευση νεφρών στην οποία υπεβλήθη και του έσωσε τη ζωή. Γράφει ακόμα για τις συζητήσεις στο «υπουργικό συμβούλιο» για την αναθεώρηση του καταλόγου των παράνομων οργανώσεων, αλλά και των κριτηρίων για τις παράνομες οργανώσεις.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ζημιές εκατομμυρίων λιρών», δημοσιεύει δηλώσεις του «προέδρου» της «ένωσης ασφαλιστικών εταιρειών» Ιμπραχίμ Καβτσίν σχετικά με τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους πελάτες τους που επηρεάστηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Αλλού γράφει ότι κηδεύτηκε χθες στο κατεχόμενο Δίκωμο η Γκαγιέ Σογιούτοκ, της οποίας η σορός παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά σε απόσταση 150 μέτρων και ανευρέθηκε μετά από τέσσερις ημέρες. Αναφέρει ακόμα ότι οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις βοήθησαν στη ροή νερού στα φράγματα και ακόμα και στο φράγμα στο κατεχόμενο χωριό Κανλί, το οποίο τα τελευταία χρόνια ξηράθηκε, η στάθμη του νερού ανέβηκε.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Θα εντοπιστούν γρήγορα οι υπαίτιοι», αναφέρεται στις δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Τουφάν Ερχιουρμάν σχετικά με την έναρξη των ερευνών για εντοπισμό λαθών και ευθυνών για τις καταστροφές λόγω της θεομηνίας που στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις νέους. Δημοσιεύει ακόμα δηλώσεις του «προέδρου» της «ένωσης» πολιτικών μηχανικών, ο οποίος ανέφερε ότι κατά την κατασκευή του δρόμου στο σημείο που έχασαν τη ζωή τους οι τέσσερις νέοι, δεν υπήρχε επιβλέπων πολιτικός μηχανικός του έργου. Αναφέρει ακόμα ότι Τουρκοκύπριοι μέλη της ΔΕΑ βοήθησαν στις έρευνες για την ανεύρεση της 18χρονης Γκαγιέ Σογιούτοκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα