Χουάν Ραμόν Ρότσα ως Γιάννης Μπουμπλής

Σαν σήμερα 10 Δεκεμβρίου του 1979 μεταγράφηκε ο Αργεντινός Χουάν Ραμόν Ρότσα στον Παναθηναϊκό ως Γιάννης Μπουμπλής κατά παράβαση της νομοθεσίας, που απαγορεύει τις μεταγραφές αλλοδαπών. Στην ομάδα της Αθήνας έπαιξε μέχρι το τέλος της καριέρας του το 1989.

Αρχικά παρουσιάστηκε ως ομογενής με το όνομα Μπουμπλής, όμως υπήρξαν ενστάσεις από τον Ολυμπιακό για πλαστογραφία και για τον λόγο αυτό

ο Ρότσα αγωνίστηκε ως ξένος έως τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών στην Ελλάδα, οπότε και απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα.

Ιδίως την περίοδο 1981-82 οι «αιώνιοι» βρέθηκαν σε μια συνεχόμενη διαμάχη για τον παίκτη. Στην υπόθεση, που κατέληξε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενεπλάκησαν μάλιστα ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης (υπέρ της θέσης του Παναθηναϊκού για την ελληνικότητα του Μπουμπλή) και ο σύμβουλος Επικρατείας και μετέπειτα Υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κουβελάκης (που αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε Μπουμπλής, αλλά μόνο Ρότσα).

Η χρυσοπληρωμένη μεταγραφή του Παναθηναϊκού

Πολλά γράφτηκαν για τον Ρότσα. Ενώ η εκπομπή «η Μηχανή του χρόνου» είχε αναφέρει συγκεκριμένα «Τη δεκαετία του ’70 ο κανονισμός επέτρεπε τη χρήση μόνο δύο ξένων παιχτών στις ελληνικές ομάδες. Για αυτό και οι διοικήσεις προχωρούσαν στις «ελληνοποιήσεις». Η τότε διοίκηση του Παναθηναϊκού, επί Μαντζαβελάκη, τον παράτησε σε ένα ξενοδοχείο και στη συνέχεια σε ένα άδειο σπίτι, όταν αναγκάστηκε να αποχωρήσει, αφού το δωμάτιο είχε μείνει απλήρωτο.

Για έξι μήνες ταλαιπωρήθηκε στην Ελλάδα και επέστρεψε στην Αργεντινή. Το «κορυφαίο δεκάρι της χώρας», όπως χαρακτηρίστηκε από τον προπονητή του στην Μπόκα Τζούνιορς, αποφάσισε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα.

Το Δεκέμβριο του 1979 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό, όπου έπαιξε μέχρι το τέλος της καριέρας του το 1989. Αφού πείστηκε να επιστρέψει, παρουσιάστηκε ως ομογενής με το όνομα «Μπουμπλής». Η υπόθεση του αποτέλεσε την πιο πολύκροτη ιστορία ελληνοποίησης στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Μπουμπλής ήταν γραμμένος στα μητρώα του Δήμου Αιγάλεω. Η ελληνοποίηση δεν άργησε να δημιουργήσει ενστάσεις και αμφιβολίες και να προκαλέσει τη σύγκρουση μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών και τότε φίλων, Γιώργου Βαρδινογιάννη και Σταύρου Νταϊφά.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 29 Σεπτεμβρίου του 1982 αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια του Χουάν Ραμόν Μπουμπλή. Οι ελληνοποιημένοι ποδοσφαιριστές Αλφρέντο Γκλασμάνη, Νόνι Λίμα, Χουάν Λίσα, Νέτο Γκουερίνο, Χουάν Μοντέζ, Εντουάρντο Κοντογεωργάκη και Ρομπέρτο Χιλ, βρέθηκαν στην ίδια μοίρα. Τον Δεκέμβριο του 1982 η ΕΠΟ επέτρεψε τη συμμετοχή του Μπουμπλή στο πρωτάθλημα και ο αθλητής εμφανίστηκε ξανά στα γήπεδα στις 19 Δεκεμβρίου λίγο πριν συμπληρώσει ένα έτος εκτός γηπέδων. Το 1983 ο Ρότσα πλέον, κατέκτησε το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό.

6 Ιουνίου 1986

Αυτή ήταν η τελευταία πράξη της υπόθεσης. Ο Χουάν Ραμόν στα γραφεία του νομάρχη Ανατολικής Αττικής Ηρακλή Παπαδόπουλου έγινε και τυπικά Έλληνας. Το όνειρο του έγινε πραγματικότητα. Θυμάμαι τι φορούσα, το πουκάμισο, που έχω χρόνια, ένα άσπρο πουκάμισο με λίγες μπλε ριγούλες και πήρα την υπηκοότητα.

Το πιο σημαντικό, που πολύς κόσμος δεν ξέρει, πήγα φαντάρος, πήγα στο Ρέθυμνο παρουσιάστηκα, με στείλανε Σάμο στο Καρλόβασι και μετά στην Αθήνα και απολύθηκα από τη Σάμο. Ο Μπουμπλής λατρεύτηκε από τους φιλάθλους και ήταν από τις πιο συμπαθείς μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είχε ταλέντο, ομαδικότητα και πάνω απ’ όλα, ήθος».

Keywords
Τυχαία Θέματα